Hitteplan voor je paard

Hitteplan voor je paard

In Gezondheid, Natuurlijk paarden houden, Natuurlijk weidebeheer, Natuurlijke gezondheid paard by Marianne Gloudemans14 Comments

Een hitteplan voor je paard? Wanneer de temperaturen boven de 25 graden stijgen, doen wij het vanzelf wat rustiger aan. Zelf zit ik deze tekst te typen met het zweet op mijn voorhoofd, enigszins verkoeld door de luchtstroom uit een ventilator. Tikt de thermometer langdurig de 30 graden of zelfs hoger aan, dan vaardigt de overheid een hitteplan uit. Bij Natuurlijk Paarden pleiten wij voor een hitteplan voor je paard! In deze blog geven we een aantal tips waar je als paardenhouder zéker aan moet denken. Dit hitteplan omvat een aantal basisvoorwaarden waar jouw paardenhuisvesting en omgang met je paard bij hoge temperaturen aan móet voldoen om het voor je paard draaglijk te houden. Heb jij al aan de volgende zaken gedacht?

Schaduw: uit de zon

Het eerste onderdeel van het hitteplan voor je paard: schaduw! Je paard moet altijd de mogelijkheid hebben om beschutting te zoeken tegen de brandende zon. Zorg daarom voor een plek (liefst zelfs meerdere plekken) waar je paard in de schaduw kan staan.

Schaduw vindt je paard bijvoorbeeld in een geschikte inloopstal met ruimte voor alle paarden die in de kudde leven. Let op dat alle paarden binnen mogen: vaak mogen de laagste in rang er niet bij, met gevolg dat zij alsnog in de zon staan.

Wij hebben dit opgelost door te werken met verschillende wanden in de inloopstal. Zo kunnen de paarden elkaar altijd uit de weg gaan en hun eigen persoonlijke ruimte en die van de andere paarden behouden.

Heeft jouw paard geen inloopstal of schuilstal? Zorg dan voor andere beschutting. Dit kan ook een flinke boom zijn, of een hoge haag, of een muur of schutting die de zon tegenhoudt. Of denk aan schaduwdoek dat je zelf op een geschikte plek kunt spannen. In deze blog zijn tips verzameld voor alternatieve schuilmogelijkheden voor je paard.

inloopstal biedt beschutting voor je paard tegen hitte

Voldoende vers drinkwater

Fris water om te drinken: een heel belangrijk aandachtspunt in het hitteplan voor je paard!

Paarden moeten altijd de beschikking hebben over drinkwater. Met (extreem) warm weer is vers drinkwater nóg belangrijker. Door de warmte groeien algen sneller en wordt het drinkwater sneller vies en groen. Spoel de waterbakken in de zomer daarom minstens een keer per dag goed om en vul ze opnieuw met vers water.

Paarden hebben bij hitte - net als wijzelf - meer dorst. De drinkbak gaat een stuk sneller leeg wanneer het rond de 30 graden is! Zet daarom voldoende waterbakken neer. Zeker als je maar twee keer per dag naar je paard kunt om water bij te vullen is het een tip om te zorgen voor ten minste één extra waterbak.

In de hitte wordt het drinkwater snel warm. Zet de waterbak zo mogelijk in de schaduw - dat scheelt al snel een paar graden.

Voel je 's middags dat het water dat je die ochtend gegeven hebt al warm is geworden? Gooi de bakken dan om en geef vers water.

Heb je de geur van een plastic kuip die staat te branden in de zon wel eens geroken? Wij kunnen ons voorstellen dat drinken door deze sterke, vieze lucht minder aantrekkelijk is voor je paard. Los nog van eventuele schadelijke stoffen die in het water terecht komen. Zo'n kuip staat sowieso beter in de schaduw.

Wij zijn overgestapt op houten kuipen. Het zijn gecyclede halve eikenhouten wijnvaten. Dit bevalt ons heel goed.

hittplan voor je paard: vers drinkwater in de schaduw

Zout: aanvullen wat je paard verliest in de hitte

Wanneer je zweet, verlies je niet alleen vocht maar ook voedingsstoffen. Dit geldt ook voor je paard. Stel, zeker bij warm weer, een flink zoutblok ter beschikking. Je zult zien dat je paard hier dankbaar gebruik van maakt. Wij kiezen voor een himalaya zoutblok vanwege het hoge mineralengehalte.

Zweet jouw paard heel veel of heeft hij zich bij hoge temperaturen flink ingespannen, dan kun je elektrolyten bij geven om de verloren voedingsstoffen weer aan te vullen.

hitteplan voor je paard: zoutblok

Afsproeien, douchen, andere waterpret

Sommige paarden houden ervan om afgesproeid te worden wanneer het erg warm is buiten. Je komt er snel genoeg achter of jouw paard een douche-liefhebber is door voorzichtig uit te proberen met de tuinslang.

Paarden die niet houden van onder de sproeier staan, vinden het misschien wel heel prettig om met hun hoeven door een plas water te lopen. In een paddock paradise mag een waterplaats eigenlijk niet ontbreken. Zelf kun je ook een natte plek maken waar je paard doorheen moet lopen.

