Ideeën voor verrijking van paddock of wei

In Do It Yourself, Natuurlijk paarden houden, Natuurlijk weidebeheer by Linda Lebesque15 Comments

Eerder schreef ik al over een onderzoek naar environmental enrichment voor paarden. Nu we zelf begonnen zijn met het aanleggen van ons paddock paradise, ben ik druk aan zoeken naar leuke ideeën om er een waar verrijkt paardenparadijs van te maken. Ik de leukste voor je verzameld!

Het idee voor een rolstation op de foto hierboven vind  ik echt super leuk en slim! Je paarden kunnen heerlijk rollen en liggen, en je voorkomt meteen dat het witte zand uitgelopen wordt op het zwarte zand. Ik zou deze wel groot genoeg maken zodat ze zicht niet zo snel vast rollen.

Dit vind ik een erg leuk idee voor als je weinig ruimte of middelen hebt. In de appeltjes zit alleen wel veel suiker. Misschien dat het ook met iets anders te proberen is? Wat denken jullie?

Deze ga ik zelf maken! We hebben namelijk nog wat puin en grote stenen in de wei liggen die opgeruimd moeten worden. Normaal zou je dat laten afvoeren, maar nu gaan we het ergens in een hoek opstapelen en er likstenen in verstoppen.

Ik wil heel graag een wilgenhaag in mijn paddock paradise, ik weet alleen nog niet precies waar en hoe. Als ik wilgen ga planten moet ik dat stuk wel af kunnen sluiten, anders eten de paarden het natuurlijk meteen op. Ga ik nog over denken, ervaringsverhalen hoor ik graag!

Misschien niet zo’n mooie foto, maar zo’n bergje heb ik al en dat werkt erg leuk. Bliss ligt er graag tegenaan. Ik heb ook het idee om een heuvel te maken op de track, zodat ze er wel overheen moeten lopen.

Hier had ik dus nog nooit aan gedacht. Super veilig en sterk om op te oefenen en kan ook meteen als opstapje dienen voor als je gaat rijden! Die banden hebben we hier nog in de weg liggen, dus die hebben meteen een mooi doel.

Dit kun je natuurlijk ook op een simpelere / minder hoge manier toepassen. Heb je gesnoeid? Leg de takken en stammen dan op je track neer. Je kunt ook oude weidepalen of natuurlijk hindernisbalken gebruiken.

Ik wil heel graag een stuk grind of puin op mijn track om de hoeven sterker te maken. Bart ziet het alleen niet zo zitten dat ik dat direct op het zand stort, omdat je het er dan nooit meer uit krijgt. Misschien dat ik een soort bak met opstaande rand en worteldoek kan maken. Heeft iemand hier ervaring mee?

Heb jij nog meer leuke tips en ideeën? Laat ze dan vooral achter in de reacties of op Facebook!

Bron afbeeldingen: via Pinterest

Comments

 1. Hallo allemaal
  Ik ga deze zomer mijn weide van 2000 vierkante meter ook ombouwen tot Paddock Paradise. Nu vroeg ik mij af hoe breed een pad ongeveer moet zijn zodat de paarden zich vlot kunnen draaien. Ik heb twee d ponies de grootste ongeveer 1.47m. ik wil ook niet teveel aan gras inleveren maar wil ook geen ongelukken.
  Alvast bedankt

  1. De paden van zo’n Paddock Paradise, zijn die eerst uitgegraven, en met b.v. 10 tot 15cm korrelmix gevuld voor de stevigheid, alvorens men een andere toplaag van kiezels of zand of houtsnippers er overheen legt?

   Ik wil namelijk starten met een Paddock Paradise, en ben hier een leek in. Wie heeft tips voor mij?

 2. Ik heb roosters van TONN aangeschaft om sommige natte stukken op de track op supersnelle manier te ‘verharden’. Daar kun je dan grind of zand op gooien. En voor de verharding heb ik ook gratis grindtegels afgehaald een dorp verder en daar leid ik de track overheen, verplicht 10 meter grindtegels lopen.. die haal je als het moet ook makkelijk weer weg.

 3. Beste TjeertIk heb Jou E Boek bestelt met mijn ipad.nu wilde ik het giestr lezen op een plek waar geen internet was en kon het niet lezen.Ik was in de veronderstelling dat ik dat boek dan op mijn pc zou hebben.Kan ik dat op de e9e9n of ander manier installeren op mijn ipad en op mijn pc???Met Vriendelijke GroetHarm Bolt

 4. Hoi! Wij hebben ook kleigrond en hebben op de track (track is ong. 4 meter breed) een pad van ruim 1 meter later afgraven en daar een laag fijn gebroken puin in gestort. Blijft heel mooi vlak (fijn bij vorst) en de paarden kunnen gewoon lekker rond blijven trekken. Tot nu toe echt superblij met deze oplossing! En de paarden ook!

 5. Wilgen plant je gewoon door op een wilgenteen diep in de grond te steken. En wilgenteen kan je vinden waar men wilgen aan het knotten is.
  Het slaat wel het beste aan als je dat tussen november en maart doet. En wilgen houden van vochtige grond.

 6. Heb je al een natuurlijke zwemvijver? Afgraven en klaar, de grond kan je weer gebruiken voor een natuurlijke heuvel in de wei,

 7. Hou er rekening mee dat je liefst overal probeert om de mest te ruimen… op grint en puin is dat een stuk moeilijker dan op zand.
  Langs de andere kant gaat het in zand gemakkelijker ondergeploegd worden…
  Ben ook nog steeds op zoek naar de beste oplossing!

 8. Hoi, wat een prachtige ideeën allemaal. Maar ik heb zeker wel een tip. Als je een stukje pad wil maken met steen, gebruik dan geen puin maar alleen ronde kiezels. In onze Hit is er helaas ook gebruik gemaakt van puin en heel veel paarden hebben last van hoefzweren en of gevoelige hoeven. Veel staan nu dan ook al weer op beslag. Helaas.
  Succes met je paddock.
  Groetjes,
  Stefanie

 9. Ivm grint….

  Waarom combineer je hetmidee van de zandbak niet…. een groot doek, daarop grind en afgebakend met boomstammen of balken waar ze dan weer overheen moeten….

  Groetjes….

 10. oew!, wat een leuke ideeën! Ik ben al een aantal maanden bezig met het proces om de leefomgeving van mijn paarden nog natuurlijker te maken. Het vervelendste tot nu toe is de kleigrond. Je kan er geen fatsoenlijke track leggen zelfs niet al zou je het draineren. Maar dat weerhoud me er niet van om in de zomer toch tracks uit te zetten wanneer de grond hard is. Deze toevoegingen die je hier toont zijn ook heel avontuurlijk voor de paarden. Super leuk!

  1. Author

   Ja, ik heb hier het geluk dat we zandgrond hebben. Op een kleigrond lijkt me er geen andere oplossing dan bestraten of helemaal uit laten graven, draineren en wit zand storten. Dure grapjes!

  2. Wij zitten ook op leembodem. Ik experimenteer nu met eerst wegendoek. Daar komt de leem moeilijk door. Daaroverheen paddockplaten, en daar weer zand op . Inzaaien…klaar.En op regelmatige plaatsen drainagebuizen in de lava leggen.

Leave a Comment