alona workshop acupressuur

Acupressuur workshop van Alona voor paard en mens

In Natuurlijke gezondheid paard, Persoonlijk, Reviews paardenspullen by Linda Lebesque7 Comments

Een paar weken geleden volgde ik een acupressuur workshop van Alona voor paard en mens. We begonnen met theorie, gingen daarna door naar de praktijk en eindigden met een extra cadeautje voor Bliss. Het is natuurlijk ook wel zwaar om proefpaard te zijn. Kijken jullie mee?

Wat is acupressuur?

Acupressuur is een oude geneeswijze in een moderne tijd, de bron ligt in de Traditional Chinese Medicine. Deze vriendelijke behandelwijze helpt om het welzijn en de algehele gezondheid van je paard te bevorderen. Het is een heel goed middel om onbalans bij je paard te voorkomen of in een vroeg stadium te herstellen. Acupressuur is eenvoudig toe te passen aanrakingstechniek die gebruik maakt van druk. Hierdoor worden blokkades in energiebanen opgeheven waardoor energie weer kan stromen. Op deze manier wordt harmonie en evenwicht binnen het systeem hersteld en genezing mogelijk gemaakt. Dieren zijn ongelooflijk gevoelige wezens en heel ontvankelijk voor energetische genezing. Door een acupressuurbehandeling kun je onder andere het immuunsysteem van je paard optimaliseren, zorgen voor vermindering van pijn en stressklachten en vertering stimuleren.

alona workshop acupressuurWorkshop acupressuur voor paarden

Je kunt bij Alona diverse workshops en opleidingen volgen, waaronder acupressuur voor paarden. Margreet Bouwmeester, oprichtster van Alona, is gecertificeerd acupressuur practitioner voor dieren en humaan acupuncturist. Ze kwam bij mij voor een privé workshop, maar je kunt je ook inschrijven voor groepsworkshops en losse lessen.

We begonnen de workshop met theorie: de basis van Chinese geneeskunde en acupressuur. Ten opzichte van de reguliere geneeskunde is dit een hele andere manier van kijken naar gezondheid en herstel. Het scheelt denk ik wel dat ik al veel geleerd heb over natuur- en holistische geneeskunde, maar ik vond het geweldig interessant! Ik vind het super dat Margreet hier duidelijk aandacht aan besteedt in haar workshops, want wat is praktijk zonder een goede theoretische basis? Zoals je ziet vond Bliss het ook erg boeiend ;)

Daarna gingen we verder met de praktijk. Margreet liet me de belangrijkste energiebanen en drukpunten zien, en liet me voelen hoe je acupressuur uitoefent. Welke druk je gebruikt, wat je doet met je ademhaling, hoe je de punten kunt vinden. Ook kreeg ik een stappenplan voor een ‘acusage’, een combinatie van acupressuur en massage waar je paard heerlijk van ontspant. Ik heb super veel informatie en ofeninfgen gekregen om zelf aan de slag te gaan. Je begrijpt dat Bliss het helemaal niet erg vindt om oefenpaard te zijn! Hier vind je meer informatie over acupressuur voor paarden.

Cranio Sacraal therapie

Na de workshop deed Margreet nog een Cranio Sacraal behandeling bij Bliss. Wat is Cranio Sacraal therapie? Het lichaam bestaat uit diverse systemen: skelet, spieren, fasciale systeem en het Cranio Sacrale systeem. Dit laatste systeem is belangrijk in beweging en beweeglijkheid van een paard en staat in relatie tot de hersenen en de meeste hersenzenuwen.

alona cranio sacraal therapie

Cranio betekent schedel en Sacrale heiligbeen. Een behandeling draait dus vooral om het hoofd, maar heeft zijn uitwerking op het hele lichaam. Bij paarden zijn hierin het bit, neusriem, houding, werk, spelen, gebitsbehandeling en trauma zoals hangen aan een halstertouw de belangrijkste componenten die stress veroorzaken in het Craniale Systeem. Wat kan duiden op een disfunctie in het Craniale Systeem? Denk aan hoofdschudden, slechte hoofd- en/of staarthouding, ademhalingsproblemen, allergieën, spanning in het kaakgewricht en stijfheid. Voor mij was deze vorm van therapie nieuw, maar wát heeft Bliss ervan genoten. Prachtig om te zien hoe zulke kleine, zachte aanrakingen zoveel effect kunnen hebben op een paard.

Ik wil Margreet bedanken voor deze leerzame en gezellige dag. Bekijk ook eens de website of Facebook pagina van Alona voor meer informatie over deze onderwerpen of natuurlijk voor een workshop, les of behandeling.
Een echte aanrader!

Comments

  1. Super leuke workshops! Maar deze workshops zijn origineel! Zelf rij ik al een aantal jaar bij Manege Filip Dros, daar geven ze ook leuke workshops!

    1. Hi Merel, ik kan de website zo even niet vinden. Kun je mij helpen?

Leave a Comment