gras op track paddock paradise

Wat je doet met gras en zand op de track van je Paddock Paradise

In Do It Yourself, Gezondheid, Natuurlijk paarden houden by Marianne Gloudemans1 Comment

Het is zo ver: jouw fonkelnieuwe Paddock Paradise is klaar voor gebruik. Maar, er rijzen nog wel wat vragen over gras en zand op de track van je Paddock Paradise. Hoe pak je de openstelling van de net aangelegde paden aan? Wat doe je met het gras op je nieuwe track? En hoe voorkom je dat je paard te veel zand binnenkrijgt? In deze blog vind je een flinke verzameling adviezen voor de Grand Opening van jouw nieuwe paardenparadijs.

Gras op je track: hoe pak je de opening aan?

De kans is groot dat de tracks van jouw nieuwe Paddock Paradise worden aangelegd op de plek waar nu een weiland ligt. Mooi groen, dat wel, maar één van de doelen van het huisvesten van je paarden in een actieve huisvesting zoals het Paddock Paradise, is dat je paard juist mínder gras kan eten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je sobere rassen houdt, die niet goed tegen het vette voorjaarsgras kunnen. Dit kan zich uiten in staart- en maneneczeem, of (extreem) overgewicht.

Dus wat te doen wanneer de vers aangelegde track op jouw Paddock Paradise nog geheel begroeid is met gras en je klaar bent voor de Grand Opening? Er zijn verschillende mogelijkheden. Het gemakkelijkst is om je paarden de track zelf kaal te laten eten. Je paden zijn dan voor even langgerekte weilandjes die gretig begraasd worden. Schiet je van dit idee in de stress? Neem dan deze tips erbij!

gras op track paarden

Deze nieuwe track wordt gecontroleerd kaal gegraasd

Maak de track van je Paddock Paradise niet te breed

Een eerste tip komt eigenlijk nog vóór het doorknippen van het spreekwoordelijke lintje. Zorg ervoor dat de paden (track) in je nieuwe Paddock Paradise niet te breed zijn. Met het aanleggen van vele meters pad wil je de beweging van je paarden stimuleren. Is je track overal heel breed, dan heb je eigenlijk gewoon een heel langwerpig weiland aangelegd: dat nodigt niet uit tot lopen, maar tot met het hoofd aan de grond grazen. Dan had je je de moeite van het boren van al die gaten en het indraaien van honderden isolatoren kunnen besparen…

Wat is ‘te breed’ dan precies? Kijk naar de kudde die dit nieuwe Paddock Paradise moet gaan bewonen: hoeveel paarden zijn het? Welke rassen worden hier gehuisvest? Je kunt je voorstellen dat voor drie shetlanders een andere maat moet worden aangehouden dan voor vijf KWPN’ers.

hoe breed tracks paddock paradise

Varieer de breedte van je track

In het algemeen is 3 tot 3,5 meter breedte een mooie middenmaat om aan te houden. Houd hier niet te strak aan vast: variatie is álles in een Paddock Paradise, dus ook variatie in de breedte van de track!

Zorg bijvoorbeeld op lange, rechte paden voor enkele ‘inhaalhavens’: stukken waar het pad een stuk breder is zodat je paarden elkaar in een stevig tempo voorbij kunnen lopen zonder opstopping te veroorzaken op de track. En maak op korte golvende stukken de track eens een beetje smaller: je zult zien dat je paarden elkaar hier juist gaan stimuleren om lekker door te lopen.

welke breedte track Paddock Paradise

Op een smaller stukje track stimuleren de paarden elkaar om door te lopen

Het beste moment voor het openen van de grastrack

Let op wanneer je de nieuw aangelegde, nog met gras begroeide track opengooit. Kies er bij paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid niet voor om het gras af te laten eten wanneer het gevroren heeft. Zeker wanneer het droog vriesweer is en ’s morgens de zon al begint te schijnen, is het gras écht even verboden terrein voor je paard. Juist op zulke momenten ligt het gevaar van hoefbevangenheid op de loer.

fjord op track paddock paradise

Robuuste paardenrassen zoals het fjordenpaard hebben de neiging snel overgewicht te krijgen

Doe de naam Paddock Paradise eer aan: gebruik je paddock!

