Kijk een weekje mee! Modder, nog veel meer mest en nieuwe plannen

In Natuurlijk paarden houden, Natuurlijk weidebeheer, Persoonlijk by Linda Lebesque5 Comments

Hoe verwarrend en vervelend de trainingen de week hiervoor waren, hoe fijn waren ze afgelopen week. Heb werkelijk héérlijk gereden en ben lekker met de paardjes bezig geweest, al was dat vooral veel schadebeperking van de regen en omzeilen van de modder. En de week eindigde helemaal super! Daarover straks meer.

modder

Omdat het zo mega hard en veel heeft geregend, is mijn paddock voor een groot deel omgetoverd in een modderpoel. Nu heb ik nog genoeg stukken waar ze droge voeten hebben, maar de belangrijkste looproutes zijn onbegaanbaar. Eerst kon ik dat nog oplossen met grasmatten, maar ook dat was niet meer genoeg. Om dit (alweer tijdelijk) op te kunnen lossen, heb ik een aantal kruiwagens droge compost op de modderige stukken uitgereden. Omdat de compost zo droog en luchtig is neemt het heel veel water op. Ik hoop dat de wormen die zo in de grond komen de aangestampte grond ook weer wat luchtiger maken. Daarbovenop heb ik wat oude stoeptegels gelegd.

modder-pad

Ik heb echt onderschat hoeveel tijd je kwijt bent met opruimen van de zooi die paarden maken en het werk dat je hebt aan de bodem, helemaal als het slecht weer is. Overal restjes hooi, modder uitgesmeerd over je stoep, water dat niet wegloopt, modder die meer en meer uitbreidt, paddock en weides die je moet verleggen om nog ergens te kunnen rijden… Pff! Kun je je voorstellen hoe lang ik al bezig ben met het achterstallige uitmesten in te halen? Gelukkig heb ik voor de komende periode hulp ingeschakeld, een meisje dat me vaker helpt komt hier een paar maanden wat bijverdienen.

modder-pad-2

Zie je al die mest liggen daar achterin…? Ooo man, ik wil overal stoep!

Het is allemaal niet ideaal, maar voor het kleintje en mijzelf is het voldoende om weer een tijdje vooruit te kunnen. De twee grote gebruiken het pad niet, voor hen is het te onstabiel, maar zij hebben ook minder gevoelige hoeven. Smurfje heeft het wel nodig en is ook heel slim als het op droge voeten aankomt, ik maak allerlei paden en omwegen voor haar en dat waardeert ze zeer. Ik heb zelfs het idee dat ze me hierdoor meer vertrouwt, ze komt in ieder geval veel meer kroelen dan eerst! Op de foto hieronder zie je Bliss die me komt lekker aflebberen na gedronken te hebben.

neus-bliss

Ik heb ook een stuk verhard waar ik veel voer, maar dat is op dit moment omgeven door modder. Daarom heb ik de voerbak uit de achterste paddock naar voren gerold en in de eerste wei gezet. Deze gaan ze nu ook vast helemaal kapot lopen, maar zo staan ze in ieder geval lekker droog te eten en hebben ze alle ruimte. Mijn ‘bak’ is nu onbegaanbaar. Ik ga de achterste wei opofferen zodat ik daar een redelijk goede bodem heb om te kunnen trainen. Voor de lessen mag ik sinds kort de super mooie rijbak van mijn buurvrouw gebruiken. Dat is echt geweldig! Was even vergeten wat luxe was hoor. 

nieuw-huis

Dan nu de nieuwe plannen… We hebben dit weekend eindelijk te horen gekregen dat de financiering van ons huis rond is. Ja, we hebben een huis gekocht, en wat voor één! Het is eigenlijk helemaal geen luxe huis, maar dat is niet erg. Het is een magnifieke plek midden in een natuurgebied, met genoeg grond voor de paarden (niet veel, maar genoeg), stallen en schuren voor Bart. We hebben zo lang en hard gewerkt om iets te kunnen kopen en hebben zoveel geluk gehad dat we dit plekje hebben kunnen bemachtigen… Het begint nu pas een beetje te landen allemaal. Ik kijk er enorm naar uit om te gaan klussen en verhuizen, eindelijk een eigen thuis. Daar ben ik echt aan toe. Op de foto hierboven zie je een groot deel van onze achtertuin. Niet alle grond hoort erbij hoor, haha.

En natuurlijk ga ik daar weer een paddock paradise opbouwen, en natuurlijk laat ik jullie meekijken in dit proces én wil ik heel graag jullie hulp, tips en inspiratie inschakelen. Er komen de komende maanden allerlei artikelen online rondom de nieuwe plek, de verhuizing en bijbehorende thema’s. Ik hoop dat jullie het leuk vinden om jullie tips met mij te delen.

Comments

  1. Hoi Linda,
    Proficiat met de aankoop van jullie nieuwe stek!
    Ik ben nu al benieuwd naar hoe jij en Bart dit project vorm zullen geven.
    Groetjes,
    Heidi

Leave a Comment