weidebeheer basis

Rotstraal bij paarden

In Hoefgezondheid, Natuurlijke gezondheid paard by Linda Lebesque5 Comments

Rotstraal is een veelvoorkomend hoefprobleem bij paarden en pony’s in Nederland, bijna elke paardeneigenaar heeft er ervaring mee. Wat is rotstraal, wat zijn de oorzaken en wat kun je er aan doen?

Wat is rotstraal

Rotstraal (pododermatitis) is een aandoening aan de straal van de hoeven en wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie. De straal breekt steeds verder af en valt uit elkaar. Vaak gaat rotstraal gepaard met een flinke stank.

rotstraal bij paardenDe straal is een belangrijk onderdeel van de paardenhoef dat we goed in de gaten moeten houden. De straal heeft druk van de bodem nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen.

Bij aanraking met de bodem slijt de straal, waardoor nieuw gezond materiaal wordt aangemaakt. Als de straal te weinig contact heeft met de bodem wordt de straal zwakker en zwakker.


Oorzaken van rotstraal

Het ontstaan van rotstraal wordt vaak toegeschreven aan een vochtige ondergrond, slecht stalklimaat of gebrek aan hygiëne. Toch wordt rotstraal niet alleen hierdoor veroorzaakt. De die verantwoordelijk zijn voor rotstraal kunnen maanden in de bodem overleven. Waarom krijgt dan juist jouw paard deze vervelende aandoening?

Er zijn dieperliggende oorzaken van rotstraal. Veel hoefproblemen ontstaan door verkeerd ‘management’, waaronder voeding en huisvesting. Wij als paardenhouders bepalen de voeding en leefomgeving van onze paarden, maar de keuzes die wij maken staan vaak ver af van de natuurlijke leefomgeving van een paard. Dit kan zijn uitwerking hebben op de kwaliteit en weerstand van de hoeven. Ook een gebrek aan beweging (en dus doorbloeding), een van nature slechte stofwisseling of hoefbalans kunnen van invloed zijn op de gezondheid van de hoef. Bij een slechte hoefbalans ontstaat er een diepe spleet in de middelste straalgroeve, en dat is natuurlijk een paradijs voor bacteriën.

Behandeling van rotstraal

Rotstraal is een vervelende aandoening voor je paard, een goede behandeling is daarom erg belangrijk. Zijn de stralen van je paard week/zwak of zijn de straalgroeven erg diep? Hou dit dan goed in de gaten en probeer de hoef schoon te houden. Merk je een stank bij het uitkrabben of komt er zelf een drabbige viezigheid uit de stralen? Neem dan meteen contact op met je hoefspecialist of hoefsmid.

Bij rotstraal is het belangrijk dat het geïnfecteerde gebied niet groter wordt, daarom snijden de meeste hoefsmeden het geïnfecteerde gebied eruit. Let op, de straal krijgt hierdoor nog minder druk waardoor het natuurlijk herstelvermogen minder wordt. Meestal zal je hoefsmid je aanbevelen om de straal goed schoon te houden en een middel te gebruiken om het herstel te bevorderen. Ik gebruik hiervoor het liefst Hypozin.

Wat veel mensen vergeten bij de behandeling van rotstraal is het achterhalen van de oorzaak. Door de oorzaak aan te pakken kan de straal zichzelf herstellen. Ieder hoefprobleem is een individueel probleem dat per paard anders moet worden opgelost. Bij elke situatie is het verstandig om hulp te zoeken van een goede hoefspecialist en samen de juiste behandeling te bepalen.

Lees ook

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bron & Foto’s: Klaas Feuth

Leave a Comment