chemisch versus natuurlijk ontwormen

Ontwormen schadelijk voor de omgeving

In Natuurlijk weidebeheer, Natuurlijke gezondheid paard by Linda Lebesque7 Comments

Dat we voorzichtig om moeten gaan met ontwormen wordt steeds duidelijker. Dierenartsen waarschuwen al dat te vaak ontwormen ervoor kan zorgen dat wormen en parasieten resistent worden voor de bestrijdingsmiddelen die wij gebruiken. Maar te vaak ontwormen kan nog een vervelend gevolg hebben, namelijk vervuiling van de bodem en omgeving. In een Frans onderzoek werd uitgezocht wat er gebeurt als ontwormingsmiddelen in onze omgeving terechtkomen. De onderzoekers keken naar het ontwormingsbeleid van maneges naast een natuurgebied en hoe het daar gesteld was met de insectenpopulatie. Het onderzoeksteam presenteerde de resultaten op de French Equine Research Day, gehouden in Parijs op 18 maart.

Weinig bewust ontwormen

Het onderzoek werd gehouden onder 23 maneges en paardenhouderijen en twee paardenklinieken met elk vijf dierenartsen. Minder dan tien procent van de paarden werden ontwormd op recept en onder toezicht van een dierenarts. En hoewel bijna driekwart van de paarden het grootste deel van de tijd in de stal werd gehouden, werden zij toch ongeveer vier keer per jaar ontwormd. De onderzoekers keken specifiek naar mestkevers, die ze twee jaar volgden. Ze vergeleken kevers in gebieden dichtbij ruiterpaden – die dus in aanraking konden komen met paardenmest – en kevers in gebieden waar geen paarden en dus ook geen paardenmest voorkwamen.

Minder mestkevers

In mei en juni was de keverpopulatie in de buurt van paarden en paardenmest groter. In juli waren er veel minder kevers in dat gebied en waren hun pootjes ook korter dan voorheen. Volgens de onderzoekers kan dit verschil liggen aan het ontwormingsbeleid van de omliggende maneges en paardenhouderijen. Eerdere studies met uitwerpselen van schapen en rundvee hebben aangetoond dat Imervectine en andere middelen een negatieve invloed hebben om de groei en voortplanting van mestkevers. Er is meer onderzoek nodig om aan te tonen dat dit ook geldt voor paardenmest.

Ontwormen na mestonderzoek

Bij natuurlijk paarden houden hoort volgens mij ook bewust ontwormen. Niet zomaar elke paar maanden een wormenspuit naar binnen ‘douwen’, maar enkel chemisch ontwormen na een mestonderzoek. Een mestonderzoek heb ik ook heel lang niet gedaan. Op verschillende pensionstallen waar ik heb gestaan deed ik gewoon mee met het ontwormingsbeleid daar. Sinds ik de paarden aan huis heb, heb ik één keer een flinke wormenbesmetting gehad. Daar heb ik geleerd dat een mestonderzoek heel zinvol is. Het gaat er niet alleen om dat je kunt zien of ontwormen daadwerkelijk nodig is, maar ook of je wel het juiste middel gebruikt voor het type worm of parasiet waar je paard mee besmet is. Je kunt op steeds meer plekken een mestonderzoek laten doen en hier ook zelf een cursus voor volgen.

De milieueffecten van chemisch ontwormen zijn veel minder bekend dan de gezondheidseffecten voor paarden. Natuurlijk moet je gewoon ontwormen als dat nodig is, maar hoe minder hoe beter voor je paard én voor de omgeving. Wat de precieze effecten zijn voor de omgeving wordt nog onderzocht.

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bron: The Horse

Comments

  1. We zijn het eens met jouw stelling. Sinds kort laten wij het mest onderzoeken. Dit heeft al geresulteerd in minder ontwormen. Daarnaast gebruiken wij Verm-X voor het ontwormen. Dat bevalt prima

Leave a Comment