compost is cool

5 redenen waarom een composthoop cool is

In Natuurlijk paarden houden, Natuurlijk weidebeheer by Linda Lebesque5 Comments

Ik ben echt helemaal fan van het composteren van paardenmest. Waarom dan? Dit zijn de 5 redenen waarom ik vind dat een composthoop cool is!

1. Je wordt soort van zelfvoorzienend

Met mijn twee paarden en shet heb ik ruim voldoende compost voor mijn weitje van 1000 vierkante meter, kleine moestuin en grote voor- en achtertuin. Wat de paarden eten poepen ze weer uit, dat én al het plantaardige afval dat de paarden, tuin en wijzelf produceren gebruiken we op de composthoop. Met een beetje geduld en aandacht transformeert dat ‘afval’ in een voedzame bodemverbeteraar. Ik vind het echt super dat ik hiermee voor mijn gevoel het cirkeltje rond maak.

2. Je draagt bij aan een gezonde bodem

Compost bevat allerlei insecten, worden, bacteriën, schimmels en andere micro-organismen. Hartstikke gezond voor je bodem! En vergeet de natuur en dieren om je heen niet, want die zijn ook erg blij met al dat extra leven in hun habitat.

compost over weiland verspreiden

Deze compost is binnen een paar weken helemaal opgenomen door de bodem, ook al is deze nog wat grof.

3. Je kunt er veilig je weiland mee bemesten

Compost zorgt ervoor dat je gras sneller gaat groeien. Het voordeel is dat er geen slechte chemicaliën of kunstmeststoffen in compost zitten, waardoor je het milieu niet onnodig belast. Een ander bijkomend voordeel is dat je je paarden er gewoon op kunt laten lopen.

4. Compost is superpower voor je tuin en moestuin

Wij gebruiken de compost ook in onze moestuin, planten- en kruidenbakken en bij het aanleggen van nieuwe borders in de tuin. De bloemen, planten, groenten en kruiden doen het er echt heel erg goed op. Je kunt trouwens ook pompoenen en courgettes in je composthoop zaaien terwijl deze ligt te rusten, dan sla je twee vliegen in één klap.

composthoop pompoenen

De pompoenen schieten de grond uit! De compost hieronder is super fijn en heel makkelijk te verspreiden.

5. Een composthoop is een goeie workout

Eerlijk is eerlijk, composthopen omscheppen en verdelen over je weiland is best wel een arbeidsintensief werkje. Maar natuurlijk wel goed voor je conditie en spieren. Als je meer ruimte hebt en niet van sporten houdt kun je je composthoop ook gewoon langer laten liggen, dan composteert ie ook gewoon ;)

Ben je enthousiast geworden en wil je ook met een composthoop aan de slag? Lees hier meer over zelf een composthoop maken van paardenmest en hier vind je 5 manieren om je composthoop sneller te laten composteren. Veel succes!

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Comments

 1. Hallo je vraag is uit 2015, dus je hebt vast al antwoord. Mest is geen compost en compost is vrij van schadelijke wormpjes. ;)
  Omdat mijn composthoop niet warm genoeg wordt kwam ik op deze site terecht, heel praktische info ( 10 cm om en om)
  Hopelijk gaat die van mij ook dampen. Ik gebruik wel de EM van bio Ron en heb ook wormpjes…

 2. Hoi hoi, ik heb twee vragen hierover:
  Ik heb altijd begrepen dat paardenmest zuur is en dat je daardoor veel brandnetels krijgt. Heb je daar geen last van?
  Toevallig zag ik van de week een programma over voorkomen van wormbesmetting door goed weidemanagement. Door de mest regelmatig weg te halen zou je herbesmetting voorkomen en de cirkel doorbreken, waardoor er veel minder ontwormd hoeft te worden. Loop je door je land te bemesten met paardenmest niet juist het risico op wormbesmetting of is de compostcyclus zo lang dat de wormen al dood zijn?
  Ik ben erg benieuwd, want verder klinkt het heel goed!

Leave a Comment