aanleggen paddock paradise

10 Tips voor je paddock paradise

In Do It Yourself, Gezondheid, Natuurlijk paarden houden by Marianne Gloudemans2 Comments

Zie jij als een berg op tegen het aanleggen van een Paddock Paradise? Nergens voor nodig! Met deze 10 tips kun je klein beginnen en uitbreiden wanneer je wilt. Wie dacht dat voor een Paddock Paradise heel veel ruimte, geld en moeite nodig zijn, heeft ongelijk!

Ronde vormen in je Paddock Paradise

Laat af en toe een stuk van je track, bijvoorbeeld op een hoek, uitmonden in een hele of halve cirkel. Paarden vinden het heerlijk om hier een beetje rond te hangen.

Het leuke is, dat onze paarden deze 'loungeplek' precies gebruiken zoals wij hem bedoeld hadden. Ze staan of liggen er een tijdje te relaxen voordat ze weer verder trekken.

ronde vormen in paddock paradise

Verharding

Verharde paden in de tracks op je Paddock Paradise zijn een echte must! De hoeven van je paard hebben baat bij veel bewegen over verschillende ondergronden. Houd er wel rekening mee dat de paardenhoef moet wennen aan nieuwe omstandigheden.

Staat je paard de hele zomer in een zacht weiland en komt hij pas in het najaar op verharde bodem te staan? Dan kunnen de hoeven harder slijten dan de bedoeling is. Houd hier rekening mee bij het bekappen. Bied je paard de mogelijkheid om ook een andere route te kiezen. En wanneer dat allemaal niet mogelijk is, denk dan tijdens de overgangsperiode aan tijdelijke hoefbescherming in de vorm van hoefschoenen.

verharding tracks paddock paradijs

Niet recht, niet rond, maar zigzag!

Wees creatief wanneer je een track op je Paddock Paradise aanlegt. Rechttoe, rechtaan is leuk, maar waarom niet eens een zigzag?

Andere vormen zijn interessant voor paarden en stimuleren bovendien de beweging. Wanneer ze elkaar in de zigzag treffen, ontstaat er een kleine 'opstopping' waardoor ze elkaar aansporen om door te lopen.

zigzag in je paddock paradise track

Natuurlijke beschutting in je Paddock Paradise

Uiteraard is er een schuilstal aanwezig in je Paddock Paradise. Maar denk vooral ook aan natuurlijke beschutting op meerdere plekken in je track.

Wij hebben hier bijvoorbeeld een kleine paddock op een overzichtelijke hoek van een van de weilanden, met een 'groene muur' aan de noordkant. Ideaal om gure noordenwind te breken.

Wanneer je eetbare bomen en struiken gebruikt, nemen je paarden ook nog eens het snoeiwerk voor hun rekening. Wij gebruikten meidoorn en braamstruiken voor deze natuurlijke beschutting.

natuurlijke beschutting buitenhuisvesting paarden

Crossen en rollen

Heb je een rijbak? Vaak wordt deze de hele dag afgesloten voor de paarden. Daar ligt dan al die mooie ruimte, met heerlijk droog wit zand... te wachten tot er een paar uurtjes gebruik van wordt gemaakt.

Denk er eens over na of je de rijbak gewoon open kunt laten. Je paarden zullen er dankbaar voor zijn! Onze paarden zijn vooral 's nachts in de bak te vinden. Ze kunnen lekker in het droge, nog een beetje warme zand gaan liggen. Bovendien vinden ze het heerlijk om een keer lekker rond te crossen.

wit zand in paddock paradise

Snackhaag langs de track

Heb je al eens gedacht aan het aanplanten van een eetbare haag? Wij plantten op verschillende plekken langs de tracks in ons Paddock Paradise snackhagen voor de paarden.

We kozen voor eenstijlige meidoorn en verschillende wilde rozensoorten door elkaar. We hebben nu nog behoorlijk wat ruimte tussen de omheining en de haag gelaten. Dat geeft de struikjes de kans om eerst even flink te groeien, voordat de paarden beginnen te snoeien.

Ons ideaalbeeld is om na een aantal jaren de meidoornhaag te laten 'leggen': zo ontstaat een natuurlijke afrastering. En kunnen we de schrikdraden uiteindelijk weghalen.

eetbare haag voor paarden paddock paradise

Apart voeren? Gebruik een voerzak

Staan er paarden in jouw Paddock Paradise die apart moeten worden gevoerd of een supplement nodig hebben? Dit is een veelgenoemd nadeel van een groepshuisvesting voor paarden.

Wij gebruiken een super eenvoudige oplossing om onze Fjord en IJslander hun 2 x daagse dosis Bye Bye Itch (tegen zomereczeem) te kunnen voeren: een voerzak. Supplementje erin, voerzak om de oren hangen, andere paarden kunnen er niet bij: top!

met een voerzak kun je paarden apart voeren in je paddock paradise

Lange rechte stukken in je track

Paarden hebben het nodig om regelmatig lekker de benen te kunnen strekken. Hoeveel paarden zie je wel buiten staan, maar op een kleine paddock. Nét voor ze lekker op snelheid zijn, moeten ze alweer afremmen.

