gezonde kruiden in je paardenwei

Gezonde kruiden in de paardenweide – deel 2

In Do It Yourself, Natuurlijk paarden houden, Natuurlijk weidebeheer by Filippien Koornneef1 Comment

Kruiden in de paardenweide dragen bij aan een gevarieerde voeding voor paarden. Kruiden bevatten veel vitaminen en mineralen die grassen niet bevatten en kruiden zijn daarom een belangrijk onderdeel van de voeding voor paarden. In deze blog behandel ik nog 6 soorten kruiden die naast gezonde stoffen bovendien ook een geneeskrachtige werking hebben en dus een extra bijdrage leveren aan de gezondheid van paarden.

Geel walstro

Deze mooie plant met gele pluimen groeit in vochtige tot droge klei-, zavel-, zand- en leemgronden. Dit is een doelsoort van de gezonde, bloemrijke paardenweide en verschijnt na enige tijd van secuur weidebeheer.

Geel walstro (Galium verum) bevat veel mineralen en is een sterke bloedzuiverende plant. Hij drijft vocht en zweet af. Hij helpt versterkend voor de nieren en of bij een zwakke urineproductie of zwakke leverfunctie. Geel walstro verbetert ook de productie van moedermelk en is dus goed voor zogende merries.

De bloemen hebben veel nectar en zijn daarom een belangrijk voedselbron voor verschillende insecten.

Geel walstro gezonde kruiden in je paardenwei

Geel walstro

Rode klaver

Rode klaver (Trifolium pratense) is bloedzuiverend, hij kan daarom goed gebruikt worden bij dieren met een huidaandoening (zoals mok). Tevens is het slijmoplossend en vermindert de spierspanning. Het werkt versterkend en rustgevend voor de zenuwen.

Paarden vinden rode klaver erg lekker en eten deze dan ook meestal als eerste op. Rode klaver is een gezonde klaversoort voor paarden in tegenstelling tot witte klaver die bij hoge aanwezigheid in de weide te voedzaam is voor paarden.

Rode klaver is een redelijk makkelijk soort van de gezonde paardenweide. Hij verschijnt meestal al als de weide zich in de richting van de gras-kruidenweide fase ontwikkelt.

Rode klaver is erg geliefd bij hommels, bijen en vlinders en is dan ook een fantastische drachtplant voor insecten.

Rode klaver paardenwei

Rode klaver

Brandnetel

De brandnetel (Urtica dioica) onderscheiden we in de grote en de kleine brandnetel. De brandnetel groeit op stikstofrijke plekken. De brandnetel is erg gezond, bevat veel mineralen en vitaminen zoals ijzer, kalk, kalium en fosfor en vitaminen A, B en C. De brandnetel werkt bloedreinigend, vocht- en urinezuur-afdrijvend en opwekkend. Werkt bij reumatische klachten, verkoudheid en bronchitis.

Paarden eten brandnetels niet vers. Maar als je ze droogt en ze dan voert bij het hooi wel.

Brandnetels geven in de weide verstoring en een hoge voedingsrijkdom van de bodem. Vaak staan brandnetels in weiden waar mest is blijven liggen en ook hoogproductieve grassen groeien. Brandnetel is een waardplant van vele vlindersoorten zoals de atalanta, dagpauwoog en de kleine vos.

Brandnetel gezonde kruiden in paardenwei

Brandnetel

Blauw Glidkruid

Blauw glidkruid (Scutellaria galericulata) groeit met name in natte weiden of in vochtige weiden en dan voornamelijk in de slootkanten. Het is een doelsoort van de gezonde paardenweide en verschijnt pas in het eindstadium van het omvormingsbeheer naar een gezonde paardenweide. Hij bloeit blauw-paars.

Blauw glidkruid beval veel gezonde stoffen waaronder antioxidanten, mineralen en vitaminen. Het werkt ontstekingsremmen en is goed voor de lever. Daarnaast brengt het rust, dus kalmerend op nerveuze paarden. Het versterkt daarnaast het leervermogen. Ook vermindert het spierspanning en kramp en versterkt het de zenuwen.

Glidkruid vermindert allergische reacties, bijvoorbeeld voedingsallergieën en voedselintoleranties. Daarnaast is het inzetbaar bij allergie van de luchtwegen en hooikoorts.

