Buitenkijken – Paddock Paradise De Ponytuin

In Natuurlijk paarden houden, Natuurlijk weidebeheer, Natuurlijke paardenvoeding by Linda Lebesque59 Comments

door Delphine

In de Ponytuin wonen 6 pony’s: 1 welsh cob merrie, 1 connemara merrie, 1 dartmoor ruin en 3 shetlander merries. Ze leven in kuddeverband op onze Paddock Paradise. Ik neem jullie graag mee voor een kijkje op onze uitgebreide track.

Dit is een oude foto van toen het terrein nog alleen van de boomkwekerij van mijn man was. Een deel van het terrein is nu voor de pony’s ingericht, dit heb ik met de kleuren aangegeven.

ponytuin

bruin = paddock
rood = inloopstallen
oranje = kleine bak en bak van 20×40
geel = strook + track
groen = weiland
blauw = poeltje
X = heuveltjes

Onze Ponytuin

Achter ons huis ligt de ‘hoofd’paddock met de inloopstal. Deze paddock bestaat uit deels zand en deels een stenen verharding (tegels). De stal bestaat uit 2 boxen aan elkaar als inloopstal, met 2 openingen, zodat de pony’s altijd weg kunnen als er een andere pony aan komt en 1 box wordt gebruikt als hooi-opslag. Voor de boxen is er een overkapping in de lengte van de 3 boxen (9 meter bij 3 meter) voor extra beschutting. Ook is er nog een klein stalletje waar de shetlanders in kunnen staan (en waar de dartmoor ook nog net in kan staan als hij wil) en is er een hoge wand bamboe, wat ook beschutting geeft. De pony’s vinden het lekker om daar ook af en toe van te eten.

ponytuin-2   ponytuin-3

We voeren het hooi en het (spelt)stro in de paddock uit houten kisten en ’s nachts vul ik hooinetten (een deel van de hooinetten hangt en een deel ligt in de houten kisten). De pony’s kunnen kiezen uit leidingwater of regenwater uit een ton. Verder ligt er op verschillende bredere plaatsen van de track hooi of (spelt)stro en takken. De pony’s staan op blote voeten en hebben in de winter geen dekens op.

ponytuin-4Poetsplaats

Tussen de paddock en het huis is een klein gedeelte overkapt met bergruimte voor poetsspullen en andere spullen, met Bertus onze zelfgemaakte voltigepony. Er is ruimte voor de kruiwagen en met de ingang naar 1 van de buitenhokken van de cavia’s. Op deze plek is er ook ruimte om bij regen 1 pony te poetsen. In de winter zetten we het hek van de ‘hoofd’paddock zo om, dat de pony’s deze overkapping erbij krijgen, zodat ze nog meer beschut kunnen staan.

Spelenderwijs leren

Naast de paddock hebben we een kleine bak van ongeveer 17 bij 16 meter. Dit is de plek waar ik vooral de Ponytuinlesjes in geef. Dit zijn lesjes in het leren omgaan, leren verzorgen en het spelenderwijs leren rijden op de pony’s aan kinderen in de basisschoolleeftijd. We rijden voornamelijk bitloos en met barebackpads. Ook doe ik in deze bak vooral de kindercoachsessies, waarbij ik de pony’s ook gebruik. In plaats van bakletters gebruik ik hier gekleurde klompen. Op een andere plek op het terrein hebben we ook nog een 20 bij 40 meter buitenbak. In de kleine bak rollen de pony’s graag.

ponytuin-6   ponytuin-5

Naast de kleine bak ligt de Ponytuin’tuin’ met de Pipowagen, de caviaboot en een speelveld, waar de pony’s af en toe mogen grazen om het gras kort te houden. Vanuit de kleine bak kunnen de pony’s de strook op, waar we een heuvel hebben liggen.

ponytuin-8   ponytuin-9

Aan het einde van de strook, na de heuvel is er een soort splitsing: Rechts ligt een stukje paddock van ongeveer 13 bij 17 meter. Links ligt de brug naar de track. De track ligt tussen twee weilanden in. Rechtdoor ligt een weiland met poeltje en heuveltje en grenzend daaraan ligt de bak van 20 x 40 m.

ponytuin-10   ponytuin-11

De paddock van ongeveer 13 bij 17 meter. Deze paddock bestaat uit grond en zand en wat kruiden (nu nog). Op deze paddock komen binnenkort nog houten kisten te staan om het hooi in te voeren. Vanuit deze paddock is er een tweede opening naar de wei met daarachter de bak van 20 bij 40 m.

ponytuin-12   ponytuin-13

Links de brug met daarna de track (met op een paar plekken wat verbredingen en plekken om hooi te eten) en twee weilanden aan beide zeiden van de track. Op de brug liggen rubbermatten tegen gladheid.

ponytuin-16   ponytuin-14

De track vanaf de andere kant. Met in de ene wei een groepje bomen (berken, essen en methasequoia’s). Langs het betongazen hek staan beuken in een haag. We moeten even afwachten of die het gaan redden, de pony’s mogen er niet teveel van gaan eten.

ponytuin-18   ponytuin-17

Aan het einde van de track de hoek om en dan weer over een andere brug (met rubbere matten) terug naar de ‘hoofd’paddock. Hier zie je de paddock vanaf de brug met uitzicht op de fortgracht, en vanaf de fortgracht weer zicht op de paddock en de stallen.

ponytuin-19   ponytuin-21

De buitenbak aan het einde van het weiland waar de strook op uitkomt. Deze wordt afgescheiden door een beukenhaag en een slootrand met uitzicht op de Maarsseveense zodden. Het weiland tussen de strook en de buitenbak met op het einde een poeltje en een heuveltje. Het poeltje moet nog een verbinding krijgen met de sloot door middel van een buis.

ponytuin-22   ponytuin-23

Dit weiland ligt in een l-vorm, dus deze kan in tweeën gedeeld worden. Het andere weiland, ook als je links de brug overgaat. In dit weiland staat een groepje bomen (berken, essen en methasequoia’s).

ponytuin-24   ponytuin-25

Meer weten over De Ponytuin? Neem dan een kijkje op de website of Facebook pagina!

www.ponytuin.nl
www.facebook.com/Ponytuin

Leave a Comment