ScratchnAll schuurhoek voor veilig schuren

Veilig schuren met ScratchnAll schuurpads

In Do It Yourself, Gezondheid, Natuurlijk paarden houden, Reviews paardenspullen by Marianne GloudemansLeave a Comment

Kan jouw paard veilig de manen en staart schuren? Veel paardeneigenaren willen actief voorkomen dat hun paard schuurt. Je wilt uiteraard niet dat je paard vol kale plekken rondloopt. Heb jij ook uit angst voor schade aan de prachtige manenkam, voorpluk en staart alle mogelijke hoeken waar je paard zou kunnen schuren afgezet met schrikdraad? Met de beste bedoelingen ontneem je je paard hiermee de mogelijkheid om natuurlijk gedrag te vertonen. Paarden hebben het nodig om lekker te kunnen schuren.

Tijd dus om een veilige schuurplaats voor je paard in te richten! Bij Natuurlijk Paarden namen we de proef op de som en probeerden verschillende borstels en schuurmatten uit. Er is tot nu toe maar één oplossing die na meer dan een half jaar intensief gebruik nog helemaal heel is: de ScratchnAll schuurpads. Een echte aanrader voor iedere (inloop)stal, paddock en weide! En: we mogen een setje van drie pads weggeven!

Waarom schuurt een paard?

Je paard schuurt om zijn vacht te verzorgen. Vachtverzorging is een natuurlijke behoefte van paarden. Het verwijderen van losse haren en in de vacht achtergebleven vuil en bijvoorbeeld zaden van planten is een instinctieve bezigheid.

Een andere reden waarom paarden schuren is: omdat ze jeuk hebben. Jeuk en kriebels zijn vervelend. Ieder dier (en ieder mens) heeft wel eens een nare kriebel. Jeuk hoeft niet direct een medische aanleiding te hebben. Een steek of beet van een insect, loskomende wintervacht, zweet dat door je haren kruipt: allemaal vervelende kriebels die heel normaal zijn, maar waar je als paard wel snel van verlost wilt worden.

Met een achterhoef kun je je als paard nog atletisch achter de oren krabben en bij een kriebel aan billen zijn er creatieve paarden die in zittende houding over de grond heen en weer bewegen. Maar daar houden de mogelijkheden om zelf van de jeuk af te komen wel zo’n beetje op. Wat nu?

ScratchnAll veilig schuren voor paarden

ScratchnAll schuurpads monteer je eenvoudig op een hoek voor een veilige schuurplaats

Krabbelen en kroelen: sociaal gedrag in de kudde

Een soortgenoot is superhandig om bij de onbereikbare plekjes te komen. En als wederdienst krabbel je ook lekker op zíjn schoft en staartwortel. Heb je wel eens de tijd genomen om naar paarden in de natuur te kijken? Paarden die in een kudde leven zijn een belangrijk deel van de dag met dit sociale, verzorgende gedrag bezig.

Krabbelen en kroelen versterkt de band tussen paarden onderling, en ook voor een veilige hechting tussen een merrie en haar veulen is het samen krabbelen heel belangrijk.

paarden sociaal gedrag

Helaas zijn er nog heel veel paarden die individueel worden gehuisvest. Een paardenbox met een eigen paddock of uitloop met een directe buurman- of vrouw lijkt een mooie oplossing: je paard kan immers over de rand van de paddock zijn soortgenoten zien. Samen krabbelen en kroelen is echter onmogelijk. Daarnaast zijn de randen van de paddock meestal ook nog helemaal met schrikdraad afgezet om te voorkomen dat er schade aan de omheining ontstaat. Krabbel-zelfbediening is er dan ook niet bij.

schuren om losse haren kwijt te raken

Je paard schuurt om losse haren kwijt te raken

Zomereczeem: vreselijke jeuk

Het kan dat je paard een aanhoudende, afschuwelijke, kwellende jeuk heeft die vooral in het warme seizoen de kop op steekt. Komt je paard óm in de jeuk door bijvoorbeeld ernstige zomereczeem? Probeer dan te zoeken naar de oorzaak.

Naast je paard een goed geventileerde, koele schuilplek bieden bij zonsondergang (de tijd van de dag dat de mugjes het actiefst zijn), kun je méér doen. Verbeteringen in de voeding en het bevorderen van veel beweging zijn een must bij zomereczeem. Een voedingssupplement met ondersteunende lotion zoals Bye Bye Itch van Hilton Herbs geeft daarbij vaak een goed resultaat, al binnen enkele weken.

Hoewel je het misschien niet kan aanzien dat je zomereczeem paard zijn staart en manen staat te schuren (dat gaat er vaak heel hard aan toe!), is het niet paardwaardig om hem alle mogelijkheden tot schuren te ontnemen.

