Net als voor mensen, is het voor paarden belangrijk om voldoende te drinken om gezond te blijven. Een paard drinkt gemiddeld 25 tot 30 liter en dit kan oplopen als ze bijvoorbeeld gereden worden of als ze meer zweten. Er zijn verschillende manieren om je paard dit water aan te bieden. Dat is vaak ook afhankelijk van de mogelijkheden die je hebt op de plek waar je je paarden huisvest. Je kunt werken met emmers, een badkuip of een elektrische drinkbak. Maar heb je ook wel eens gedacht aan een natuurlijke watervoorziening?
Bijvoorbeeld een vijver of een poel. Zo heb ik twee grote vijvers in mijn wei waar de paarden uit drinken, maar waar ze nog veel meer bijzondere en leuke voordelen uit halen. Zo vind ik mijn IJslander Engel in de zomer geregeld in de vijver om lekker even af te koelen. Hij loopt vaak tot en met zijn borst in het water, al spelend met zelfgemaakte golfjes en dan moet ik altijd stiekem om hem lachen.
Natte voeten
Naast de positieve voordelen van het afkoelen in de zomer, is het voordeel van drinken uit een vijver dat de paarden ook in de andere seizoenen regelmatig met hun hoeven in het water lopen. Dit komt de kwaliteit van de hoeven van je paard ten goede en kan er voor zorgen dat paarden minder snel last krijgt van bijvoorbeeld scheurtjes of brokkelen.
Gymnastiek voor paarden
De vijvers liggen lager dan de rest van de wei en door dit hoogteverschil moeten de paarden een stukje afdalen en weer opklimmen om te drinken. Dit betekent dat ze meer moeite moeten doen, een beetje extra gymnastiek dus! De paarden vinden het ook heerlijk om rond de vijver te scharrelen op zoek naar lekkere groene grassprietjes die door het vocht van de vijver goed groeien.
Onderhoud aan je vijver
Maar zoals aan alle vormen van watervoorziening zitten er ook nadelen aan het drinken uit vijvers. Zo is het verstandig om je natuurlijke watervoorziening goed schoon te houden. Ik haal mest die in het water is gerold er uit en als er veel bladeren in zijn gewaaid, schep ik deze er ook uit. Dit voorkomt rottingsprocessen in het water. De grootte van de vijver speelt ook mee. In kleine en ondiepe vijvers gedijen bacteriën en parasieten beter en dat wil je natuurlijk niet hebben.
Weersinvloeden
Er zijn twee periodes in het jaar die extra aandacht nodig hebben als je een vijver als watervoorziening gebruikt. Dat zijn de koudste en warmste dagen van het jaar. Als de vijver dicht vriest, dan zorg ik naast dat ik gaten maak in het ijs voor een extra kuip met water. Deze haal ik ook weer tevoorschijn in de zomer, omdat er op de hele warme dagen een grotere kans is op blauwalg. Zo hebben de paarden zelf de keuze of ze de vijver of de waterbak gebruiken.
Mijn paarden drinken nu al een aantal jaren het water uit de vijvers en door de bijzondere voordelen die dit met zich mee brengt, vind ik dit een fijne manier die goed aansluit bij hun natuurlijke behoefte.
Lees meer over het belang van schoon drinkwater in de zomer en het belang van schoon drinkwater in je wormmanagement.