Veel mensen denken bij natuurlijk paarden houden aan geen dekens, geen hoefijzers en geen stal, maar dit hoeft helemaal niet het geval te zijn! Mijn paarden hebben inderdaad geen dekens of ijzers, maar ik ben super zuinig op ze, ze worden vaak bereden en zijn in topconditie. Natuurlijk paarden houden is helemaal niet zweverig, maar is paarden houden op een manier die zo dicht mogelijk in de buurt komt bij de natuur van het paard.

Natuurlijk paarden houden, voor een gelukkig paard

We zijn natuurlijk ver verwijderd van het wilde paard in de steppen van Amerika, maar je kunt wel proberen om in de ruimte die je hebt zoveel mogelijk in de natuurlijke behoeften van je paard te voorzien. Zo wordt je paard zo gelukkig en blij mogelijk, maar ook heel ontspannen en tevreden wat voor de ruiter weer erg fijn is. Ook ik ben gewoon begonnen op een manege en heb later met mijn eigen paarden op allerlei soorten pensionstallen gestaan. Puur door goed naar mijn eigen paarden te kijken, te leren en te ervaren is mijn interesse in natuurlijk paarden houden gegroeid.

natuurlijk paarden houden

En helemaal nu ik ze sinds korte tijd aan huis heb staan in een paddock paradise en helemaal kan houden zoals ik denk dat goed voor ze is, zou ik niets anders meer willen dan het op deze manier doen. Mijn paarden zijn namelijk echt wel gelukkiger, relaxter en blijer sinds ze volledig vrij kunnen bewegen en constant eten hebben. En ze zijn helemaal niet te dik, ik heb de dierenarts sindsdien niet meer op de stoep gehad (afkloppen) en stalondeugden en nare gewoontes verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Paarden zijn gemaakt om te bewegen

Wilde paarden lopen dagelijks vele kilometers, waarbij ze natuurlijk erg veel grazen en op zoek zijn naar iets eetbaars of water. Ze staan lekker uit te rusten of rond te kijken, liggen regelmatig, hebben sociale interactie of spelen. Kortom, ze hebben de vrijheid om te doen waar ze behoefte aan hebben. Als een paard in een box staat beperk je die vrijheid en dit heeft consequenties. Denk maar eens aan stalondeugden, chagrijnig gedrag tijdens de les op trappen tijdens een buitenrit. Ook zijn paarden die veel op stal staan vaak wat frisser, gewoon omdat ze in die paar uurtjes per dag al hun energie kwijt moeten!

Sociaal contact

Paarden leven in het wild in een kudde. Een kudde biedt bescherming, verzorging en sociaal contact. Paarden leren ook veel van elkaar in de kudde waar jij profijt van hebt, zoals respect voor diegene hoger in de rangorde. En ze kunnen lekker spelen en zich uitleven zodat jij geen exploderend paard in de bak hebt.

Gelukkig komen de paarden op veel stallen redelijk veel buiten en staan ze in groepen, maar er zijn nog steeds stallen waar de paarden maar een paar uurtjes per week de wei of paddock op gaan. Op mijn oude manege was dit zelfs alleen in de zomervakantie als er geen lessen waren! Ik kan me hier nu echt niets meer bij voorstellen, die arme paarden.

Wilde paarden eten bijna de hele dag

Paarden hebben helemaal geen vaste etenstijden, paarden eten naar behoefte. Hun spijsvertering is erop ingesteld om de hele dag te verteren. Op veel stallen is het heel gangbaar als je paard twee keer per dag een plak hooi krijgt en twee keer per dag een schep paardenbrokken. Dit is eigenlijk veel te weinig. Een paard kan hier koliek en maagproblemen van krijgen. De basis is ruwvoer, dit varieert van hooi en stro tot zelfs takken en bladeren! Het is bijvoorbeeld heel erg goed om stro als bodembedekker te gebruiken. Van stro kunnen ze namelijk de hele dag en nacht eten.