Paarden kroelen vachtverzorging sociaal

Stress door jeuk

Stel je eens voor. Je bent net gestoken door een mug en je mag níet krabben. Hoe langer je niet mag krabben, hoe erger de jeuk wordt: tot je op een gegeven moment aan niks anders kunt denken dan die vreselijke kriebel. Paarden die geen enkele mogelijkheid hebben om van hun jeuk af te komen, kunnen daar flink gestrest door raken. En stress kan vervolgens weer tot allerlei gezondheids- en gedragsproblemen leiden.

Verrijking van je paardenhuisvesting: een veilige schuurplaats

Ben je huiverig om je paard zelf te laten schuren? Het kan inderdaad zijn dat hij zich verwondt aan scherpe randen en splinterende deuropeningen. Dat zijn vaak precies de plekken die je paard uitkiest om van zijn jeuk af te komen.

Je kunt als eigenaar zélf al veel doen om de ideale, veilige schuurplaats voor je paard te maken. Zelfbediening om op een veilige manier van de kriebels verlost te worden: daar doe je je paard een enorm plezier mee. Het creëren van een fijne schuurplek is een belangrijke verrijking van je paardenhuisvesting.

paard haren schuren

Bezems: snel kapot

Een bekende oplossing is het ophangen van bezems (zonder de steel). Leuk bedacht, maar deze zijn vaak niet bestand tegen de enorme schuurdruk die je paard erop uitoefent. Bezems moeten om de haverklap worden vervangen omdat de haren plat worden gedrukt en zelfs verdwijnen. Het overblijvende houten stuk heeft daarbij vaak ook nog scherpe randjes.

Rubberen matten met noppen

Er zijn ook rubberen matten met noppen te koop. Dat leek ons een perfecte oplossing. We schaften vorig jaar een paar matten aan en schroefden deze in de inloopstal op een hoek. Onze paarden maakten er al snel gretig gebruik van. Helaas begonnen de rubberen nopjes al binnen een paar weken af te breken. Tot er na korte tijd alleen nog maar bijna gladde rubber matten tegen de wand over zijn gebleven. Prima nog om te laten hangen, maar echt lekker schuurt dat natuurlijk niet meer. Nog los daarvan: wáár zijn die nopjes naartoe? Ze komen in de bodem terecht waar ze ook nog voor vervuiling zorgen…

paard schuurt tegen schuurmat rubber

Na korte tijd waren er nog maar enkele rubberen nopjes over op de oude schuurmatten

Andere schuurmatten voor paarden

Schuurmatten voor paarden die lijken op zo'n harde deurmat houden het helaas vaak ook niet lang uit. Het is lastig om ze goed op te hangen, waardoor vaak al snel hoeken loslaten. Bovendien is de schuurmat binnen de kortste keren al kaal geschuurd. Ook geen duurzame, fijne oplossing dus.

ScratchnAll schuurpads: test door onze kudde

We kregen iets meer dan een half jaar geleden de mogelijkheid om wat nieuws uit te testen: ScratchnAll schuurpads. In eerste instantie waren we wat sceptisch: deze schuurmatten zijn niet zo groot en vrij prijzig. Maar ze zijn van superdegelijk, rubberachtig materiaal gemaakt en hebben stevige, maar flexibele noppen. We namen de proef op de som.

Veilig schuren vachtverzorging ScratchnAll

Het leuke van ScratchnAll is dat je de pads eenvoudig op een hoek kunt monteren doordat je ze op de v-groef kunt ‘vouwen’.

Een oude rechtopstaande spoorbiels die al favoriet was bij onze paarden om tegen te schuren gebruikten we om de eerste zeven ScratchnAll schuurpads tegenaan te schroeven. Met al snel succes: doordat de schuurplaats al bekend bij ze was, stonden de paarden er al snel lekker tegenaan te schurken.

schuurpaal voor paarden om veilig te schuren

We monteerden deze ScratchnAll schuurpads in november vorig jaar. Nu, eind mei, is er nog altijd geen één rubberen nopje afgebroken. Dat terwijl de paal waar de pads tegenaan zijn geschroefd echt in weer en wind buiten staat. En er een kudde van minstens zeven paarden dagelijks gebruik van maakt. Onze paarden zijn er zó blij mee, dat we dit voorjaar op meer plekken de ScratchnAll pads hebben opgehangen.

