Hoefbevangenheid is een zeer vervelende en pijnlijke aandoening in de hoef van een paard. De lamellen in de hoef zijn beschadigd of de verbinding tussen de lamellen is verzwakt. Wanneer dit permanent is, wordt gesproken van chronische hoefbevangenheid. Door de vroege signalen van hoefbevangenheid te herkennen, kun je op tijd ingrijpen.
Paarden kunnen hoefbevangenheid krijgen door een overschot aan niet-structurele koolhydraten (NSC). Een van deze koolhydraten is fructaan (1). Dit hoeft niet de enige oorzaak te zijn. Hoefbevangenheid kan ook ontstaan door stofwisselingsproblemen en slechte voeding.
Het beeld van een hoefbevangen paard is duidelijk herkenbaar, maar als het zover is kan de schade al onomkeerbaar zijn. Het is daarom belangrijk om hoefbevangenheid in een vroeg stadium te herkennen. Want hoe eerder je erbij bent, hoe eerder je kunt ingrijpen. En met de juiste aanpassingen in de manier van houden en voeren, hoeft hoefbevangenheid (bijna) geen issue meer te zijn.
10 vroege signalen van hoefbevangenheid
- Hoeven die lang warm zijn – Ook gezonde paarden kunnen warme hoeven hebben, maar geen uren achter elkaar.
- Een snellere hartslag – Zelfs een lichte toename kan een indicator zijn van hoefbevangenheid.
- Een brede witte lijn in de hoef – Een gezonde, sterke witte lijn is ongeveer 1 à 2 millimeter, een verbrede witte lijn wijst op hoefbevangenheid (2).
- Je paard wisselt heel vaak van been waar het gewicht op staat – Dit is om zere voeten te ontlasten. Normaal is 2-3 keer per minuut, bij hoefbevangen paarden kan dit wel twee keer zoveel zijn.
- Kortere passen – Je paard kan kortere passen laten zien, vooral op harde ondergronden.
- Gevoelige hoeven – Je merkt misschien een veel heftigere reactie als je paard op een steentje trapt, maar ook met uitkrabben of zelfs vastpakken van de hoef.
- Insulineresistentie (IR) – Maakt het paard zeer waarschijnlijk gevoelig voor hoefbevangenheid. Is er IR bij je paard geconstateerd, wees dan extra bedacht op signalen van hoefbevangenheid (3).
- Obesitas – Hangt samen met IR en hoefbevangenheid. Een goede fysieke conditie zou insulinegevoeligheid verbeteren en je paard daarmee minder gevoelig maken voor hoefbevangenheid (4). Ook kunnen hoeven abnormaal gaan groeien als er teveel (niet goed verdeeld) gewicht op staat.
- Harde vetophopingen boven manenkam en staart – Dit zie je ook vaak bij insulineresistentie en overgewicht (5).
- Diarree, koorts en ontstekingsreacties – Heeft je paard diarree, koorts of ontstekingsreacties? Dan is het sowieso verstandig om je dierenarts te bellen, maar ligt ook hoefbevangenheid op de loer.
Hoefbevangenheid start op microscopisch niveau en ontstaat vaak door een samenloop van diverse factoren. Als je paard gevoelig is voor hoefbevangenheid kun je dit vaak niet meer veranderen. Wel kun je door op tijd in te grijpen en de juiste aanpassingen te doen, zorgen dat het minder of zelfs niet tot uiting komt.
Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.
Bron: The Horse
Comments
Dit is heel leerrijk. Het paard van mijn papa, zus, nicht en ik was ook hoefbevangen. Nu is dat wel allemaal al genezen maar ze is er nog steeds gevoelog voor.
Grtjs
Mijn Shetlander blijft er ook gevoelig voor. Als je weet hoe je hier mee om kunt gaan hoeft dat gelukkig geen probleem te zijn :)