je paard insmeren met zonnebrandcreme

Je paard insmeren met zonnebrandcrème + natuurlijke alternatieven

In Do It Yourself, Natuurlijk paarden houden, Natuurlijke gezondheid paard by Linda Lebesque2 Comments

Heeft je paard een lichte of witte neus of plekken waar de huid goed zichtbaar is? Vergeet je paard dan niet in te smeren! Ook paarden zijn namelijk gevoelig voor UV-stralen en zonnebrand. Je kunt gewone zonnebrandcrème voor je paard gebruiken, maar er zijn ook meer natuurlijke alternatieven.

Gewone zonnebrandcrème

Je kunt de huid van je paard beschermen tegen zonnebrand door hem of haar regelmatig in te smeren met (watervaste) zonnebrand. Je hoeft hiervoor niet perse producten speciaal voor paarden te gebruiken hoor. Je kunt ook gewoon je eigen zonnebrandcrème gebruiken. Zorg wel voor een zonnebrandcrème met een hoge beschermfactor.

Huis-tuin-en-keuken-middel

Een alternatief is zinkzalf. Dit is een dikke witte crème met een ontstekingsremmend effect. Zinkzalf kan ook heel effectief zijn om de huid te beschermen tegen zonlicht en remt meteen de ontsteking in de huid.

Natuurlijke oliën met SPF

Je kunt er ook voor kiezen om natuurlijke oliën in te zetten als bescherming tegen zonnebrand. De onderstaande oliën bevatten van nature een SPF. Let er wel op dat deze oliën over het algemeen een lage SPF hebben en dat je bij hele gevoelige en lichte huidjes misschien beter kunt kiezen voor een product met factor 50.

 • Wortelzaad olie: SPF 38-40
 • Frambozenzaad olie: SPF 28-50
 • Tarwekiem olie: SPF 20
 • Avocado olie: SPF 4-15
 • Kokosolie: SPF 2-8
 • Shea Boter: SPF 3-6
 • Jojoba olie: SPF 4

Bron: de Voedzame Keuken

Natuurlijke zonnebrandcrème

Zie je een natuurlijke olie alleen niet zitten maar wil je toch graag een natuurlijk product gebruiken? Dan zijn er allerlei natuurlijke zonnebrandcrèmes verkrijgbaar zonder chemische stoffen. Bij de ‘gewone’ drogisterij bij mij in de buurt zijn ze ook al te vinden, maar anders kun je ook even googelen. Een wat bekender natuurlijk merk is Lovea.

Bij al deze alternatieven geldt natuurlijk dat je eerst even moet uitproberen of het werkt voor je paard en geen irritaties opwekt.

Smeer jij je paard in met zonnebrandcrème of iets anders? Of heeft hij of zij zo’n lichte huid dat je speciale UV-beschermende dekens en neuskapjes gebruikt?

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Comments

 1. Ik heb een zonnekleppen voor haar neus die aan het halster vast zit.
  Dit werkt super goed! En is zonnebrand niet meer nodig. Dit werkte vaak maar voor een paar uur omdat ze ook drinken

 2. Ik smeer helemaal niets, ik zorg dat de pony’s gezond zijn, dan krijgen ze helemaal geen zonnebrand. Ik fok nrps en appaloosa sportpony’s en heb dus genoeg witte huidjes staan.

Leave a Comment