wat natuurlijk paarden houden je brengt

Buiten kijken – Wat natuurlijk paarden houden je brengt

In Grondwerk, Natuurlijk paarden houden, Natuurlijke gezondheid paard, Natuurlijke paardenvoeding by Linda Lebesque4 Comments

Door Wieneke Timmermans

Naast mijn (psycho)therapie praktijk waarin ik ook therapie met paarden geef, geef ik inmiddels natuurlijke rij instructie, rehabiliteer ik paarden met horsemanship, masseer ik paarden, communiceer ik met ze op intuïtieve manier en coach samen met paarden.

Hoe het begon

Ruim 15 jaar geleden kocht ik een 4,5 jarige afstammeling van de KWPN hengst Hinault op de dressuurstal waar ik toen werkte. Ik deed ik alles nog op de traditionele manier. Ik reed hem zoals ik dat op de stal geleerd had, maar hij protesteerde veel en vaak. Het liefst nam hij de benen, letterlijk.

We verlieten na een aantal jaren de stal en hij kon vlak bij mijn huis staan. Daar kwam hij halve dagen buiten en de rest stond hij op stal, wat al een hele verbetering was met de paar uurtjes per week daarvoor. Samen met de andere zes paarden leek hij een heel tevreden paard, altijd lief, aandachtig en werkwillig. Wel was hij stijf en had ik hem al diverse keren door een acupuncturist/chiropractor en osteopaat laten behandelen. Dat deed hem goed, maar hij viel ook elke keer weer terug. Een lendenwervel kwam steeds iets omhoog en zijn rug palperen leverde steevast dezelfde pijnreactie op. Inmiddels had hij wat oedeem rond zijn koker en op zijn een van zijn achterbenen. In het rijden bleef hij altijd snel heet en erg schrikkerig.

Een nieuwe stal

buitenkijken-wieneke-2

Twee jaar geleden moesten we deze stal verlaten. Ik vond het moeilijk want het betekende dat ik niet meer in 3 minuten bij hem kon zijn, maar we vonden een mooi plekje aan de rand van het bos waar hij ongeveer 2000 m2 weiland voor zichzelf zou hebben met een schuilstal, omringd door andere paarden. Dat buitenleven was iets wat ik altijd voor hem gewenst had en ik was heel benieuwd hoe dat uit zou pakken.

Natuurlijk leven

Het bleek een gouden greep. Zijn stijfheid verdween, zijn oedeem verdween en door het voortdurende buiten zijn en om zich heen kijken werd zijn schrikkerigheid heel veel minder. Bij het rijden in de bak verdween die helemaal omdat hij dan de andere paarden kon blijven zien, alleen als we het bos in gaan en hij is alleen neemt zijn stressniveau weer wat toe.

buitenkijken-wieneke-4

Hij geniet van het voortdurende heen en weer kuieren wat hij de hele dag (en nacht) kan doen. En… zijn lendenwervel werd recht en kwam niet meer omhoog. De acupunctuur en osteopathie hebben we niet meer nodig. Zijn zadel moest aangepast worden omdat zijn bespiering zo enorm is toegenomen door het veel meer in natuurlijke beweging zijn. Iets waar veel ruiters heel wat uren voor in het zadel zitten om dat te bewerkstelligen!

Natuurlijk voer

Al geruime tijd waren we van de reguliere biks overgestapt naar een brok zonder granen omdat hij daar heel mager en druk van bleef, welke ik ook probeerde. In de brok zat veel soja olie en hij kreeg een vreemde bult op de binnenkant van een van zijn achterbenen. De dierenarts vond een operatie op zijn plaats maar ik volgde mijn gevoel en koos voor iets anders. Ik ging hem voeren met Metazoa en na een paar maanden was de bult bijna helemaal verdwenen omdat hij veel minder afvalstoffen te verwerken had! Omdat hij echter veel meer nodig bleef hebben dan de 50 gr per 100 kg die geadviseerd wordt ben ik nog verder gaan zoeken en vond Hayster paardenvoer. Dit is helemaal natuurlijk en bestaat uit verschillende grassoorten, boomschors, mos en alles wat een paard van nature eet. Het bevat geen luzerne omdat een paard dat van nature (in ongedroogde vorm) niet eet. Hij doet het er geweldig op.

buitenkijken-wieneke-5

Eindelijk is zijn voeding in balans en kan hij toe met een normale portie. Ook zijn oedeem is volledig verdwenen. Hij krijgt zijn krachtvoer in een Oddball (zie foto) zodat hij het op een langzame natuurlijke manier van de grond peuzelt. Verder heeft hij zomers genoeg aan het gras. Ik verdeel het in lange stroken zodat hij het gedoseerd binnen krijgt en altijd voldoende ruimte heeft om te bewegen. Volgend jaar wil ik een grasmengsel van Hayster gaan zaaien. ‘s Winters krijgt hij onbeperkt hooi in zijn schuilstal waar hij dag en nacht in kan. Die gebruikt hij graag om te slapen en te schuilen voor hevige regen of insecten.

buitenkijken-wieneke-3

Natuurlijk contact

Omdat hij vanwege de grote verschillen in voerbehoefte tussen de paarden onderling niet continu samen kan staan met een van de ander paarden, krijgt hij regelmatig de gelegenheid met zijn vriendin te groomen en eens een dagje samen met zijn buurpony’s te grazen.

buitenkijken-wieneke-6

Natuurlijk rijden

Ik wil graag het waardevolle van dressuur behouden maar heb gekozen voor een hackamore en het accent verlegd naar harmonie en bevestiging van zijn natuurlijke beweging. Hij protesteert niet meer, kan eindelijk ontspannen galopperen en we rijden nu zelfs regelmatig met alleen een halster, iets wat echt ondenkbaar was omdat hij met zijn 600 kilo altijd alle kanten opschoot!

buitenkijken-wieneke-7

buitenkijken-wieneke-8

Natuurlijk coachen

En het allermooiste is dat hij zo relaxt is geworden dat hij nu in deze prachtige natuurlijke omgeving mensen coacht die mij om hulp vragen omdat ze vastlopen in werk, relaties of andere delen van hun leven. Hij kan zich helemaal afstemmen op wat er bij diegene speelt en hij doet het met zoveel liefde en toewijding dat ik zeker weet dat dit zijn bestemming is en hij eindelijk volledig tot zijn recht komt! Hij verplaatst dingen in opstellingen, steunt mensen met zijn lichaam of wijst dingen aan om zichzelf duidelijk te maken. Het is echt fantastisch en nog steeds heel bijzonder om mee te maken.

Ik ben blij dat ik al mijn ideeën en alles wat ik in het verleden heb geleerd over paarden heb kunnen loslaten. Door te kiezen voor het (natuurlijke) welzijn van mijn paard is mijn wereld onverwacht veel rijker geworden. Mijn paard wees mij de weg naar een natuurlijke manier van leven en werken en ik ben heel blij en trots dat we dit nu samen doorgeven!

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Leave a Comment