Je Paddock Paradise bestaat niet alleen maar uit track: je hebt ongetwijfeld gedacht aan het aanleggen van één of meerdere paddocks.

Sowieso is een verharde paddock een must in je paardenparadijs. Gebruik die wijs! Zie de paddock als een soort uitvalsbasis waarvandaan je je nieuwe Paddock Paradise steeds verder en langer openstelt. Deze plek is droog in tijden van heftige regenval en verschillende ondergronden stimuleren de gezondheid van de hoeven van je paarden.

Op de verharde paddock is voldoende ruwvoer aanwezig in de vorm van hooi, misschien stro en ook vezelrijke (wilgen)takken. Daar staan de paarden vóór de volledige openstelling van het Paddock Paradise bijvoorbeeld ’s nachts.

Je kunt er dan voor kiezen om je paarden overdag enkele uren het gras op de nog begroeide tracks te laten afgrazen en ze daarna weer op de paddock terug te zetten. De tijd dat ze op de track lopen kun je dan steeds verder uitbreiden.

 takken als ruwvoer paard

Wilgentakken zijn gezond, vezelrijk ruwvoer en gaan verveling tegen

Drastische aanpak: aan (laten) leggen van de track op je Paddock Paradise

Wanneer je het gecontroleerd afgrazen van je nieuwe track echt niet ziet zitten, kun je er voor kiezen de paden aan te (laten) leggen. Je graaft dan de plaggen gras van het pad weg, legt er bij voorkeur paddockplaten in en vult deze met (wit) zand. Wil je het helemaal professioneel aanpakken, dan kun je onder de paddockplaten nog worteldoek aanbrengen. Zo voorkom je dat er in de toekomst gras op de track gaat groeien. Dat dit een zeer kostbare optie is, hoef ik je niet te vertellen. In de meeste gevallen is het ook echt niet nodig, mits je zelf goed oplet en de aanpak kiest die bij jouw kudde past.

Insulineresistente paarden op je Paddock Paradise

Veel robuuste paardenrassen die we hier in Nederland houden, zijn van nature ‘niet gemaakt’ op de vette Hollandse grasweides. In hun eigen land van herkomst leven ze van weinig: denk aan IJslanders die op IJsland met name in de winter de hele dag moeite moeten doen om wat mos onder de sneeuw uit te peuteren. Of fjordenpaarden die in thuisland Noorwegen leven van vezelrijke takjes en blad. Deze paarden worden snel te dik. Sommige mensen ervaren het zelfs alsof hun paard ‘dik wordt van de lucht’.

Zet je deze sobere paardenrassen in een nieuw te openen Paddock Paradise en wil je ze de track kaal laten eten, dan kan het – naast de gecontroleerde, gefaseerde aanpak – helpen om het supplement Insu-Lite van Hilton Herbs te voeren. Insu-lite ondersteunt de suiker- en glucose stofwisseling en een normale circulatie van hormonen zoals insuline. Met dit supplement zul je zien dat het voortdurende hongergevoel van je paard verminderd.

Insu-Lite bij overgewicht paard

Tip van Natuurlijk Paarden: ondersteun je paard bij overgewicht

Zand op de track van je Paddock Paradise

In een Paddock Paradise is over het algemeen veel zand te vinden. Is het gras van de nieuw aangelegde track gegeten, dan blijven er kapot gelopen paden over met her en der een polletje gras. Dit is een schrikbeeld voor veel paardenhouders. Want: wat als je paard teveel zand binnenkrijgt en zo een aanval van zandkoliek riskeert?

Eet je paard zand op de track?

Het is in het geval van zand belangrijk om na te gaan waaróm je paard zand eet. Het zou kunnen, dat je paard veel zand binnenkrijgt omdat zijn ruwvoer wordt aangeboden op een zandbodem, of in de modder. Dan wil je paard niet per se zand eten, maar zit het onwillekeurig vast aan ieder hapje hooi dat hij in zijn mond neemt.

