paard aan huis natuurlijk paarden

De voor- en nadelen van je paard aan huis

In Natuurlijk paarden houden, Natuurlijk weidebeheer, Persoonlijk by Linda Lebesque8 Comments

Je paard aan huis is voor veel paardenliefhebbers een grote droom. Ik heb die droom kunnen verwezenlijken en zou niet meer anders willen. Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Wat zijn voor mij de voor- en nadelen van mijn paarden aan huis?

Voordelen

1. Je hebt je paard altijd bij je in de buurt

Het is natuurlijk heel erg fijn om je paard veel om je heen te hebben. Ik geniet er zelf echt van om ze zoveel te zien en kon ze in mijn ‘pensionstaltijd’ behoorlijk missen als ik een tijdje druk was. Aan huis zie je je paard ook op drukke dagen, want de verzorging gaat natuurlijk altijd door.

2. Je kunt even snel gaan trainen

Hoe fijn is dat! Je kunt ook even tussendoor longeren, poetsen, of een half uurtje rijden. Als je naar een stal toe moet ben je toch vaak meer tijd kwijt. Je hoeft veel minder te plannen. Vergeet alleen niet dat je ook veel tijd kwijt bent aan de verzorging en het uitmesten.

3. Je paard en jouw wensen staan centraal

Op een pensionstal krijgen de paarden meestal allemaal dezelfde voeding en verzorging en heb je daar vaak minder invloed op. Als je je paard aan huis hebt, kun je dit helemaal afstemmen op je paard en kun je stalling precies zo inrichten als je wilt. Voor mij was dit één van de belangrijkste redenen om mijn paarden aan huis te willen.

paard aan huis voor- en nadelen

4. Je krijgt een betere band met je paard

Als je alles zelf doet en veel vaker naar je paard toe kan, heb je veel meer contact met je paard. Ik voel me bijna onderdeel van de kudde en heb nog nooit zo’n sterke band met mijn paarden gehad als nu, ook als ik wat minder met ze kan trainen.

5. Je leert je paard veel beter kennen

Door de verzorging zelf te doen leer je je paard veel beter kennen. Je ziet direct hoe hij reageert op voer, waar hij stress van krijgt en met wie hij vriendjes is. Dit is heel waardevol om je paard gezond en gelukkig te houden. Ook zie je het als het goed is eerder als je paard niet lekker in zijn of haar vel zit.

6. Het scheelt je veel tijd als je paard geblesseerd of ziek is

Blessures en ziekte zijn natuurlijk nooit leuk, maar als je paard op een andere locatie staat kan het een behoorlijke uitdaging zijn om meerdere keren per dag naar stal te gaan. Een poedertje hier, druppeltje daar, twee keer per dag een half uur stappen of meerdere keren per dag wonden schoon houden: het scheelt je veel (reis)tijd als je paard aan huis staat.

Nadelen

1. Er gaat veel meer tijd in zitten dan je denkt

Bij de paarden aan huis komt veel kijken. Uitmesten, hooi regelen, mast afvoeren of composteren, je wei inzaaien, onkruid uit de grond trekken, je bak slepen, kuilen dichtscheppen, afrastering repareren, voeren, water geven, je paddock en track onderhouden, en ga zo maar door. Ik heb van tevoren wel bedacht dat dit moest gebeuren, maar ook onderschat hoeveel tijd het eigenlijk echt kost. En dat je in het weekend ook nog wel eens iets anders te doen hebt.

paard aan huis

2. Het is niet makkelijk te combineren met een drukke baan of kinderen

Alles zelf doen kost veel tijd. Als je een drukke baan of kinderen hebt, of allebei, betekent dit dat je vaak ’s ochtends heel vroeg en ’s avonds laat je paarden nog moet verzorgen. Ik vind het al best wel moeilijk te combineren met werk, laat staan als daar nog kinderen bij komen.

3. De verzorging van je paard gaat altijd door

Als je het druk hebt, als je ziek bent, als je kinderen ziek zijn en als andere mensen lekker op het terras zitten.

4. Slecht weer

Regen, wind, sneeuw, modder en ijs. Paardenparadijzen die ineens blubberparadijzen worden. En paarden die toch moeten eten en blijven poepen. Need I say more?

paard winter wei

5. Minder sociaal contact

Gezellig samen een drankje doen in de kantine, met een groepje een buitenrit maken of gewoon even een babbeltje maken. Dit is er niet meer bij als je je paard aan huis hebt. Voor mij niet zo’n punt, wan de paarden zijn echt een rustmomentje op de dag. Toch miste ik de gezelligheid op een gegeven moment wel en heb ik nu een hele leuke verzorgster gevonden.