Veilig schuren zomereczeem ijslander Scratchnall

De grijze ScratchnAll schuurpads zijn wat zachter: ideaal voor het hoofd van je paard

De haren die achterblijven in de ScratchnAll schuurpads haal je er handig uit: even een beginnetje maken met een hoevenkrabber en je trekt een hele ‘lap’ haar weg.

eenvoudig haren uithalen na schuren ScratchnAll

Kies de juiste plek

Paarden hebben zo hun favoriete plekken om 'rond te hangen'. Vaak is in de buurt bij deze plekken ook een boomstam, paal, muur, staldeur, kozijn of andere rand waar ze lekker tegenaan schuren.

Wij maakten gebruik van de vaste routines van onze paarden bij het kiezen van de plek voor de ScratchnAll schuurpads. Binnen een dag werd de geüpdatete versie van hun bestaande schuurpaal al dankbaar in gebruik genomen.

Houd jij je paarden, net als wij, aan huis? Dan is het extra leuk wanneer de schuurpaal (of schuurmuur, of schuurboomstam) op een plek staat waar je zelf goed zicht op hebt. Bijvoorbeeld vanaf je terras. Schuren tegen de ScratchnAll schuurpads levert de meest geweldige 'live televisie' op!

Zorg er wel voor dat je de ScratchnAll schuurpads tegen een super stevige paal, muur, deurkozijn of boomstam monteert: er komen flink wat krachten op!

ScratchnAll veilig schuren voor paarden

5 ScratchnAll tips voor optimaal schuurgenot

Hoe kun je ervoor zorgen dat je paard of pony het meeste profijt heeft van deze fijne ScratchnAll schuurpads? Hier volgen enkele tips:

  • Monteer de schuurpads op een plek waar je paard al zelf graag schuurt. Deze plek herken je bijvoorbeeld aan gladgepolijst hout of achtergebleven haren;
  • Maak je een nieuwe schuurplek? Monteer de ScratchnAll schuurpads dan op schouderhoogte van je paard of pony;
  • Paarden houden van schuren tegen een hoek: met ScratchnAll pads maak je eenvoudig een veilige 90 graden hoek om tegen te schuren;
  • Wil je het schuuroppervlak vergroten? Je kunt de ScratchnAll pads monteren met ongeveer 2 centimeter tussenruimte;
  • Door de golvend gevormde zijkanten van de schuurpads kun je ze eenvoudig tegen elkaar aan monteren voor een schuurplaats op maat: horizontaal én verticaal.

kies een stevige schuurpaal voor scratchnall

Win jouw eigen ScratchnAll schuurpads!

Bij Natuurlijk Paarden mogen we namens HoofWear een setje van drie ScratchnAll schuurpads in een kleur naar keuze verloten onder de lezers van deze blog.

Wil jij kans maken op deze set fantastische schuurpads? Schrijf in je reactie* onder deze blog waarom je ze graag voor jouw paard (of het paard van een stalgenoot) zou willen winnen en op welke plek je ze graag zou willen monteren. Zo loot je automatisch mee! Veel succes!

Hangen jouw oude schuurmatten en bezems er ook versleten bij en kun je niet wachten om zelf aan de slag te gaan met het maken van een veilige schuurplaats voor je paard of pony? De ScratchnAll schuurpads shop je online bij HoofWear.

win ScratchnAll schuurpads voor veilig schuren

*Let op: je reactie is niet direct zichtbaar onder dit bericht – ik moet deze nog handmatig goedkeuren, waardoor het even kan duren voordat je hem terugziet.

Winnaar bekend!

De winnaar van de set ScratchnAll schuurpads is inmiddels bekend, je kunt dus niet meer meedoen aan de winactie.

Winnares Dominique schreef: "Heel graag. Mijn matten scheuren en bezemharen gaan plat liggen en zowel de paarden als hangbuikzwijntje maken er graag gebruik van. Ik heb 3 bielzen tegen elkaar als krabpaal waar ze mooi op zouden passen."

schuurmat voor paarden gaat snel stuk

"Zo ziet het er nu uit - ik zal ook een foto maken als de ScratchnAll pads er zijn!"

Van harte gefeliciteerd Dominique, we hopen dat je paarden en zwijntje net zoveel plezier van de ScratchnAll pads zullen hebben als onze paarden!

Tip van Natuurlijk Paarden: ondersteuning bij zomerjeuk

Hilton Herbs Bye Bye Itch voor paarden met zomereczeem

Ondersteun je paard bij zomereczeem met Bye Bye Itch van Hilton Herbs. Dit smakelijke kruidensupplement en verzachtende lotion is speciaal ontwikkeld voor paarden en pony's met zomerjeuk. Tip: start enkele weken vóór de start van het voorjaar al met dit supplement om ervoor te zorgen dat de kruiden de tijd hebben om goed in het lichaam van je paard te worden opgenomen.

Image

Marianne Gloudemans

Redactie NatuurlijkPaarden.nl
Blogs  

Leave a Comment