target training paarden

Target training helpt stress te verminderen bij paarden

In Grondwerk, Paardengedrag en communicatie by Linda Lebesque5 Comments

Target training (met gebruik van clicker) is effectief om stress en ontwijkgedrag bij paarden te verminderen. Dat is de uitkomst van een onderzoek van Kelsey Wallach en Robin Foster van de University of Washington en de University of Puget Sound. Zij wilden weten of het trainen met een clicker in een stressvrije omgeving ook een positief effect heeft op stressvolle situaties.

Stressniveau en ontwijkgedrag

Om dit te onderzoeken, hebben ze gebruik gemaakt van twaalf merries en ruinen in de leeftijd van 4 tot 19 jaar. Eerst observeerden ze de aanwezige stress bij het paard. Hierbij letten ze op zwaaien van de staart, orenspel en eventueel ontwijkgedrag tijdens opstijgen en trailerladen. Daarna trainden ze het paard met een clicker om een bepaald object te volgen. Het onderzoek werd uitgevoerd in een round pen of kleine paddock.

Verschil in trainingssessies

Per keer werden de paarden tien minuten getraind, drie tot vier keer per week. Wanneer het paard het gewenste gedrag liet zien, werd het beloond met wat voer. Opmerkelijk is dat het aantal trainingssessies per paard erg varieerde, van slechts zeven tot wel 21. Het duurde bijvoorbeeld veel langer om assertieve en zelfverzekerde paarden te trainen.

Target training nuttig in stresssituaties

Wanneer de paarden in een stressvolle omgeving werden geplaatst, lukte het geen van de paarden om de eerder geleerde oefening te voltooien. Wanneer de oefening in kleinere stapjes werd opgesplitst, waren de paarden wél in staat om de target te volgen. Dit had onmiddellijke invloed op het stressniveau en ontwijkgedrag. Door het versimpelen van de oefening maakten de paarden ook minder fouten. Wallach en Foster kwamen tot de conclusie dat target training wel degelijk nuttig is om paarden rustig te krijgen in stressvolle situaties.

De uitkomst van het onderzoek laat ook zien dat er gedurende het onderzoek geen significante verschillen werden waargenomen op het gebied van stress en ontwijkgedrag. Dit vergeleken met voor en na de target training. De paarden in het onderzoek passen in stressvolle situaties niet automatisch toe wat zij geleerd hebben.

Hoe reageert jouw paard in stressvolle situaties? Denk je dat target training met een clicker jou en je paard zou kunnen helpen?

Bron: Thehorse.comAfbeelding

Comments

  1. In pllaats van een clicker gebruik ik het woord/geluid X. De X gebruik ik uitsluitend als beloning. Dit kan ik onder alle omstandigheden toepassen.

Leave a Comment