6. Je moet vaak een oppas regelen als je weggaat

Het voordeel van natuurlijk paarden houden is dat ze zichzelf heel lang kunnen redden. Mits je natuurlijk zorgt voor genoeg ruwvoer en schoon water. Ze kunnen bij mij met gemak anderhalve dag vooruit, maar dit moet ik van tevoren wel plannen. En als je op vakantie gaat heb je een oppas nodig die je vertrouwt met je paarden en het ook leuk vindt om uit te mesten.

7. Ook je paard aan huis kost veel geld

Oké, je hoeft geen stalgeld te betalen, maar een paard aan huis kost ook veel geld. In dit artikel lees je wat een paard mij gemiddeld kost zonder stalgeld. En het geld dat ik bespaar op stalgeld, geef ik weer uit aan weidebeheer, onderhoud, voerbakken, slowfeeders en watervoorziening.

Ook al zijn er nadelen – vooral in de winter – ik zou niet anders meer willen. Heb jij je paard aan huis staan of op een pensionstal? Wat zijn voor jou belangrijke voor- en nadelen?

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Comments

 1. Ik ben blij dat ik dat niet hoef te doen. Paard staat op een stal vlak bij huis en wanneer nieuw hooi nodig hebben, water niet doet of wat anders. Dan hoef ik alleen de eigenaar te appen en het wordt geregeld :D
  Echt top en scheelt mij hoop werk en tijd waardoor ik uiteindelijk veel meer tijd over hou voor andere leuke dingen

 2. Wij hebben op dit moment 7 paarden en pony’s thuis. Waarvan 5 van onszelf en de andere 2 in pension.
  De voordelen zijn duidelijk. Met een zoontje van 4 is het heerlijk als je even kunt zeggen, “Schatje, eet jij even je boterhammetje op, gaat mama even de paardjes voeren”. Eigenlijk gaat mijn zoontje bijna altijd mee naar buiten. Dan pakt hij zn fiets en “helpt” mama mee. Dit zijn voor mij gouden momenten. Samen van de buitenlucht en de dieren genieten. Springen in het hooi en stro. Waterbakken vullen alles samen.
  Het grootste nadeel is voor mij dat ik ook werk. Op projectbasis, dat wel, maar als ik een project heb ben ik full time bezig met mijn werk. Ik “zadel” dan mijn man op met alles. Het huishouden, de verzorging van de dieren, onze zoon en dan nog zijn eigen bedrijf. Daar voel ik me dan schuldig over. Mijn man heeft niets met paarden en ze zijn mijn hobby, dat wij leven zoals we leven (we zijn zelfs naar België verhuisd vanwege de paarden) komt door mijn keuzes om paarden te houden. Onze hoeve is niet nieuw en er moet veel werk verricht worden en ook binnenshuis zijn veel dingen oud en aan vervanging toe. Voor hetzelfde geld hadden we een prachtig huisje kunnen kopen met een mooie nieuwe inbouwkeuken en alles nieuw en af in een woonwijk ergens in de buurt van onze familie. Paarden hebben is a way of life en dit heeft invloed op je hele gezin. Mijn man had ook graag in een nieuwer huis willen wonen en mijn zoontje heeft hier in de buurt geen kindjes om mee te spelen, want we wonen landelijk en afgelegen. Er moeten dus veel offers worden gebracht voor mijn keuzes om paarden te houden en dat is best wel eens moeilijk!

 3. Nadelen? Ik heb ze nog niet gevonden. Het is heerlijk, een paar paarden in je achtertuin. Je hebt een goede reden om naar buiten te gaan, ook met slecht weer. Je hoeft je nooit te vervelen. Met duffe feestjes kan je lekker op tijd naar huis, want je moet de paarden nog doen. Vakantie heb je, zo gauw je bij je paard bent.

  Als je een beetje half-gammel bent, dan helpt het vaak om toch even naar buiten te gaan, en uit te mesten. Als ik bij mijn paarden ben, dan vergeet ik spontaan dat ik eigenlijk een beetje ziek ben.

  Paarden kosten inderdaad een hoop geld. Goede reden voor mij om niet mee te doen met vage rages, of een mode die me niet aanstaat.