Blauw Glidkruid in paardenwei

Blauw Glidkruid - foto Lidwien Peterse

Watermunt

Watermunt is familie van de pepermunt, maar het is milder van smaak. Het bevat minder menthol. Het kruid helpt bij maagkrampen en koliek en gassen. Daarnaast stimuleert het de spijsvertering, remt het ontstekingen en heeft het een antibacteriële en antivirale werking. Ook helpt het bij mond en keelzweren, huidaandoeningen, insectenbeten en brandwonden.

Watermunt gezond voor paarden

Watermunt

Watermunt groeit, zoals de naam al zegt, met name op natte tot vochtige plaatsen. Meestal staat de plant dan ook in slootkanten. Hij bloeit met lila bolletjes. Met secuur weide (en sloot) beheer zal de plant vrij snel verschijnen.

Paarden vinden hem doorgaans ook lekker. Je kan hem herkennen aan de typische muntgeur. Ook kan je er heerlijke muntthee voor jezelf van zetten!

Watermunt bloemen voor paarden

Watermunt bloem

Duizendblad

Duizendblad staat bekend om zijn wondhelende en bloedstelpende werking. Daarnaast is het ook bloedzuiverend, ontstekingsremmend, krampstillend en het bevorderd de doorbloeding.

Paarden vinden duizendblad erg lekker. De plant bevordert ook de spijsverteringen en helpt tegen maag- en darmklachten.

Duizendblad is een van de soorten die redelijk snel verschijnt bij secuur weidebeheer. Hij bloeit met grote witte bloemschermen. Hij kan echter ook dominant worden en dat duidt dan vaak op een onbalans in de bodem waar duizendblad van profiteert. Ook is ze wat beter bestand tegen droogte en kan ze in droge periodes dus toenemen.

Duizendblad gezond kruid voor paard

Duizendblad

Wilde tijm

Wilde tijm (Thymus pulegioides/serpyllum) bevat thymol, dat is een sterk geurende etherische olie. Het heeft een lage omega-6 / omega 3 vetzuren verhouding. Ook zitten er veel flavonoïden, fenolzuren en bitterstoffen in tijm en bevat het natrium, kalium, forsfor en vitamine C.

Door al deze gezonde stoffen werkt tijm preventief tegen chronische ziektes zoals artrose, astma, darm- en nierziekten. Tijm helpt bovendien bij ondersteuning van de luchtwegen door slijm op te lossen waardoor het beter opgehoest kan worden. Ook is wilde tijm gasafdrijvend en krampwerend en werkt het spijsverteringsbevorderend. Het helpt dus ook bij het voorkomen van koliek.

Wilde tijm heeft een secuur weidebeheer nodig en komt alleen in de doelfase bloemrijk grasland voor. Het is een van de laatste soorten die verschijnt. Hij bloeit lila-roze. Paarden eten hem niet meteen, alleen als ze het nodig hebben of als andere grassen en kruiden afgegraasd zijn.

Wilde tijm is een belangrijke drachtplant voor insecten omdat het veel nectar bevat.

Wilde tijm paardenwei

Wilde tijm

Lees verder

Heb je deel 1 van Gezonde kruiden in de paardenweide ook gelezen? Je vindt de eerste blog in deze kleine serie hier!

Giveaway

Hilton Herbs Phytobalm wondcreme voor paardenMeld je aan voor de Natuurlijk Paarden nieuwsbrief en maak kans op een gratis tube Hilton Herbs Phytobalm: de ideale wondcreme voor in iedere stal-EHBO koffer!

Phytobalm kan bij veel dieren worden gebruikt en het wordt door gebruikers vaak "magische crème" genoemd. Phytobalm is samengesteld op basis van shea butter met kruidentincturen en oliën, waaronder calendula en hypericum (Sint-Janskruid). Phytobalm is ideaal om te gebruiken bij schone kleine wonden, snijwonden of schaafwonden.
Aanmelden

Image

Filippien Koornneef

Adviseur ontwikkeling en onderhoud van gezonde weiden voor paarden
Blogs | Landerade

Comments

  1. Ha..ik twijfel of ik gele klaver in mijn paardenwei heb..gelezen dat het giftig is..maar kan geen afbeeldingen vinden..kun je mij daarmee helpen?

Leave a Comment