kokosvet voor paarden

8 manieren om kokosvet te gebruiken bij paarden

In Do It Yourself, Natuurlijke gezondheid paard, Natuurlijke paardenvoeding by Linda Lebesque1 Comments

Kokosvet kun je voor van alles gebruiken. Van bakken en braden tot huidolie, deodorant en zelfs tandpasta. Ik vind het heerlijk spul. Het staat dan ook  in de keuken, de badkamer en… op stal! Want kokosvet of kokosolie kun je ook heel erg goed bij je paarden gebruiken. Hieronder geef ik je acht tips om kokosvet  te gebruiken bij je paard.

Hoe kun je kokosvet gebruiken bij paarden?


1. Als vetsupplement in plaats van bijvoorbeeld zonnebloemolie of lijnzaadolie
Kokosvet is makkelijk te verteren en zorgt voor energie. Zorg wel dat je het geleidelijk introduceert, net als bij alle voeding en supplementen.

2. Smeer het op kleine wondjes, schuur- en schimmelplekjes
Kokosvet staat erom bekend antiviraal, antibacterieel én antischimmel te zijn, dankzij het laurinezuur en caprinezuur dat het bevat.

3. Conditioner voor manen en staart
Kokosvet wordt goed opgenomen door huid en haar. Het werkt voedend en bevat geen petroleum of siliconen.

4. Smeer het op insectenbeten en bultjes
Kokosvet werkt verzachtend en jeukstillend.

5. Als basis voor aromatherapie en lotions
Mix het met essentiële oliën voor bijvoorbeeld aromatherapie voor je paard of een insectwerende lotion.

6. Voor de hoeven
Zijn de hoeven van je paard wat droog? Gebruik kokosvet het als hoefvet/hoefolie.

7. Als voedend ledervet
Gebruik kokosvet als ledervet voor je laarzen, zadel of hoofdstel. Probeer wel eerst even op een klein stukje hoe het precies uitpakt.

8. En natuurlijk voor jezelf!
Kokosvet is ideaal voor droge handen en lippen in de winter, heerlijk om jezelf op een koude dag even mee in te smeren.

Als het warm wordt, verandert kokosvet in kokosolie. Vind je olie makkelijker om te gebruiken? Bewaar je pot dan op een warme plek, bijvoorbeeld in de buurt van een kachel. Het harde kokosvet kun je met een lepel uit de pot scheppen. De overige restjes smeer je lekker af aan je handen.

Heb jij nog andere tips? Laat ze dan vooral achter in de reacties.

Achtergrondinformatie & voedingswaarde

kokosolie voor paardenKokosvet of kokosolie is een vetproduct, gemaakt uit het kokosvlees van kokosnoten. Kokosvet heeft een zeer hoog gehalte midellange vetzuren (Medium Chain Fatty Acids), waarmee kokosvet zich onderscheidt van andere vetten en oliën die vooral de langeketen vetzuren bevatten.

Door die kortere ketens legt het vet een andere route af in het lichaam dan langere ketens. Naast inwendig gebruik en voor bakken en braden, kun je kokosvet ook gebruiken voor je huid, haar en zelfs als deodorant.

Voedingswaarde kokosvet per 100 gram (gemiddelden):

  • Energie: 860 kcal
  • Eiwit: o gram
  • Koolhydraten: 0 gram
  • Vetten: 100 gram (verzadigd: 92 gram, enkelvoudig onverzadigd: 6 gram, meervoudig onverzadigd: 2 gram)
  • Vezels: o gram
  • Natrium: < 0,01 gram

Biologisch kokosvet?

Kokosolie met een biologisch certificaat is gegarandeerd biologisch en met een minimum aan bestrijdingsmiddelen geproduceerd. Kokosolie die biologisch is geproduceerd levert dan ook de optimale voedingswaarde. Ik gebruik liever de biologische variant. Laatst heb ik een pot goedkoper niet biologisch kokosvet gekocht bij de Xenos (of all places), maar die is helemaal niet fijn om in te bakken. Deze gebruik ik wel voor mijn huid en haar en voor de manen en staart van de paarden.

Steeds mensen zweren bij kokosvet, het zou veel gezondheidsbevorderende eigenschappen hebben. Deze claims zijn echter nog niet wetenschappelijk bewezen, ook niet voor paarden. Volg je eigen gevoel hierin en wissel bijvoorbeeld af met de vetten die je inwendig gebruikt. 

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bron achtergrondinformatie:  kokos-olie.nl, afbeelding

Comments

  1. Graag wil ik nog een misverstand uit de weg ruimen. Ale vele malen heb ik zowel aan mensen als aan mensen met paarden Kokos-olie geadviseerd. Volgens Nederlands gebruik rent iedereen dan vervolgens naar (bijvoorbeeld) de Xenos of Aldi, want er staat toch bio op. De enige Kokos-olie met laurynezuur en Caprylzuur is BIOLOGISCHE VERGINE NIET ONTGEURDE KOKOS-OLIE.
    Extra Vergine bestaat sowieso niet, dat is alleen bij olijfolie van toepassing
    Alle olie die niet geurt/smaakneutraal is is bewerkt=verhit= zonder goede eigenschappen. Je kunt daar uiteraard nog wel prima in bakken of je leer mee invetten

Leave a Comment