Heb je hier geen mogelijkheden voor? Veel paarden vinden het ook heerlijk om lekker een beetje te knoeien met het frisse water in hun drinkbak. Ik zie bij onze paarden vaak dat ze na het drinken nog even met hun mond door het water spetteren. Het meeste water loopt er daarna weer lekker uit.

Hoe dan ook: vers water is een eerste behoefte bij een gedegen hitteplan voor je paard.

hitteplan voor je paard: mond spoelen met fris water

Water vernevelen

Een leuke, niet dure manier om voor koele lucht en verfrissing te zorgen is een watervernevelaar. Voor een redelijk bedrag vind je online eenvoudig te installeren systemen met een slang en een aantal sproeikopjes. Deze hang je op waar je wilt - bijvoorbeeld langs de rand van de schuilstal - en sluit je aan op de tuinslang. Je hoeft de kraan niet eens ver open te draaien om te zorgen voor een heerlijk verkoelende mist. Prettig bijeffect is dat de vliegen ook meteen bij je paard wegblijven!

watervernevelaar hittplan paard

De sproeikopjes vernevelen het water en zorgen zo voor een verkoelende mist

Beperk inspanning bij hitte

Dit is een heel belangrijk voorwaarde in het hitteplan voor je paard. Ga niet met je paard trainen in de brandende zon!

Het kan zijn dat je je week zo hebt ingedeeld dat je alleen op dinsdagochtend om 11 uur tijd hebt om te gaan paardrijden. Bij temperaturen rond de 30 graden kan dit helaas niet.

Pech voor jou, maar het is gewoon ongezond om je paard te laten sporten als het zo heet is. Wil je toch trainen? Sta dan wat eerder op: vaak is het om 6 of 7 uur in de ochtend heerlijk buiten en nog niet te warm. Of bewaar je training tot de avond: het is in de zomer lang licht waardoor je nog tot na 22u bij daglicht met je paard kunt sporten.

Kijk naar je paard: wat doet hij de hele dag als het warm is buiten? Onze paarden doen bijna niks! Ze sjokken hooguit een rondje door de track, om daarna snel weer terug te keren naar de inloopstal. Je paard geeft dus eigenlijk zelf al aan wat hij prettig vindt bij hoge buitentemperaturen: rustig aan doen. Eigenlijk lijken paarden best wel op ons, wat dat betreft...

hitteplan voor je paard: schaduw en vers drinkwater

Zonnebrand: ook je paard kan verbranden in de zon

Paarden met een lichte vachtkleur kunnen gevoelig zijn voor zonnebrand. Voor deze paarden is beschutting voor de zon daarom echt een must.

De huid van je paard is het meest gevoelig voor zonnebrand waar hij roze is en weinig haren heeft, bijvoorbeeld op zijn neus. Zonnebrand kun je, net als bij jezelf, herkennen aan een rode, misschien wat dikke, warme en pijnlijke huid. Staat je paard langdurig in de zon te verbranden, dan kunnen er zelfs blaren ontstaan. Heb je jezelf wel eens verbrand in de zon? Weet je nog hoe pijnlijk dat was? Dat gun je je paard natuurlijk niet!

hitteplan voor je paard: let op zonnebrand bij lichte huid

Zomereczeem: erger bij hitte

Zomereczeem is een allergische reactie van de huid van je paard, veroorzaakt door de beet van een kleine mug, de knut. Paarden met zomereczeem komen van oorsprong vaak uit een schraal en kouder klimaat dan waar ze hier in Nederland in wonen.

Bij warmte explodeert de muggenpopulatie. De muggeneitjes komen uit in kleine plasjes water of in bijvoorbeeld water dat in de bast van een boom is achtergebleven na een flinke regenbui. Vaak is de luchtvochtigheid hoog als het na een periode van regen ineens heel warm wordt. Allemaal omstandigheden waar de muggen het goed bij doen.

Paarden die al last hebben van zomerjeuk, worden bij hoge temperaturen dus nog eens extra geplaagd door de toenemende hoeveelheid stekende insecten.

Ook hier geldt: zorg voor beschutting. In een inloopstal heeft je paard vele malen minder last van stekende insecten dan wanneer hij buiten, onbeschut, in een hete weide staat. Klik hier voor tips hoe je op een natuurlijke manier insecten kunt bestrijden.

hitteplan voor je paard bij zomereczeem

Denk ook aan het bijvoeren van een kruidensupplement om je paard beter bestand te maken tegen de allergische reactie op de beet van de knut. Wij boeken bij onze fjord en ijslander fantastisch resultaat met Hilton Herbs Bye Bye Itch. Ik bladerde afgelopen weekend door de foto's in mijn telefoon en zag dat vorig jaar rond deze tijd (juni) beide paarden nauwelijks nog manen over hadden. En moet je mijn fjordenpaard nu zien staan! Alle manen er nog op. Zó blij!

Extra aandacht voor de hoeven

Hitte zorgt ervoor dat de bodem verwarmd wordt. Heb je zelf wel eens met je blote voeten door heet zand gelopen? Zo heet dat je er zo snel mogelijk doorheen wilde zijn om verkoeling te zoeken? Ook voor je paard wordt de grond te heet onder zijn voeten bij (extreem) warm weer.