Leg daarom ook een paar mooie lange rechte stukken aan in je Paddock Paradise. Kom je er op de langste zijde van je weide niet uit? Maak dan een lang pad diagonaal door je weide heen.

Wij hebben op sommige plekken de track langs de lange rechte stukken wat breder gemaakt zodat de paarden elkaar gemakkelijk kunnen inhalen in galop.

lang recht stuk in de track op je paddock paradise

Hergebruik materialen voor je Paddock Paradise

Er is een nadeel aan het aanleggen van een Paddock Paradise: je hebt veel meer materialen nodig. Je wilt niet alleen een weitje omheinen, je wilt tracks aanleggen. Dat is dus een dubbele omheining...

Kijk eens of je tweedehands materialen kunt vinden om mee te beginnen. Schrikdraad zou ik niet tweedehands aanraden, maar palen en hout kunnen vaak best nog een ronde mee.

Wij vonden deze houten omheining op Marktplaats. Inmiddels is hij al aan zijn derde leven toe! Houd er wel rekening mee dat je wat verlies zult hebben: niet alle palen en planken komen gaaf de grond uit. Maar het meeste is vaak nog prima bruikbaar.

In de tussentijd kun je dan door sparen en beetje voor beetje je tracks verbeteren. Op deze manier hoeft geld niet de beperkende factor te zijn om te kunnen beginnen met het aanleggen van je eigen Paddock Paradise.

hergebruik materialen paardenhuisvesting

Gratis gezonde bomen

Groen hoort bij een Paddock Paradise. Je wilt natuurlijke beschutting tegen de zon en tegen wind en gure weersomstandigheden voor je paard creëren.

Het aanplanten van bomen en hagen kan een kostbare aangelegenheid zijn. Je kunt echter ook gratis aan bomen komen. Wilgen zijn ideaal. Ze worden ieder jaar door gemeenten gesnoeid. Je kunt ze vaak als je het vraagt gratis ophalen langs de weg.

Neem een flinke wilgentak, beschadig de bast aan de onderkant lichtjes, maak met je grondboor een gat en stop de tak erin. Als het erg droog is, is water geven wel belangrijk natuurlijk. De tak zal al snel uitgroeien tot een boompje.

plant wilgen in je paddock paradise

Afwisseling in voeding voor je paard

Wilgen groeien echt snel. Je zult zien dat je al na twee jaar zelf moet gaan snoeien. En dat komt heel goed uit: je paarden zijn gek op wilgentakken!

Wilgentakken zijn een gezonde afwisseling op het dieet van je paard. Ze bevatten veel vezels. De kleine twijgjes kan je paard helemaal opeten, de bast van de dikkere takken trekken ze er helemaal af.

Lekker én een goede bezigheid dus!

takken voeren aan paarden

Meer tips voor je Paddock Paradise?

Dit waren slechts 10 tips voor je eigen Paddock Paradise. Er zijn uiteraard nog veel meer leuke ideeën te bedenken.

Natuurlijk Paarden mag regelmatig meekijken met enthousiaste eigenaars van een 24/7 buitenhuisvesting voor paarden. In de rubriek 'Buitenkijken bij...' vind je de beste voorbeelden voor het aanleggen van een Paddock Paradise.

Benieuwd hoe Marloes 'Ukie's Paddock Paradise' heeft ingericht? Je leest het in deze blog. Annemarieke inspireert je met 'Janke's Paradys'. En ook Stephanie geeft je een inkijkje in haar Paddock Paradise.

Ook meedoen aan 'Buitenkijken bij..'?

Zit jij ook vol goede ideeën en vind je het leuk om die met de lezers van Natuurlijk Paarden te delen? Laat het ons weten en wie weet zie je jouw Paddock Paradise binnenkort ook terug in de rubriek 'Buitenkijken bij..'!

Tip voor je paard

Hilton Herbs Bye Bye Itch voor paarden met zomereczeem

Bye Bye Itch

Hilton Herbs stelde speciaal voor paarden die last hebben van zomereczeem een puur kruidensupplement samen: Bye Bye Itch.

Een echte aanrader voor paarden die de hele zomer jeuk hebben. Onze Fjord en IJslander hebben sinds we met dit supplement zijn begonnen ook in de zomer een mooie manendos. En mochten er toch nog korstjes ontstaan kun je deze verzachten met de Bye Bye Itch lotion.

Image

Marianne Gloudemans

Redactie NatuurlijkPaarden.nl
Blogs  

Comments

  1. Ik zou iemand met een (mini)graafmachine vragen om een hoeveelheid grond te verzetten, aan de ene kant haal je grond weg en daarmee maak je een heuvel.
    Zo heb je meteen 2 home improvements, een kuil, al dan niet met water, en een heuvel.

  2. Ook ik ben begonnen met het aanleggen van een (mini) paddock Paradise en ik wil graag een heuvel maken. Ik kom er alleen maar niet achter welk zand ik moet gebruiken. Dacht zelf aan ophoogzand?

Leave a Comment