voedingstips herfst paard

Voedingstips voor je paard in de herfst

In Natuurlijk paarden houden, Natuurlijke gezondheid paard, Natuurlijke paardenvoeding by Linda Lebesque1 Comment

De bladeren en eikels vallen weer van de bomen en het wordt ’s nachts al behoorlijk koud. En als het goed is, is je paard al begonnen aan zijn wintervacht. Hoe kun je de overgang naar de herfst en winter zo soepel mogelijk maken voor je paard? Hier lees je wat voedingstips voor je paard in de herfst.

Van gras naar hooi

Sommige paarden staan in de zomer volop op het gras en krijgen weinig hooi. In de herfst krijgen veel paarden juist weinig tot geen gras en veel hooi. Zorg voor een goede overgang van gras naar hooi, door het gras rustig af te bouwen en het hooi rustig op te bouwen.

Geef meer ruwvoer

Ruwvoer is enorm belangrijk voor je paard. Voor een gezonde spijsvertering en de dagelijkse behoefte aan voedingsstoffen, maar ook om warm te blijven. Het verteren van ruwvoer zorgt voor meer warmte dan het verteren van geconcentreerd voer.

En wat is dan ‘voldoende ruwvoer’? In mijn optiek is dat bijna de hele dag door onbeperkt, dan wel enigszins beperkt door slowfeeders. Mijn paarden moeten de hele dag kunnen eten, zeker als het net wat kouder wordt en zij hun vacht aan het aanmaken zijn.

Kijk naar je paard

Lijkt je paard wat af te vallen, of zie je dat de spieren wat afnemen? Zorg dan in de eerste instantie voor meer ruwvoer, daar is je paard meteen mee geholpen. Kijk samen met een voedingsdeskundige naar een goed aanvullend voer of supplement voor je paard.

Beweeg!

Juist als het wat kouder wordt is het belangrijk om lekker bezig te blijven met je paard. Ik kies er bijvoorbeeld voor om mijn paarden geen dekens op te doen. Als ze het even koud hebben gehad, lijkt het soms wel of de kou op hun spieren slaat, herkennen jullie dat? Eerst goed losstappen en daarna lekker draven werkt dan het allerbest om weer snel ontspannen en warm te worden. En beweging is weer goed voor de spijsvertering.

Zorg voor schoon drinkwater

Het is een open deur, maar zorg ook in de herfst voor genoeg schoon drinkbaar water. Als het kouder wordt, gaat je paard vaak juist meer drinken.

Hoe doe jij dat, met de herfst en winter in zicht? Pas jij dingen aan in het voedingsschema van je paard?

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bron: The Horse

Comments

  1. Door de grote hitte deze zomer en de aanhoudende droogte heb ik meer hooi gegeven dan normaal. Mijn paard beschikt over een grote weide maar wou tijdens de dag niet naar buiten omdat het te warm was en teveel vliegen en dazen. ’s Nachts was hij wel altijd buiten te vinden. De overschakeling van gras op hooi is dus eigenlijk al gebeurd omdat ik niet wou dat hij verplicht buiten moest om te eten, de temperaturen lagen helemaal niet in zijn comfort zone. Dus eet hij al de ganse zomer een mix van de twee. Als het echt koud wordt heeft hij wel een winterjas maar zeker nog niet nu en inderdaad zijn vacht is al aan het komen. Het is wel nog maar kort dat hij binnen slaapt, hij heeft de keuze omdat hij een vaste stal heeft op zijn weide. Hij slaapt graag in het zand onder een boom maar nu is het te nat op het ogenblik. Ik probeer hem zo veel mogelijk zijn eigen natuur te laten volgen.

Leave a Comment