Onderzoek naar verminderen van agressie tijdens het eten

In Natuurlijk paarden houden, Natuurlijke paardenvoeding, Paardengedrag en communicatie by Linda LebesqueLeave a Comment

Omdat paarden in het wild lekker de ruimte hebben en de hele dag kunnen grazen, laten zij weinig agressie zien tijdens het eten. Bij onze gedomesticeerde paarden is dit vaak anders. Een team Zwitserse onderzoekers wilde vergeleek de onderlinge agressie van paarden in groepsstallingen bij verschillende voermethodes.

De onderzoekers observeerden 390 paarden in vijftig verschillende groepsstallingen. Ze rapporteerden dertig minuten voor het voermoment en dertig minuten tijdens het eten alle vormen van agressief gedrag, waaronder dreigen, duwen, naderen, bijten, trappen, schoppen en achtervolgen.

Verschillende voersystemen getest

De groepen paarden bestonden uit vier tot en met eenentwintig paarden. Elke groepsstalling was uitgerust met één van de volgende voersystemen:

  • Verschillende hoopjes hooi op de grond
  • Een standaard hooiruif
  • Een voerhek, waarbij de paarden met hun hoofd tussen twee spijlen staan en hierdoor van elkaar gescheiden worden
  • Slowfeerder hooinetten
  • Open voerstallen, waarbij de paarden elk afzonderlijk een stal in kunnen lopen en apart kunnen eten (met en zonder fysiek contact mogelijk)
  • Een combinatie van deze systemen

Duidelijke verschillen in onderlinge agressie

Uit het onderzoek bleek dat er duidelijke verschillen te zien waren tussen de verschillende voersystemen. De onderzoekers zagen de minste agressie bij de groepen waar de verschillende voedselbronnen minstens één tot anderhalve meter uit elkaar lagen.

Ook bij de voersystemen met fysieke barrières was de onderlinge agressie tijdens het eten duidelijk minder. De meeste agressie was te zien bij de verschillende hoopjes op de grond, waarbij alle paarden toegang hadden tot dezelfde voedselbron.

Hoe verminder je agressie tijdens het eten?

Je kunt onderlinge agressie tijdens het eten verminderen door op veel verschillende plekken hooi neer te leggen en/of gebruik te maken van meerdere bakken, hooiruiven of hooinetten. Zorg voor voldoende afstand tussen de verschillende voedselbronnen én zorg ervoor dat elk paard een eigen plek heeft om te eten.

Een andere manier om onderlinge agressie tijdens het eten te verminderen is door ervoor te zorgen dat de paarden langer kunnen eten. De paarden in het onderzoek vertoonden veel minder agressie als zij meer tijd konden besteden aan het eten, bijvoorbeeld bij de slowfeerder hooinetten en de hooiruiven.

Ben je op zoek naar een goede slowfeeder? Kijk dan eens bij mijn slowfeeder hooinetten of het speciale hooikussen. Je kunt ook zelf een slowfeeder maken.

Bron: The Horse

Leave a Comment