eikels in paardenwei

Wat kun je doen bij eikels in je paardenwei

In Natuurlijk weidebeheer, Natuurlijke gezondheid paard by Linda Lebesque2 Comments

Dat eikels schadelijk kunnen zijn voor je paard weten we ondertussen. Heel fijn, aangezien onze wei omzoomd is door eikenbomen. Sommige paarden eten er niet zo van, die van mij zie ik er regelmatig naar scharrelen. Wat doe ik om te zorgen dat ze er niet teveel van eten?

Eikels rapen

Saai en tijdrovend, maar zeker belangrijk. Grote eikels kun je opscheppen met een zo’n handige mestvork, kleine eikels hark ik bij elkaar en ruim ik met de hand op.

Stukken afzetten

We hebben één hele mooie grote eik en die gaan we ook never nooit omzagen. Deze eik heeft dit jaar alleen zoveel eikels dat er gewoon niet tegen te rapen is. Daarom zet ik dat stuk van mijn paddock paradise maar gewoon af.

Goed op je paard letten

Gedraagt je paard zich net zoals anders? Is je paard misschien wat afgevallen of heeft hij of zij een doffe vacht? Dit kunnen symptomen zijn dat je paard teveel eikels eet. Andere symptomen zijn bijvoorbeeld verstopping, diarree en koliek. Al ben je bij koliek natuurlijk al een beetje laat.

Goed naar de mest kijken

Mest je paard nog net zoveel als anders? Is het dunner of juist dikker? Zie je onverteerde eikels in de mest? Dit zijn allemaal dingen die je in de gaten kunt houden.

Leuke alternatieven bieden

Mijn paarden eten eikels gelukkig vooral ‘bij gebrek aan beter’. Daarom leg ik extra takken neer, verzamel ik kruiden voor ze, laat ik ze veel op de wei, stimuleer ik eten in de bosrand en geef ik verspreid over de dag kleine beetjes voer.

Genoeg voeren!

Zolang mijn paarden genoeg ruwvoer hebben, zullen ze niet zo snel op zoek gaan naar eikels. Voer je paard genoeg, zodat hij of zij niet vanuit honger of verveling op zoek gaat naar eikels.

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Leave a Comment