antropomorfisme

Antropomorfisme, een hele menselijke eigenschap

In Natuurlijk paarden houden, Paardengedrag en communicatie by Amber Pruissen8 Comments

De band tussen mensen en paarden is een hele bijzondere. We zorgen voor onze paarden, rijden met ze en bouwen een speciale vriendschap met ze op. Onze paarden zijn vaak een maatje, en voor onze maatjes willen we het beste. Maar het gebeurt iedereen wel eens dat we zo goed voor onze paarden willen zorgen, dat we denken dat ze de dezelfde behoeften hebben als wij.

Zo trekken wij met deze temperaturen een lekkere winterjas aan en blijven we het liefste binnen als het regent. Vaak denken we dan aan onze paarden die buiten staan in de regen en maken veel eigenaren een ritje naar stal om een deken op te doen of hun maatje op stal te zetten. Onbewust kennen we dus menselijke eigenschappen toe aan paarden: ik heb het koud dus misschien heeft mijn paard het ook wel koud. Dat is een voorbeeld van antropomorfisme.

antropomorfisme

Natuurlijke behoeften

Antropomorfisme is iets wat vaak uit hele goede bedoelingen voortkomt, maar het is niet altijd in het voordeel van het paard. Want paarden zijn dieren met hun eigen behoeften en zitten fysiek en mentaal heel anders in elkaar dan mensen. Veel behoeften van paarden komen voort uit hun evolutie en het feit dat ze een vluchtdier zijn.

Natuurlijk speelt de domesticatie ook een rol. Dat heeft het paard ook weer verder aangepast aan het leven met mensen, zeker bij het ontstaan van rassen die door mensen zijn gefokt voor een speciaal doel of voor de sport. Ieder paard is dus anders, maar het is wel in zijn voordeel om de natuurlijke behoeftes nog eens onder de loep te nemen.

De voordelen van een vacht

Om te beginnen met temperatuur. Waar wij mensen het liefste in een t-shirtje buiten lopen in de zon in een graadje of 20 of in de winter de verwarming binnen op 20 graden zetten, regelen onze paarden dit een stuk beter. Mensen hebben namelijk een hele slechte thermoregulatie in vergelijking met veel diersoorten. Wij hebben helaas niet zo’n mooi wintervachtje wat ons droog en warm houdt in de winter. En zeg nou zelf, dat zou soms best handig zijn als je weer in een fikse herfststorm door de wei ploetert om je paard te vangen.

antropomorfisme

Comfortabele temperatuur

Een gezond paard dat niet is geschoren, voelt zich het meest prettig bij een temperatuur van -5 tot + 20 graden. Een hele andere temperatuur dan waar wij ons fijn bij voelen. Het is dus goed voor het welzijn van je paard om hier rekening mee te houden in de keuze of je wel of geen deken op doet of bij welke temperaturen je kiest voor een deken.

Probeer als je aan de behoeftes van je paard denkt, eens te denken als een paard. Dit is niet alleen leuk maar zorgt ook voor een goed welzijn van je paard en dit versterkt de band. Een win-win-win situatie dus!

> meer over Amber en haar artikelen

Bron: e-cursus paardenpsychologie e-quine

Comments

  1. Once upon a time the ANZAC Myth was a stick used by the Right to beat the Left with accusations of shirking and disloyalty to Empire.The rationale for that function collapsed at the end of the Vietnam commitment.Ever since, so much cultural and emotional baggage has been loaded into the ANZAC story that it is in danger of collapsing under the weight.Now the ANZAC myth can mean anything and everything.It’s the perfect postmodern occasion of commemoration in that it commemorates cultural amnesia.

  2. Oi, Dayse.Esqueci-me de dizer sobre a extra-sístole atrial e a ventricular.Na verdade, não muda muito. O que muda é a origem do foco no coração onde a extra-sístole é gerada.A extra-sístole atrial é gerada no átrio e a Ventricular nos ventrículos.Abraços.

  3. Wow great haul!!Ive tried a sample from the foundation and really like it, but I really need to finish some stuff first.The amber hiehgightlr is on my wishlist :)

Leave a Comment