Binnenkort begint het weidebeheerseizoen weer! Heb je zelf het weidebeheer in handen, dan is het goed om je te verdiepen in de eigenschappen van de verschillende soorten. Een goede voorbereiding is het halve werk. Want wist je dat sommige grassoorten meer wintervast zijn dan andere? Daar heb je straks profijt van!
Wintervaste grassoorten
Er zijn speciale grassoorten die wintervast zijn en dus ideaal zijn om je paard ook in de winter op te laten grazen. We lichten vier wintervaste grassoorten voor je uit.
Engels raaigras – de meest voorkomende
De meest voorkomende grassoort is het Engels raaigras. Deze bestaat uit een aantal types, waaronder het late Engelse raaigras. Dit is een grassoort die zowel in het wild als uitgezaaid voorkomt. Het bezit een hoge voedingswaarde, waardoor paarden in de winter minder bijgevoerd hoeven te worden. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoeveel gras er staat. Het wordt minder snel vertrapt dan zomerse grassoorten, waardoor de winterse wei langer goed blijft.
Beemdlang – houdt van nattigheid en kou
Zou je liever je paard op zandgrond hebben staan dan op het natte klei- of leemgrond? De Beemdlangbloem houdt juist van klei- en leemgrond. Nattigheid en koude temperaturen vindt deze plant fijn. Een ideale plant dus voor de Nederlandse weersomstandigheden in de herfst en winter. Deze is veelal in een zaaicombinatie met het Engelse raaigras en Timothee verkrijgbaar.
Timothee – inzaaien in een natte periode
Over Timothee gras gesproken, dit vinden de meeste paarden enorm lekker. Het is ook nog eens een ideale grassoort voor het maagdarmstelsel van het paard, want het bevat veel ruwe vezel. Deze wintervaste soort houdt erg van nattigheid. Wil je dit gras inzaaien, dan doe je er goed aan om niet in al te droge periode in te zaaien. Je loopt dan het risico dat het gras niet kan kiemen. Groeit het eenmaal, dan redt het zichzelf prima en breidt het zich gemakkelijk uit.
Roodzwenkgras – groeit ook uitstekend in de schaduw
Ligt (een deel van) de weide in de schaduw gedurende een bepaald seizoen of juist altijd? Roodzwenkgras heeft geen enkel probleem met schaduw. Ook heeft het niet echt een voorkeur voor een type grond. Het groeit namelijk zowel op kleigrond als zandgrond prima. Wat dat betreft stelt dit type gras dus echt geen hoge eisen. De graszode wordt ook nog eens mooi dicht, wat het vertrappen zoveel mogelijk tegengaat.
Een soortgelijke grassoort qua eigenschappen is het Veldbeemdgras. Deze komt niet bijzonder veel voor in ons land, omdat er vaker gekozen wordt voor Engels raaigras in plaats van Veldbeemdgras.
Met welke grassoort is jouw wei ingezaaid? En waarmee ga je je weide straks inzaaien of doorzaaien? Kies je bewust voor een wintervaste grassoort?
Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.
Bron: Wikipedia, Paddockparadijs
Comments
Susan zegt:Leuk om jouw reactie te horen! Wij hebebn ook genoten van alle enthousiaste deelnemers en hopen dan ook dat we je volgend jaar weer zien op ons concours. Groetjes, Susan
Goed om te weten dat er zoveel grassoorten zijn die het in de winterperiode ook goed doen. Vooral ook soorten die het op natte grond goed doen. Mijn weiland is erg nat in de winter periode.
Ik zou graag willen weten waar deze grassoorten te koop zijn.
Is dat bekend bij iemand ?
Hoi hoi, ik bestel mijn grasmengels bij Bio Ron, misschien zit daar wat voor je bij?
Dank je Linda,
Ik ga het opzoeken !