paardenwei doorzaaien

Project paardenwei update – mijn wei doorzaaien

In Natuurlijk paarden houden, Natuurlijk weidebeheer, Persoonlijk by Linda LebesqueLeave a Comment

Ik wilde graag mijn nieuwe wei doorzaaien. Om onkruid te voorkomen is het belangrijk dat de grasmat zo dik en sterk mogelijk is. Ook wilde ik graag wat meer diversiteit in grassoorten en kruiden in mijn wei. Kijken jullie mee met wat ik heb gedaan?

Zo als het plaatje hierboven lijkt het heel wat, maar dichterbij zie je dat er toch behoorlijk wat open plekken zijn.

paardenwei doorzaaien

De gras- en kruidenzaden heb ik besteld bij Bio-Ron. Snel geleverd en met leuke extraatjes, top! Dit zat er in mijn pakketje.

bestelling bio ron

Ik heb een graszaadmengsel voor een droge bodem besteld, medicinale kruidenmix en esparcettezaden. Ik kreeg er nog een zadenmix voor bijen bij én wat proefmonstertjes. Qua hoeveelheden heb ik ze aangehouden zoals op zijn website staat (voor doorzaai). Ik heb niet zoveel wei, dus ook niet zoveel zaden nodig. Scheelt toch weer mooi in de prijs :)

Het zaaien heb ik gewoon met de hand uit het zakje gedaan. Als je niet veel wei hebt is dat heel goed te doen. Op de plekken waar het gras al wat langer is heeft doorzaaien minder nut, want de zaadjes moeten echt de grond raken om te kunnen ontkiemen. Ik heb dus vooral op de open plekken gezaaid.

paardenwei doorzaaien

Er waren ook een aantal plekken waar helemaal geen gras meer stond, die heb ik van te voren wat opengeharkt. Na het doorzaaien heb ik alles afgestrooid met eigen compost. Dit werkt als natuurlijke bemesting en brengt ook vocht in de grond. Compost verspreiden over de wei is best wel zwaar hoor, heb er spierpijn van gehad ;) Maar het werkt super!

Om goed te kunnen ontkiemen is het belangrijk dat de grond vochtig is. Je zult dus zelf moeten sproeien of doorzaaien in een nattere periode. Al kun je zaaien zolang de temperatuur boven de 10 à 15 graden is, ik zou het een volgende keer toch wat eerder doen dan ik nu gedaan heb. Ik wil het gras en de kruiden namelijk volwaardig laten uitgroeien en bloeien zodat ze zichzelf hopelijk weer doorzaaien. Dit betekent dat mijn paarden nu nog steeds niet op de wei kunnen.

paardenwei zaaien

Voor de mensen die net meelezen en zich misschien afvragen waarom ik zo’n kleine wei heb: ik hou mijn paarden in een paddock paradise en kies er bewust voor om gras niet het hoofdvoedsel te laten zijn. Mijn paarden krijgen onbeperkt hooi, aangevuld met een vitaminen- en mineralenbrokje en verse kruiden die hier overal in de berm te vinden zijn.

De wei zie ik als mooie aanvulling met diverse grassen, kruiden en gewassen. Van mijn eigen wei probeer ik een prachtige, weelderige en zoveel mogelijk biologische paardenwei te maken. Tot ze op de wei kunnen maken we hele snackwandelingen langs bermen en bospaden.

Tot een volgende keer en een fijne dag!

Leave a Comment