paard fit in de winter

Hou je paard fit in de winter

In Grondwerk by Linda Lebesque6 Comments

Zeg nou zelf, het is toch veel aantrekkelijker om je paard te trainen op een mooie zomerdag dan op een koude, regenachtige, winderige oer-Hollandse winterdag? Het kan behoorlijk lastig zijn om jezelf van de verwarming los te trekken en de kou in te gaan. En om maar niet te beginnen over onbegaanbare blubberbakken, spontaan ontstane natuurvijvers en incidentele ijsbanen.

Misschien staat het trainen hierdoor even op een wat lager pitje of train je zelfs helemaal niet. Eigenlijk zonde! Want je hoeft helemaal niet zo lang en fanatiek te trainen of perse te draven, galopperen of rijden om je paard soepel en fit te houden.

Werken aan de hand

Juist in stilstand en in stap kun je super veel trainen met je paard. Rechrichten, balans, ontspanning, communicatie, samenwerken en resprect voor je ruimte bijvoorbeeld. Kun je door een slechte bodem niet veel doen, dan is nu het ideale moment om hier les in te nemen. Een les in werken aan de hand kan net zo intensief zijn als een les onder het zadel. Ik vind het in ieder geval super leuk, en mijn paarden hebben er fysiek en mentaal heel erg veel aan.

Ga lekker wandelen!

Wandelen kan een welkome afwisseling zijn, zeker wanneer de winter ervoor heeft gezorgd dat de weide of paddock eigenlijk te hard (of juist te nat) is . Wandelen zorgt er dan voor dat je paard toch een beetje z’n energie kwijt kan. Wandelen houdt overigens niet alleen jouw paard fit, maar ook houdt je hiermee zelf jouw eigen conditie op peil. Je loopt jezelf ook nog eens lekker warm en het is een goede manier om samen de omgeving te verkennen. Het is voor de conditie van de hoeven van je paard ook goed om stukken verhard pad mee te nemen tijdens de wandeling. Dit stimuleert namelijk de bloedsomloop in de hoeven en dat zorgt weer voor een betere elasticiteit van de hoeven.

Gymnastiek

Er bestaan tal van leuke en effectieve gymnastische oefeningen die je gewoon uit kunt voeren in stilstand. Een beetje zoals Yoga of Pilates voor paarden, een aanrader voor wie zijn paard soepeler wil maken. Het uitvoeren van een oefening kost je ongeveer 10 minuten per dag en je traint zo belangrijke spieren van je paard. Zoek maar eens wat filmpjes op Youtube of vraag je instructrice of osteopaat om tips. Een wortel of wat lekkere paardensnoepjes doen wonderen voor de flexibiliteit.

Vrijheidsdressuur

Amber schreef laatst al over vrijheidsdressuur in de regen, een ideale manier om je paard toch lekker bezig te houden. Door gebruik te maken van de natuurlijke nieuwsgierigheid van je paard, kun je hem of haar allerlei leuke oefeningen aanleren. Denk bijvoorbeeld aan buigen, zitten, dingen oppakken en zelfs apporteren.

Wat doe jij om je paard fit te houden in de winter? Heb je nog leuke aanvullingen? Of rij je naar een binnenbak zodat je toch kunt rijden?

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Comments

  1. Wij zijn dol op fietsen met de paarden . Vaak nemen we ook de honden mee een hele gezellige optocht .!
    Sinds deze winter heb ik voldoende vertrouwen in ” ons” om mijn merrie ook naast mij te laten galopperen .. hartstikke trots !

    Met de jonge paarden altijd eerst de step gepakt .. veiligheid voor alles ..

  2. Wij maken hele lange fietstochten. Of hele korte, als het echt pestweer is. Pyco vindt het heerlijk, kan hij toch lekker draven, zonder dat ik er op apegapen achteraan ren. :P

  3. Lekker wandelen over de heide, genieten voor twee!
    Ik zie mijn paard altijd blij worden van een wandeling aan de hand, oortjes naar voren en samen het koppie even leeg maken. We maken heel wat kilometers en varen er allebei wel bij?

Leave a Comment