[vc_row][vc_column width=”1/1″]

Mijn naam is Yvonne Roos Bijleveld, bouwjaar 1978 en de mens achter Via Equestra. Ik woon in Gilze, samen met mijn katten en mijn hondje Freya. Mijn paarden wonen op een fijne werklokatie op een boerderij vlakbij mijn huis. Paarden zijn al vanaf mijn vroege jeugd een belangrijk onderdeel van mijn leven. Het begon als kleuter met een ritje op een shetlandpony, en groeide al snel uit tot ware passie.

Op mijn dertiende kreeg ik mijn eerste eigen pony, Fabiola, een arabierkruising vosmerrie. Dankzij haar begon ik me te verdiepen in andere manieren van omgaan met paarden. Vijftien jaar lang, tot ze eind 2005 overleed, is ze mijn grootste vriendin geweest. Ze heeft me voortdurend de weg gewezen naar allerlei manieren van ontspannen, ongedwongen samenwerking.

Na het behalen van mijn VWO-diploma ben ik Dierhouderij en Diergezondheidszorg gaan studeren aan de HAS Den Bosch. Daarnaast volgde ik een privéopleiding tot EquiLibretrainer, docent en cursusleider bij Pieter Baalbergen. Na mijn afstuderen maakte ik deel uit van het team van Terra Natura, gaf lessen en shows en werkte met probleempaarden. Daarnaast werkte ik een aantal jaren in loondienst in de paarden, waarbij ik altijd de goede dingen van zowel de reguliere als de meer alternatieve kijk op paarden probeerde met elkaar te verbinden. Eind 2008 heb ik de stap genomen om mijn eigen bedrijf te starten. Met Via Equestra wil ik mensen op een praktische, bereikbare manier laten ervaren dat rijden en omgaan met paarden harmonisch teamwork is. Van zadelmak maken tot hogeschooldressuur, en van boscrossen zonder zadel tot wedstrijdrijden.

Via Equestra betekent “De weg van het paard”. De lessen en trainingen van Via Equestra zijn gericht op het vinden van de weg naar harmonische samenwerking tussen mens en paard. Niet zozeer wàt je doet, maar hóe je dat doet, is daarbij de sleutel. Geen mens is hetzelfde, geen paard is hetzelfde. Iedere combinatie is uniek. Wat juist is om te doen, hangt dus af van de omstandigheden. Via Equestra zoekt steeds naar de leerweg en werkwijze die bij jou èn je paard past.

Daarbij interesseert authenticiteit, oorspronkelijkheid, persoonlijke ontwikkeling en werkelijke inhoud me meer dan het trucje, het naampje en de bijbehorende attributen. Ik leer graag bij en volg graag clinics en lessen vanuit verschillende invalshoeken, maar ben geen volgelinge van één bepaalde stroming of methode. Naast lesgeven houd ik me graag praktisch bezig met dressuur en vrijheidsdressuur. Wedstrijden rijden, lange trektochten maken, door de bossen struinen, een sprongetje maken en shows geven mag ik ook graag doen. Behalve werken met levende paarden maak ik dierportretten en schrijf ik columns en boeken (kijk onder “Atelier The Dancing Unicorn”). Veelzijdigheid staat dus voorop!

Mijn motto in het omgaan met paarden is “it all depends”. Of iets juist is, hangt niet af van de methode maar van de omstandigheden. Bitloos of niet, boomloos of niet, hoefijzerloos of niet, dekenloos of niet, op stal of op de weide, recreatief of wedstrijdgericht, uiteindelijk is het belangrijkste dat je uitkomt bij de weg die bij jou én je paard past!

Yvonne Roos Bijleveld

[/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″]

Via Equestra
www.dewegvanhetpaard.nl

yvonne-roos

[/vc_column][vc_column width=”1/3″]

CNG Olijf
www.cng-olijf.nl

cng-olijf

[/vc_column][vc_column width=”1/3″]

> Bekijk hier de artikelen van Yvonne Roos

[/vc_column][/vc_row]

Leave a Comment