Leren waarnemen en het krachtenspel van beweging

In Grondwerk, Paardengedrag en communicatie by Bianca BoonackerLeave a Comment

Om je paard goed te kunnen trainen en het maximale geluk in jullie samenzijn te kunnen beleven, is het van groot belang dat je je paard begrijpt en ziet wie hij is. Daarom probeer ik je met mijn artikelen eerst te helpen met het vergroten van jouw eigen waarneming. Hier volgt de tweede oefening die je daarbij helpt.

Net als in de vorige oefening blijven we bij ons gehoor. In deze oefening gaan we ons richten op hoe je al luisterend nog meer over je paard te weten kunt komen. Er gaat een wereld aan informatie voor je open als je stil bent en luistert naar de geluiden om je heen, de geluiden die je zelf maakt en de geluiden die jij niet horen kunt maar je paard wel.

Je bewust van worden van het grotere gehoor van je paard is een goede oefening om je waarneming te trainen. Dat brengt je dichter bij je paard en dichter bij het begrijpen van je paard. Voor deze oefening geldt: hoe vaker gedaan hoe meer informatie je gaat herkennen.

Leren waarnemen, leren luisteren

Laat je paard op een rechte lijn op harde ondergrond lopen in stap en later in draf. Je gaat niet kijken hoe hij beweegt maar je sluit je ogen en luistert naar hoe je paard klinkt.

Met ogen dicht luisteren naar de beweging van je paard.

Stel je hoort zo iets als: “klik klak klok plóf, klik klak klok plóf” in stap. Je blijft je ogen sluiten en probeert wat je hoort mee te zeggen. Je zegt dus bijvoorbeeld in gedachten; “klik klak klok plóf”, als dat is wat je hoort. Net zolang tot dat je exact tegelijk met het geluid van het paard het zelfde ritme en dezelfde klank zegt.

Als je dat hebt, blijf je het herhalen en mee doen met de klank van het paard, terwijl je je ogen opent. Je kijkt naar je stappende paard en gaat kijken bij welk been het afwijkende geluid hoort.

Dat been wordt dus anders (meer?) belast dan de overige 3 benen!

Wat betekent wat je hoort?

Stel je plóf geluid valt samen met het neerkomen van je linker voor hoef. Dan kun je je dingen gaan afvragen als: kan het zijn dat ik met rijden makkelijk een grote volte naar rechts rijd mét stelling en naar links makkelijker een kleine volte zonder stelling?

Het afwijkende geluid van 1 of 2 voeten wijst op een scheefte in belasting en een scheefte in gebruik van het lichaam van je paard.

Stel je werkt aan die scheefte in je training, en probeert je paard te leren zijn lichaam rechter en meer in balans te gebruiken, dan zou je dus over een poos met ogen dicht weer moeten luisteren of je paard nu anders is gaan klinken.

Je kunt deze oefening ook met andere paarden doen; luister bij elke paard ruiter combinatie eens hoe ze klinken. Stampen de voeten hard op de grond? Maken de hoeven veel geluid? Gaat het paard nagenoeg geruisloos door de bak, terwijl hij toch flink beweegt?

Krachtenspel in het lichaam van een paard

Laat je niet misleiden, wat ik nu ga schrijven is niet ras of type gebonden. Elk paard kan geruisloos en tegelijk groots bewegend door de baan gaan, ook een Fries of een Shire!

Beweging gaat gepaard met een soort krachtenspel in het lichaam van het paard. Waar de rug losgelaten en verend is, veert dat krachtenveld lekker door het lijf van het paard heen.

Door het lijf lopen noemen we dat.

Waar de rug en daarmee samenhangend de balans in het paard en in de beweging iets minder goed voor elkaar is, moeten die zelfde krachten ergens heen. Ze gaan niet door het lijf, maar slaan op de grond. Wat niet door het lijf kan, komt als hoorbaar krachtenspel tot uiting in het toegenomen geluid wat de hoeven maken bij het raken van de bodem.

Je kunt letterlijk zeggen: wie hard klinkt op de manegebodem gebruikt zijn rug nog onvoldoende.

Lichtvoetige Tinker

Als voorbeeld, om aan te geven dat het echt niet ras gebonden is, neem ik graag mijn tinker hengst  Tossy-go-go. Voordat ik hem op 11 jarige leeftijd ging leren wat ruggebruik en balans was, kwam hij echt aandreunen, zwaar met trillende grond en een blij hoofd, plof plof plof plof kwam hij aangedraafd als je hem riep.

“Oei”, dacht ik dan altijd, “moet ik daar op gaan zitten?” , “hij loopt als een hele zware eend…”.

Inmiddels zijn we begonnen met trainen van lichaamsgebruik in losgelatenheid en balans en rara wat gebeurt er? Het is een koudbloed en hij kan spectaculair doen met veel gewicht, maar je hoort hem niet! Er is inmiddels grotere beweging zelfs in de wei én minder moeite én minder geluid.

Hij klinkt als een lichtvoetig heel licht paardje!

Het is dus niet rasgebonden hoe je paard klinkt. Het is ook niet gewichts gebonden hoe je paard klinkt. Het is lichaamsgebruik gebonden hoe je paard klinkt.

Train je waarneming, help je paard

Realiseer je eens, dat wat jij hoort, dat dat het krachtenveld in het been is. Hoe minder geluid, hoe minder kans op blessures. Je kunt bijna zeggen dat je dus kan horen welk been er het meeste kans maakt om geblesseerd te raken.

Om je paard te helpen, helpt het om je eigen waarneming te trainen. Deze eerste oefeningen trainen je gehoor.

Mocht je na het luisterend doen van deze oefeningen vragen hebben over dat wat je gehoord en meegemaakt hebt, laat van je horen. Dan luister ik op mijn beurt naar jou zoals jij naar je paard luistert.

Steeds dichter bij je paard!

Veel plezier samen!

> Lees hier meer over Bianca

Leave a Comment