Slowfeeders vertragen de opname van ruwvoer, voorkomen verlies en vervuiling en gaan verveling tegen. Omdat een paard ook minder kan eten zijn slowfeeders ook een uitkomst voor te dikke paarden.
De belangrijkste voordelen van slowfeeders
1. Je paard kan veel langer eten, wat belangrijk is voor de gezondheid van je paard
Paarden zijn erop gemaakt om de hele dag kleine beetjes ruwvoer te eten. Hun spijsverteringsstelsel is hier ook op ingesteld en ze hebben dit nodig om gezond te blijven.
De meeste paarden krijgen echter één of twee keer per dag een grote hoeveelheid ruwvoer, in plaats van dat ze continu kunnen eten. Dit kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen, waaronder maagzweren. Met een slowfeeder zorg je ervoor dat je paard veel langer over zijn eten doet.
2. Een slowfeeder voorkomt vervuiling
Voeren van de grond is de meest natuurlijke eethouding voor een paard. Toch zijn er ook nadelen aan direct vanaf de grond voeren. Paarden kunnen makkelijker zand binnen krijgen, wat kan leiden tot verstoppingen en koliek. Voeren vanaf de grond kan ook de opname van parasieten verhogen, je paard loopt door het ruwvoer of plast er zelfs overheen. Met een slowfeeder wordt het ruwvoer van de grond af gehouden, waardoor vervuiling wordt voorkomen.
3. Minder verspilling
Een slowfeeder voorkomt verspilling van ruwvoer. Onderzoek heeft aangetoond dat voeren vanaf de grond zo’n 57 % verspilling kan opleveren. Met een slowfeeder kan de verspilling worden teruggebracht tot maar 5 %! Hoe kleiner de openingen, hoe minder verspilling.
Lees hier meer over de voordelen van slowfeeders en de nadelen van slowfeeders.
Zelf een slowfeeder maken
Je kunt slowfeeders online bestellen, maar je kunt ze ook gewoon zelf maken.
Koop of maak bijvoorbeeld een grote voerbak (zo’n palletbak die je op Marktplaats vindt, of maak een houten bak) en leg er een hooinet of rooster in. Het nadeel van een rooster is dat de tanden van je paard sneller slijten.
Een andere zelfgemaakte slowfeeder die je vaak ziet is de Kliko slowfeeder. Je moet dan wel aan een oude kliko of afvalcontainer kunnen komen. Maak een gat aan de onderkant van de kliko en plaats daar een net of rooster. Je kunt ook zelf een hangende slowfeeder van een regenton maken, bekijk hier mijn uitgebreide DIY artikel.
Het nadeel van deze twee slowfeeders is dat de paarden niet van de grond kunnen eten maar hun hoofd iets moeten kantelen. Ik zou deze slowfeeders dan ook niet als hoofdfeeder gebruiken, maar als extraatje om verveling tegen te gaan.
Daarnaast is Pinterest een super goede inspiratiebron! Bekijk mijn artikel met de leukste slowfeeder inspiratie of mijn Pinterest board over slowfeeders maar eens.
Slowfeeder kopen in Natuurlijk Paarden shop
Ik verkoop diverse slowfeeders en hooinetten, allemaal getest door mij en mijn paarden. Ik selecteer ze op praktisch gebruik, duurzaamheid en kwaliteit en hanteer goede garantievoorwaarden. Ik heb zowel goedkope slowfeeders als duurdere, bijzondere modellen in mijn shop.
Heb je vragen over een slowfeeder of welke geschikt zou zijn voor jouw situatie en paard? Neem dan gewoon even contact op, ik help je graag verder!