Hooi eten? Zorg voor verharde ondergrond

Terug weer naar het belang van de verharde paddock: dat wordt de plek waar je paarden hooi kunnen eten. Wil je het hooi aanbieden op meerdere plekken, bijvoorbeeld in mini-paddocks of op een verbreed stuk track? Zorg dan dat de bodem onder je slowfeeder verhard is. Je kunt een verhard stuk gemakkelijk schoonvegen en de paarden trappen de hooisprieten die op de grond vallen tijdens het eten, niet de modder- of zandbodem in.

slowfeeder paddock paradise

Een hooinet hang je op boven een verharde bodem die je gemakkelijk kunt vegen

Mineralentekort

Het zou ook kunnen, dat je paard zand eet vanwege een mineralentekort. Zorg daarom altijd dat je paarden toegang hebben tot een of meerdere zoutlikstenen op het Paddock Paradise. Mocht dat onvoldoende zijn, ga dan op zoek naar mogelijkheden om de tekorten aan te vullen.

Himalaya zoutliksteen in paddock paradise

Met een Paddock Paradise voorkom je verveling

Veel paarden eten zand uit verveling. En laat dat nou precíes zijn wat je met de aanleg van jouw nieuwe Paddock Paradise wilt voorkomen! Een Paddock Paradise hoort uitdagend te zijn voor je paard. Zo uitdagend dat het niet meer nodig is om die éne minuscule graspol uit het zand te trekken of in de grond getrapt hooi uit de modder te snaaien. Een rechthoek met een pad eromheen, is daarom niet meteen een Paddock Paradise.

Zorg voor variatie

Het is bijvoorbeeld heel spannend voor paarden om niet direct het hele terrein te kunnen overzien. Zorg met bijvoorbeeld gevlochten wilgenschuttingen of meidoornhagen voor afgeschermde plekjes: die zijn interessant om te onderzoeken. Want wie weet ligt er ineens wat lekkers!

eetbare paardenhaag meidoorn langs de track op paddock paradise

Een voorbeeld van een ideale snackhaag: meidoorn

Andere paarden op de track van je Paddock Paradise

Verveling voorkom je ook door sociale interactie: paarden houden zich een groot deel van de dag bezig met hun soortgenoten. Natuurlijk weet je dat een paard niet in zijn uppie gehuisvest moet worden. Maar wist je dat met z’n tweeën soms ook te weinig uitdaging biedt? De groepsdynamiek krijgt vaak echt een boost vanaf het aantal van drie paarden.

Paarden kroelen vachtverzorging sociaal

Uitdagende aanplant langs je track

Wist je dat paarden echt niet alleen op de grond naar hun voedsel zoeken? Dat biedt kansen! Zorg voor eetbare begroeiing naast de tracks in je Paddock Paradise. Je paarden kunnen dan zelfs het snoeiwerk voor hun rekening nemen. Win-win-win: eetbare hagen bieden beschutting tegen weer en wind, zorgen voor een gevarieerde, uitdagende huisvesting én zien er ook nog eens mooi uit.

eetbare paardenhaag

Deze nieuw aangeplante eetbare haag zorgt over enkele jaren voor beschutting én een gevarieerd dieet

Laat de randen van de track op je Paddock Paradise groeien

Je kunt heel perfectionistisch al het ‘onkruid’ langs je tracks wegmaaien. Maar sta ook eens stil bij de voordelen van die woekerende braamtakken en weelderige bossen brandnetels: ze zijn eetbaar voor je paard. Een fantastische, gezonde en gevarieerde vorm van ruwvoer die bovendien perfect aansluit bij de natuurlijke manier van foerageren. Die vervolgens ook zorgt voor uitdaging en verveling tegengaat.

bramen en meidoorn eetbaar paard

Bramen en meidoorn: gezonde aanplant langs de tracks op je Paddock Paradise

Beweging: precies wat je wilt bereiken met je track

Tot slot is er enorm groot voordeel van het op deze manier actief huisvesten van je paarden. En eigenlijk is dat ook het doel van het aanleggen van tracks. Op een uitdagend, gevarieerd aangelegd Paddock Paradise bewegen paarden vele malen meer dan op een gemiddeld rechthoekig stuk weiland. En dan laten we de zeer minimale vrije beweging die stalpaarden krijgen nog buiten beschouwing.

De grotere hoeveelheid beweging is gezond op álle vlakken. Een paard is niet gemaakt om hele dagen stil te staan. Het hele lichaam is ingericht op dagelijks tientallen kilometers lopen, op zoek naar voedsel. De spijsvertering van je paard heeft deze vrije beweging ook nodig, om goed te kunnen functioneren.

