zout aanbieden aan paarden

Zout aanbieden aan paarden

In Do It Yourself, Natuurlijke gezondheid paard, Natuurlijke paardenvoeding by Linda Lebesque5 Comments

Onder normale temperaturen hebben paarden ongeveer 1 tot 2 gram zout per dag nodig. Zout voorziet namelijk in de behoefte aan natrium en chloride. Naarmate een paard meer zweet – zoals bij veel beweging of met hoge temperaturen – neemt de behoefte sterk toe naar 4 tot 6 gram zout per dag.

Onvoldoende zout in de voeding van je paard kan leiden tot abnormaal eetgedrag, zoals overmatig likken en kauwen, zoute dingen af willen likken (jouw zweet bijvoorbeeld) of eten van zand of vuil. Te weinig zout binnen krijgen kan ook leiden tot minder drinken, wat natuurlijk erg gevaarlijk is met dit warme weer.

Paarden hebben dus zout nodig, zeker als het warm is

Het beste is om je paard gedurende het hele jaar door zout aan te bieden. Zo kan je paard zelf bepalen wanneer hij extra zout tot zich wil nemen. De meeste commerciële paardenvoeders bevatten 0,5 tot 1 procent zout, maar de paarden profiteren zeker van naar vrije keuze beschikbaar zout.

De zoutopname van los zout is hoger dan dat van zoutblokken. Dit is op zich wel logisch, omdat losse korrels makkelijker en sneller op te eten zijn. Met warm weer zou een paard lange tijd moeten likken aan een zoutblok om dezelfde hoeveelheid zout op te kunnen nemen. Ik kan me voorstellen dat het voeren van los zout een beetje raar lijkt, maar dat gaat heel goed. Je moet je paard natuurlijk geen kilo’s zout gaan voeren, denk aan die 4 tot 6 gram per dag met warm weer.

Hoe ik zout aanbied aan mijn paarden

Ik heb het hele jaar door Himalaya likstenen in de paddocks hangen. Op meerdere plekken in meerdere varianten – mochten ze de neiging hebben om kieskeurig te zijn. Met het warme weer geef ik nog extra Keltisch zeezout. Dit gebruiken we zelf ook in de keuken dus heb ik eigenlijk altijd wel in huis. Keltisch zeezout is veel minder van smaak, natuurlijk en bevat vele mineralen.

zout aanbieden aan paarden

Voor het extra zout tijdens de warmere dagen vul ik een emmer met water en doe ik er een paar lepels of schepjes zout in. Daarnaast hebben ze natuurlijk gewoon hun twee speciekuipen vers water zonder zout. Tijdens het vullen willen ze altijd wel wat korreltjes zout uit de hand eten, de ene keer wat meer dan de ander. Soms is de emmer binnen de kortste keren leeg, soms doen ze er wat langer over.

Ze weten zelf heel goed wat ze nodig hebben en dat vind ik erg mooi om te zien. Wat doen jullie om je paard zout aan te bieden? En geef je ook extra met dit warme weer?

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bron: Horsefeedblog.com

 

 

Comments

Leave a Comment