 4. Tip: als je tijdelijk niet voor je paarden kan zorgen, kan de PaardenOppasService.nl een Hippische Verzorger regelen! Ze hebben ruim 100 verzorgers! De paardenoppassers zijn goed gescreend en hebben veel ervaring met paarden en andere dieren en kunnen het hele jaar door door heel NL en daarbuiten worden ingezet!

 5. Wij wonen in Portugal met 9 paarden aan huis, 24/7 buiten. Hier is het ’s zomers tobben met water vullen, en te weinig gras bij te weinig regen dus heeeel veel ruwvoer inkopen en verspreiden.
  We hebben twee jonge kinderen en het bijbehorende huishouden…… Druk druk druk. Gelukkig ben ik altijd thuis, mijn man als hij niet op reis is helpt ook mee.
  Voor het uitmesten van de weides/paddocks heb ik hulp ingeschakeld, anders kom ik echt nergens meer aan toe!
  Maar ELKE dag opnieuw geniet ik van de kudde, om te zien hoe ze met elkaar omgaan. De band is inderdaad sterk, ik weet precies van elk paard de trekjes en zie meteen of er iets is.
  Heerlijk om helemaal zelf de dienst uit te maken. Ook hebben enkele van mijn paarden (toen ik er nog maar 2/3 had) in pension gestaan; de restricties van voeren etc vond ik vreselijk. Nooit meer.
  Het grootste nadeel? Niet ‘zomaar’ weg kunnen, weekendjes, weekjes…. Altijd alles van tevoren regelen. Dat moeten we sowieso vanwege de andere dieren (honden, katten, kippen etc) maar voor paarden heb je toch een kenner nodig!
  Maar de nadelen kunnen echt niet op tegen de voordelen!!!

 6. Ik heb al 16 jaar paarden aan huis. Het is fantastisch ! Zou niet zonder paarden willen, maar denk inderdaad dat het je vrijheid volledig kwijt zijn een enorm minpunt is waar te weinig aandacht aan gegeven wordt. Weilanden … prachtig, maar ze kosten zo veel tijd. Onderhoud aan de weides (onkruid vrij houden, afrastering, sloten … ) Het kost enorm veel tijd. Als je hulp hebt is dat fijn, maar blijft dat. Iets waar je echt over na moet denken … Al het gewone werk, zoals stallen doen, weide schoonmaken, voederen, je paarden doen… Het gaat dag in en dag uit door. Mijn paarden hebben veel voermomenten, en daarmee wordt een hele dag weggaan al moeilijk. Een keertje willen mensen wel ’s hooi geven, water bijvullen of zoiets, maar niet een dag of dagen per week. Vakanties zijn wat mij betreft onmogelijk. Ik durf niet mensen meer dan een paar dagen de verantwoordelijkheid voor de zorg van mijn paarden te geven. Heb wel ’s gesprekken met mensen die zitten te mopperen over de prijzen van hun stalling. en dan zeg ik altijd “het is het dubbel en dwars waard… je hebt echt geen idee hoeveel werk/tijd paarden kosten als je de zorg niet zelf hebt”. Inderdaad nooit ’s iemand om even te overleggen als er iets is… iemand die je paarden ’s doet als je ziek bent … Alles draait om je paarden … Als ik een dag weg wil … dan moet ik vooraf de paarden doen. Ga ik pas na de 2e voederronde (geef ze dan extra), geef ik extra water, moet ik iemand in de omgeving vragen “op te letten”, en moet ik bepaalde tijd weer terug zijn. Mijn paarden “hinneken” me dan al hard tegemoet en moet ik dus acuut weer voeren, water checken etc…. Echt alles draait om hun !

 7. Voor- en of nadelen?—> ik heb een eigen huis…..en een eigen stal en weide, ik doe pratisch alles zelf (’s middags voert iemand/of zet ze op de wei), 7 dgn per week, 365 per jaar (neen, geen vakantie)…….ik mis geen sociale kletspraatjes, ben blij dat ik daar alleen ben…..t grootste nadeel voor mij is dat er tussen mijn huis en de stal 8 km zit!!! Dus dat heen-en-weer rijden ben ik wel beetje zat aan het raken! Maar verder?? Maar ik benijd ieder die ’s morgens even in ochtendjas wat hooi kan uitdelen om later de rest van de verzorging te doen……..

Leave a Comment