Review: Metazoa paardenvoer

In Reviews paardenspullen by Linda Lebesque3 Comments

Ik voer mijn paarden nu al een tijdje Metazoa paardenvoer – de Metazoa SuperFit Broxxx – en ik vond het tijd voor een review. Ik ben namelijk heel erg enthousiast over dit voer en ben daarom een samenwerking gestart met de Yvonne van Dijk van de IJslandershop, een van de vertegenwoordigers van dit mooie merk.

Ruwvoer bevat meestal niet alle voedingsstoffen die een paard nodig heeft. Daarom is het belangrijk om de ontbrekende voedingsstoffen, vitaminen en mineralen voor een paard aan te vullen. Het natuurlijke paardenvoer van Metazoa doet dit voor je paard, zonder onnodige balaststoffen.

metazoa paardenvoer

Wat maakt Metazoa paardenvoer bijzonder?

In de meeste paardenbrokken en muesli zit veel melasse en graan. Melasse en granen bevatten veel suiker en zetmeel, ook wel snelle koolhydraten. Het spijsverteringssysteem van het paard is helemaal niet ingericht op het verteren van deze stoffen.

Bij het afbreken van deze snelle koolhydraten in de dikke darm ontstaan endotoxinen (giftige stoffen). Deze endotoxinen zijn een aanslag op het immuunsysteem en vreten mineralen en vitaminen uit het lichaam. Dit kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen.

Wat ik super vind aan Metazoa is dat het paardenvoer enkel luzerne, vitaminen, mineralen, lijnzaad en plantaardige olie bevat. Alle producten van Metazoa zijn melassevrij, graanvrij, sojavrij en vrij van genetisch gemanipuleerde grondstoffen.

Wat zit er in Metazoa SuperFit Broxxx?

Hieronder vind je een lijst met de grondstoffen van het voer, de voeranalyse en samenstelling vitaminen en mineralen in het voer.

De grondstoffen van Metazoa SuperFit Broxxx zijn:

 • Luzerne
 • Lijnzaad
 • Mineralen
 • Premix (vitamines en mineralen)
 • Plantaardige olie

Voeranalyse

Inhoud Percentages
Ruw eiwit 14.8%
EW Paard 0.7
VRE Paard 9.4%
Ruw vet 5.0%
Ruwe celstof 19.8%
Ruwe anorganische stof 22.4%
Zetmeel (uit luzerne) 3.0%
Suiker (uit luzerne) 1.8%

Mineralen

Inhoud Hoeveelheid per kilogram
Calcium (Ca) 40 g
Fosfor (P) 3.2 g
Kalium (K) 17.6 g
Magnesium (Mg) 20.0 g
Zink (Zn) 1323 mg
IJzer (Fe) 924 mg
Koper (Cu) 215 mg
Natrium (Na) 12.0 g
Mangaan (Mn) 500 mg
Selenium (Se) 1.74 mg
Jodium (I) 7.5 mg
Cobalt (Co) 3.0 mg
Chloor (Cl) 17.9 g

Vitaminen

Inhoud Hoeveelheid per kg
Vitamine A 145.000 I.E.
Vitamine D3 16.000 I.E.
Vitamine E (DL-a-Tocof.acet.) 2000 mg
Vitamine C 500 mg
Vitamine B12 1200 mcg
Biotine 2000 mcg

Mijn ervaring met Metazoa paardenvoer

Ik ben echt heel erg enthousiast over Metazoa. Mijn paarden reageren er alleen maar goed op en ze vinden het lekker. Daarnaast zien ze er super uit, komen super mooi in hun vacht en krijgen geen bultjes of jeuk. Vlak voordat ik met Metazoa begon, zag ik twee van de drie tot mijn schrik af en toe mest eten. Dit kan duiden op een tekort aan vitaminen of mineralen. Sinds ik Metazoa SuperFit Broxxx voer heb ik dit niet meer gezien.

De overstap op dit voer ging heel soepel. Ik vermoed dat mijn paarden een tekort hadden aan voedingsstoffen, dus het kon alleen maar beter gaan. Ik heb geen vreemde veranderingen in gedrag of het lichaam gezien, behalve dat zij dus geen mest meer aten en de spieren voelden iets minder hard aan. De brokjes zijn 4 milimeter en dus best wel klein. Ze zijn hierdoor ook zeer geschikt voor kleinere pony’s en veulens. Als je paard het te snel opeet, zou je het kunnen mengen met grove luzerne of even weken in water.

metazoa paardenvoer

Gebruik van Metzoa SuperFit Broxxx

Je hebt ook maar heel weinig nodig, het advies is 50 gram per 100 kilo lichaamsgewicht. Voor Lucky en Bliss betekent dat zo’n 200 à 250 gram, voor Smurfje maximaal 100 gram. In het begin moest ik hier wel aan wennen. Ik gaf een halve tot driekwart schep per dag per paard, nu heb ik maximaal zo’n schep nodig voor alledrie. Omdat Bliss vroeger een paar keer een slokdarmverstopping heeft gehad, week ik de SuperFit Broxxx eerst even in water. Hierdoor zwellen ze behoorlijk op, wat er ook weer voor zorgt dat je wat meer hebt :)

Een zak kost € 29,95, maar je doet er echt super lang mee. Afhankelijk van hoeveel paarden je hebt en hoe groot ze zijn ongeveer 2 tot 3 maanden per zak. Je kunt ook een 4 kilo emmer bestellen om het uit te proberen, deze kost € 9,95.

Metazoa en mijn paarden

Ik vind de gezondheidsvoordelen echt fantastisch. Bliss is zeer gevoelig voor suiker, zetmeel en fructaan. Zodra ik te veel ‘gewone’ brok voer of haar te lang op het gras laat staan, zit ze onder de bultjes en zijn haar spieren super hard. Met Metazoa kan ik haar voorzien van alle benodigde voedingsstoffen, zonder dat zij onnodige balaststoffen binnen krijgt.  

vliegenmasker-smurf

Lucky wordt op dit moment vrij intensief getraind, het is voor hem dan ook erg belangrijk dat hij alle voedingsstoffen binnen krijgt voor optimaal spierherstel. Voor een extra boost voer ik hem ook de luzerne brok van Metazoa.

Smurfje is vroeger heel erg hoefbevangen geweest en heeft direct nadat ze bij mij kwam ook een erge wormenbesmetting en zandverstopping gehad.

Ik ben ervan overtuigd dat de hoge concentratie vitaminen en mineralen in Metazoa SuperFit Broxxx haar super ondersteund heeft in haar herstel, zonder dat ik bang hoef te zijn dat zij weer last krijgt van haar hoefjes.

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Comments

 1. Ik ben er vorige week mee begonnen, ongeveer 300 gram want mijn paard weegt 600 kilo ongeveer,
  na twee dagen enorme bulten over het hele lijf. Twee dagen niets gegeven en de bulten zijn weer weg.
  Ik geef nu nog eens twee dagen niets extra’s en begin dan met 100 gram per dag om te kijke wat er dan gebeurt.
  De merrie krijgt normaliter alleen ruwvoer maar ik wilde wat aanvullend voer geven.

Leave a Comment