osteopathie en lyme paard

Zo maak je van je stalpaard een 24/7 weidepaard

In Natuurlijk paarden houden, Natuurlijk weidebeheer, Paardengedrag en communicatie by Linda Lebesque2 Comments

Verhuis jij je paard binnenkort van een stal naar een plek met 24 uur per dag weidegang? Helemaal super dat je deze keuze voor je paard maakt, maar de overgang van stal met een beetje paddock of wei naar een plek met full time weidegang is groot. Om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen, kun je rekening houden met de volgende punten.

Paarden die gewend zijn om op stal te staan hebben bijvoorbeeld een veel minder dikke wintervacht, zijn niet gewend om zoveel gras te eten en moeten misschien weer even herinnerd worden aan de regels van de kudde.

Niet aangepast op gras

Paarden die niet gewend zijn om veel op de wei te komen, zijn niet gewend om 24 uur per dag gras te eten. Laat je paard in etappes op de wei staan of op een zo kaal mogelijk stuk. Bouw de hoeveelheid gras dan rustig op. Een stalpaard lange tijd in het volle gras zetten kan koliek opleveren. Sommige paarden zijn gevoelig voor de hoeveelheid suikers in het gras of produceren veel gas. Houd ook rekening met het fructaangehalte in het gras en let er natuurlijk op dat je paard in de herfst en winter ook nog ruwvoer bijgevoerd krijgt.

Watervoorziening

Zorg dat je laat zien waar de waterbak staat. Paarden leren snel van soortgenoten, maar als je paard alleen een speciekuip gewend is kan een automatische drinkinstallatie even wennen zijn. Hou goed in de gaten of je paard voldoende drinkt.

Freedom!

Als je paard niet veel ruimte gewend is, kan er een lichte ‘explosie’ ontstaan wanneer ze eenmaal in een grote wei gezet worden. Hou hier van tevoren rekening mee. Controleer of de afrastering duidelijk zichtbaar is voor je paard, of loop er desnoods samen langs. Zorg voor een stuk wei waar ze heerlijk los kunnen gaan of begin op een wat kleiner stuk en breid dat later uit.

Kuddegedrag, hoe werkt dat ook alweer?

Komt jouw paard voor het eerst in een groep op de wei? Dan kan het zijn dat ze sociaal minder sterk zijn en daardoor belangrijke signalen over het hoofd zien. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor alle paarden in de groep. Om uit te wijken, eten, drinken en schuilen, maar ook als ze zich even willen afzonderen.

Wintervacht aanmaken

Paarden die veel op stal staan hebben meestal een minder dikke vacht. Op stal is het warmer en als ze onder een deken staan wordt de haargroei extra geremd. Een paard in de winter zomaar in zijn ‘blote billen’ op de wei zetten zonder deken terwijl hij of zij voorheen dik ingepakt was, is geen optie. De lente en zomer zijn beter: je hebt geen gedoe met dekens en je paard kan in de herfst beginnen met het aanmaken van een nieuwe wintervacht. Ga je toch in de winter verhuizen en wil je van de dekens af? Bouw de dikte van de deken dan rustig af, ook al wordt het kouder, en voer voldoende ruwvoer bij. Ruwvoer levert energie waarmee je paard vacht kan aanmaken én zichzelf warm kan houden.

Meer lezen?

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Comments

  1. Ik heb een vraag . Mijn paard gaat binnenkort verhuizen naar een plek waar hij 24/7 buiten komt te staan met schuilplekken van bomen . Hij staat nu een langere periode alleen op stal . Hij heeft wel een deken op.
    Mijn vraag is of hij meteen 24 uur buiten kan staan . Hij heeft dat eerder ook gedaan . Maar ook ivm weidegang .
    Vind het heerlijk dat hij weer 24/7 buiten komt te staan

    1. Hoi Ursula, wat fijn dat je paard naar een 24/7 buitenhuisvesting kan! Bij iedere overgang geldt: kijk naar je paard. Hij geeft zelf waarschijnlijk heel goed aan wat hij nodig heeft. Schuilplekken zijn heel belangrijk (niet alleen in de hete zomers tegen de zon, maar in de winter ook tegen snijdende wind) én hij moet altijd een plek hebben waar hij droog kan gaan staan, dus niet 24/7 in de blubber. De hoeven zullen ook even moeten wennen aan de overgang (wellicht andere bodem?). De vacht ook. Gewoon even goed in de gaten houden. Veel succes op de nieuwe plek!

Leave a Comment