Met het aanleggen van gevarieerde tracks op je Paddock Paradise stimuleer je je paard om te bewegen. Veel beweging is essentieel voor een gezonde darmwerking. Zou je paard zand binnenkrijgen, dan is beweging één van de factoren die ervoor zorgen dat het zand uit de darmen weer efficiënt wordt afgevoerd.

Daarnaast helpt voldoende vrije beweging je paard om in een goede conditie te blijven. Door de hele dag door veel rond te lopen kan je paard, als hij snel overgewicht heeft, veel beter omgaan met het gras dat eventueel nog op de tracks te vinden is. Net als bij ons gaat het om een balans waarin voeding en beweging een grote rol spelen.

Tracks op paddock paradise

Meer inspiratie opdoen voor je eigen Paddock Paradise?

Ik hoop dat je met bovenstaande tips enkele van je zorgen over het gras en het zand op je nieuwe Paddock Paradise achter je kunt laten. Als ontwerper en uitvoerder van het nieuw aan te leggen Paddock Paradise heb je zelf veel in de hand. Het loont de moeite om aan de slag te gaan met een slim ontwerp!

Op de Natuurlijk Paarden website vind je nog veel meer blogs over het aanleggen van een Paddock Paradise en de verrijking van de huisvesting van je paard. Lees bijvoorbeeld ook deze blog met 10 tips voor je Paddock Paradise en deze blog over het verrijken van je paardenhuisvesting met ScratchnAll schuurpads.

Ook keken we mee hoe lezers hun Paddock Paradise hebben aangelegd in de rubriek Buitenkijken bij...  Zo leuk is het om inspiratie op te doen!

Tip voor je paard

Hilton Herbs Insu-Lite bij paarden met overgewicht

Insu-Lite

Hilton Herbs stelde speciaal voor paarden die snel last hebben van overgewicht het kruidensupplement Insu-Lite samen.

Een echte aanrader voor paarden die in de zomerperiode al dik lijken te worden van de lucht! Onze Fjord en IJslander hebben sinds we met dit supplement zijn begonnen een veel gezondere uitstraling. Met Insu-Lite verdwijnt de overdreven, ontembare eetlust van je robuuste pony. Vetbulten onder de huid trekken glad en ook dikke harde manenkammen worden soepeler.

Uiteraard vraagt overgewicht ook wat van jou als eigenaar: zorg voor voldoende vrije beweging en varieer in het ruwvoer dat je je paard geeft: bedenk dat onbeperkt ruwvoer niet hetzelfde is als onbeperkt hooi. Je paard mag best wat moeite doen voor zijn eten!

Image

Marianne Gloudemans

Redactie NatuurlijkPaarden.nl
Blogs  

Comments

  1. Als je paard hoefbevangen is mag het per direct 0% gras. Plotseling moet je daar dan iets voor realiseren. Ik heb er destijds voor gekozen het gras op een lange, smalle rand van de wei te bedelven onder een dikke laag stro. Het gras verstikte en kwam de eerste jaren niet of nauwelijks terug. In die tijd heb ik veel met de paarden gewandeld en later aangespannen gereden. Ook heb ik me hoefbekappen aangeleerd, ben gediplomeerd en bekap sindsdien elke week de hoeven van mijn paarden.. Later ben ik die bewuste strook wei als begin van een paddock Paradise gaan zien en heb het telkens verlengd door het steeds verder te beleggen afwisselend met stro en verharde ondergrond. De paarden konden later, toen de HB onder controle was, steeds zelf een volgend stuk van de track leeg grazen. Voor de afzetting ben ik begonnen met prikpalen en lint. Later ben ik die langzaam aan gaan vervangen voor kunststof en houten palen.
    Met wat geduld bouw je op die manier iets op wat niet in één keer een grote som geld hoeft te kosten. Verder richt ik me op informatie over mineralen, kruiden, struiken en bomen. Onze PP is nog steeds in ontwikkeling.
    Sinds de problemen met HB begonnen heb ik een bewuster, intenser contact met mijn paarden. Ik denk dat dat komt omdat ik gedwongen werd me te verdiepen in hun behoeften, gezondheid en gedrag. Niet meer doen wat anderen ook doen, wat gold als de juiste manier…

Leave a Comment