zetmeelrijk voer paarden stress

Zetmeelrijk voer veroorzaakt mogelijk gedragsverandering

In Natuurlijke gezondheid paard, Natuurlijke paardenvoeding by Linda Lebesque2 Comments

Het spijsverteringssysteem van een paard is ingesteld op voedsel met veel vezels en de hele dag kleine beetjes. Toch krijgen veel van onze paarden krachtvoer met weinig vezels en veel zetmeel. Het is al bewezen dat dit type voer de samenstelling en activiteit van de darmbacteriën verstoort. Nu hebben onderzoekers een nieuw effect gevonden van zetmeelrijk paardenvoer.

Twee diëten

Zes gezonde ruinen kregen twee soorten diëten. Hun eerste dieet bestond 100% hooi. Voor het tweede dieet zijn ze in vijf dagen omgezet op 57% hooi en 43% gerst, waar veel zetmeel in zit. Deze snelle overgang op het zetmeelrijke en vezelarme dieet noemden de onderzoekers ‘voedingsstress’. Ook van deze voedingsstress wilden zij het effect op gedrag onderzoeken.

Monsters en gedrag

Om de effecten in het lichaam van de paarden te onderzoeken, werden bloed- en darmmonsters afgenomen. Om het gedrag te meten werden de paarden voorgesteld aan een vreemd paard in een aangrenzende box en werden er vreemde voorwerpen bij de voerbak gelegd. Ook werd het gedrag van de paarden opgenomen.

Meer bacteriën, ander gedrag

De voedingsstress die voortkwam uit het zetmeelrijke dieet zorgde voor hogere aantallen bacteriën in de darmen. Tijdens het zetmeelrijke dieet waren de paarden alerter en waakzamer op de nieuwe paarden en voorwerpen.

Voedingsstress

Dit onderzoek laat zien dat paarden door een zetmeelrijk dieet ‘voedingsstress’ kunnen ervaren. Hierdoor kunnen ze anders reageren op nieuwe paarden en nieuwe voorwerpen. Andersom kun je dit soort gedragsverandering zien als een aanwijzing van voedingsstress, bijvoorbeeld door te veel zetmeel.

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bron: PubMed

Leave a Comment