natuurlijke schuilstal

Alternatieve schuilmogelijkheden voor je paard

In Do It Yourself, Natuurlijk paarden houden, Natuurlijk weidebeheer by Linda Lebesque9 Comments

Of het nu regent, waait, sneeuwt of juist snikheet is – over het algemeen zijn paarden erg blij met een plekje om te schuilen. Mag je geen stal plaatsen in je wei of wil  je een keer wat anders dan zo’n lelijke container? Kijk dan eens naar deze alternatieve schuilmogelijkheden voor je paard.

Gebruik bomen en struiken

Heb je een mooie bosrand naast je wei? Dat is een perfecte plek om te schuilen, lekker in de schaduw of juist uit de wind. Snoei de boel waar nodig een beetje en je bent ready-to-go. Ook een solitaire boom middenin de wei is fijn voor je paard.

natuurlijke schuilstal

Plant een haag

Het duurt even voordat je een mooie dichte variant hebt, maar een haag is een prima schuilmogelijkheid. Laat een mooi ruim stuk open bij de haag, zodat je paard genoeg plek heeft om helemaal uit de wind te gaan liggen. Wij kozen voor een meidoorn. Hoe we deze geplant hebben lees je hier.

Maak een wilgenmuur

Staan er bij jou in de buurt veel wilgen die geknot worden? Maak dan een ‘muur’ van gevlochten wilgentakken. Prachtig, natuurlijk, sterk en lekker om aan te knabbelen. Als je ‘m hier en daar wat hoger vlecht dan kunnen ze helemaal uit de wind staan. Deze staat echt hoog op mijn verlanglijstje!

Bron afbeeldingen

Plaats een schutting

Heb je een paar bomen die omgezaagd moeten worden? Maak er dan een mooie schutting van zoals hieronder! Je kunt ook gewoon naar de bouwmarkt gaan en een paard van die goedkope schuttingdelen kopen. Die zijn ook erg handig als je bijvoorbeeld tijdelijk een wei huurt. Je kunt ze namelijk zo weer meenemen.

Bron afbeelding

Maak een ‘alle windstreken’ windscherm

Dit vind ik dus zo slim! Deze kan middenin de wei en je paarden staan hoe dan ook uit de wind, hoe de wind ook staat. Maak ‘m twee meter hoog en je overtreedt geen enkele regel. Je kunt dit ook weer gewoon van die goedkope schuttingpanelen van de bouwmarkt maken.

Bron afbeelding

Gebruik een tentdoek

Wel wat duurder om te laten maken, maar slim bedacht. Dit zal vooral goed helpen tegen de zon, in de wind en regen word ik er minder blij van.

Bron afbeelding

Maak een ’tunneltent’

Dit vind ik ook zo’n leuke oplossing. In het Buitenkijken artikel ‘Evolutie van een paddockparadise‘ hebben ze ook zo’n tent gemaakt.

Bron afbeelding

Wat vind jij van deze schuilmogelijkheden voor je paard? Heb je nog andere leuke reacties? Laat ze vooral achter op Facebook. Niets missen van Natuurlijk Paarden? Meld je dam aan voor de nieuwsbrief.

Leave a Comment