Let extra op bij paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid. Hoefbevangenheid is een ontsteking in de hoef. Ontstekingen gaan gepaard met warmte. Zet zo'n paard in een zandpaddock zonder beschutting en de temperaturen in zijn hoeven lopen enorm op. Dit kan er zelfs toe leiden dat hij opnieuw bevangen raakt! Schaduw is daarom ook voor de hoeven van je paard een must.

heet zand gevaarlijk bij hoefbevangenheid

Zand kan gloeiend heet worden

Tip voor het bekappen

Tot slot nog een tip: Paardenhoeven passen zich aan de leefomstandigheden van je paard aan. In een langdurige warme, droge periode worden de hoeven van je paard compact en hard. Wil je in deze periode zelf de hoeven van je paard bijhouden, of heb je een afspraak met je hoefsmid staan om je paard te laten bekappen? Om het werk gemakkelijker te maken kun je je paard regelmatig door water laten lopen. Spoel die drinkbakken dus lekker om op de stoep waar je paarden lopen!

hitteplan voor je paard: hoefbevangen door heet zand

Je paard vervoeren bij hitte

Een belangrijk onderdeel van het hitteplan voor je paard is beperken van vervoer. Moet je met je paard ergens naartoe wanneer de buitentemperatuur rond de 30 graden is? Bedenk je dat de temperatuur in je paardentrailer flink kan oplopen in de zon! Hoewel er vaak een raampje open kan en je het zeil aan de achterkant open kan laten, is de trailer over het algemeen een slecht geventileerde ruimte. In de brandende zon wordt dit hok op wielen een rijdende oven! Bovendien: een file wil je je paard in deze extreme weersomstandigheden al helemáál niet aan doen.

Bedenk je daarom: is het écht noodzakelijk dat ik op dit tijdstip de weg op ga met mijn paard in de trailer? Misschien kun je je afspraak verplaatsen naar een koeler tijdstip van de dag. En als dat niet mogelijk is, zeg dan je afspraak af.

paard trailer boven 30 graden hitteplan

Foto: HoofWear

"Mijn paard gaat gewoon in de zon staan"

Deze reactie staat onvermijdelijk onder elke post op sociale media wanneer er gewaarschuwd wordt voor extreme hitte. Een hitteplan voor je paard invoeren wordt onnodig geacht omdat mensen paarden aantreffen in de volle zon.

Ja, paarden zullen ook in de volle zon gaan staan, ook al is het erg warm. Er zijn een paar dingen belangrijk om te daarbij te realiseren. Een belangrijk punt is: heeft jouw paard zelf de keuze?

Staat het goed gevulde hooinet op een plek zonder schaduw en is er verder niets te vinden om te eten? Dan zal je paard ervoor kiezen om in de volle zon te gaan staan eten. Je kunt dit zelf vóór zijn door te zorgen voor schaduw op de vaste voerplek, of te kiezen voor 'mobiele' voerplekken zoals losse hooinetten die je in de schaduw kunt leggen of ophangen.

Een ander punt om over na te denken is: hoe is het eigenlijk op die schaduwplek die jouw paard niet verkiest boven de gloeiende zon? Zitten de bosjes waar je paard beschutting zou kunnen zoeken bijvoorbeeld vol met dazen? Of is het in het schuilstalletje (wellicht met een laag, golfplaten dak) nóg warmer dan buiten in de zon? En is er wel genoeg plek voor alle leden van de kudde op die ene schaduwplek? Bedenk dat niet alle paarden in de 'inner circle' worden geduld. Voor deze paarden zul je een alternatieve schuilplek moeten regelen.

Als paarden zelf de keuze hebben, zie je ze het grootste deel van de dag schuilen voor de hitte. Ze worden weer actief op moment dat de ergste warmte afneemt. Natuurlijk zul je ze eens in de zon aantreffen als je op stal komt. Maar bedenk je dat je zelf waarschijnlijk niet 24/7 een oog op je paard gericht hebt. Alles wat je ziet is een momentopname. Interessanter zou het zijn als je een volle dag en nacht zou observeren wat je paard in een vrije keuze situatie zou doen!

paarden extreme hitte tips

Jouw hitteplan-voor-je-paard tip?

Heb jij na het lezen van dit artikel ideeën voor aanvullingen? Laat het me weten, zodat ik jouw tips kan toevoegen aan deze blog! Want hoe meer paardeneigenaren een goed hitteplan kunnen instellen voor hun paard, des te meer paarden de zomer beter door zullen komen.

Hilton Herbs Bye Bye Itch

Tip van Natuurlijk Paarden

Bye Bye Itch van Hilton Herbs is een echte uitkomst voor paarden die in de zomerperiode zo'n vreselijke jeuk hebben dat er geen manen en staart meer over blijven door het schuren.

Deze combinatie van voedingssupplement en verkoelende, verzachtende lotion heeft mijn fjord echt enorm geholpen.
Koop Bye Bye Itch

Marianne Gloudemans

Redactie NatuurlijkPaarden.nl
Blogs  

Leave a Comment