Natuurlijk Paarden las: Op zoek naar niets van Carolien Staal

Boekenblog: Op zoek naar niets

In Boekenblog by Marianne Gloudemans40 Comments

Al een stukje op weg in Carolien Staal's boek Op zoek naar niets scheur ik het papiertje van mijn theezakje. Er kon geen treffender tekst op het labeltje staan! 'Let things come to you' - dat is precies wat Carolien van plan is als ze Nederland achter zich laat en met haar paard naar Zweden vertrekt voor een trektocht naar het Hoge Noorden.

‘Op zoek naar niets’, een titel die je al direct aan het denken zet. Want hoe kan je op zoek gaan naar niets? ‘Op zoek gaan’ impliceert toch al dat je op zijn minst ‘iets’ wilt bereiken met je zoektocht en niet slechts ‘niets’? Naarmate je verder komt in het boek, wordt het duidelijk waar Carolien naar op zoek is: de kunst van het ‘loslaten’.

Carrière ten koste van alles?

Carolien heeft een carrière waar veel ‘dierenmensen’ van dromen. Als jonge biologe was ze jarenlang werkzaam op het Dolfinarium in Harderwijk en bij de start van dit verhaal heeft ze een baan met veel verantwoordelijkheden bij een grote paardenvoerfabrikant. Het is iedere dag rennen en vliegen voor haar om alles rond te breien. Voor ze keurig netjes opgemaakt met hooggehakte schoenen in haar leaseauto stapt om de 120 kilometers naar kantoor af te leggen, heeft ze thuis al een halve werkdag in stalkloffie achter de rug om haar honden, paarden, poes en kippen goed verzorgd achter te laten. Om vervolgens aan het einde van de drukke werkdag aan te sluiten in de file en de weg omgekeerd af te leggen.

De hoge werkdruk en de lange dagen breken Carolien op. Maar: ze heeft een topbaan! Hoewel ze enorm opziet tegen veel aspecten ervan, geniet ze ook van de successen die ze met haar projecten boekt. Ook het team met leuke collega’s houdt haar op de been. Ze negeert de vermoeidheid en de paniekgevoelens die steeds vaker opspelen om maar te kunnen blijven voldoen aan het beeld dat ze van zichzelf heeft als loyale, hardwerkende, toegewijde medewerker.

De tegenstellingen tussen haar werk en het idyllische boerderijleven thuis beginnen echter hun tol te eisen. Haar grote vriend, Welsh Cob Timo, moet het steeds vaker zonder hun geliefde quality time doen. Carolien begint langzaam te beseffen dat haar huidige leven niet meer bij haar past. Ze merkt dat ze zich niet meer altijd kan vinden in beslissingen die het management op haar werk neemt en weet: “Ik stond op het punt om een relatie te verbreken. Mijn diepgaande relatie met mijn werk.”

Inzichten en beslissingen

Het blijkt nog een hele tijd te duren voordat dit inzicht ook leidt tot actie. Uiteindelijk komt Carolien in een burn-out terecht die haar dwingt om alles in een ander perspectief te gaan zien. “Ik zat in een midlifecrisis! Soms moest ik erom huilen en soms lachte ik mezelf uit. Je bent een klassiek geval, zo uit het boekje, zei ik dan spottend tegen mezelf.”

Wanneer Carolien een paar maanden ziek thuis heeft doorgebracht, beseft ze dat het niet meer gaat. Om haar prachtige woonplek te behouden, is haar carrière belangrijk. Maar: “Ik wilde niet meer, nee, ik kón niet meer.” Ze stelt aan haar vriend Mark voor om hun boerderij te koop te zetten en vier maanden op reis te gaan. Mark en Carolien hakken de knoop snel door: “vier weken later stond ons prachtige Twentse boerderijtje, waar we nóóit meer weg zouden gaan, op Funda”.

Carolien en Mark besluiten tot een bijzondere trektocht dwars door Zweden, van het uiterste zuiden tot aan de poolcirkel. Na een goede voorbereiding en met de steun van sponsors gaat Carolien op pad met haar geliefde paard Timo op hoefschoenen, terwijl Mark de afstand aflegt met Landrover en paardentrailer. Mark is een echte steun en toeverlaat op deze reis: hij helpt met het uitstippelen van de routes en zorgt voor het voorbereiden van overnachtingen.

Op reis met Timo

De omslag van Op zoek naar niets toont een stemmige, ietwat eenzaam aandoende foto van een vrouw die met haar paard langs de waterlijn loopt. Het is een beeld van Timo's eerste kennismaking met kabbelende golven aan de kust van Denemarken, waar Carolien en Mark logeren onderweg naar hun startpunt in Zweden.

Zoals de ondertitel van het boek al doet vermoeden, komt Carolien er gedurende haar tocht achter dat je als je alles loslaat en je dromen volgt, je niet altijd krijgt wat je verwacht. Het onderweg zijn met haar paard vraagt veel van Carolien. Ze voelt zich verantwoordelijk voor Timo’s welzijn, dat ís ze natuurlijk ook. Een heftige kennismaking met de ruige natuur in de Zweedse bossen jaagt haar de stuipen op het lijf. En hoewel Timo en Carolien overdag indrukwekkende tochten door de prachtige, uitgestrekte bossen maken, blijkt Timo zich ’s nachts steeds minder op zijn gemak te voelen.

Zo komt er opnieuw een moment van loslaten, waarop Carolien beseft dat ze deze tocht niet is aangegaan om weer opnieuw een grote prestatie te behalen, een groot doel te bereiken. De bedoeling is juist om te leren loslaten. “Niet alleen werk, kinderen, familie en onze dieren. Maar óók de zorg voor een paard. MIJN paard, mijn grote vriend. En dát is bijzonder moeilijk.” Het besef dat Timo diepongelukkig is op deze trektocht leidt tot een hartverscheurende beslissing: Timo blijft na enkele weken achter en Carolien en Mark vervolgen hun tocht naar het noorden zonder paard.

Inspiratie voor iedereen die ook op zoek zou willen naar ‘niets’

Caroliens zinnen zijn zo levend en beschrijvend dat je een goed beeld krijgt van de tocht. Je reist met haar en Timo mee door de eindeloze Zweedse productiebossen, over gravelwegen waar af en toe een gigantische vrachtwagencombinatie vol boomstammen vlak langs ze heen dendert. Je geniet als lezer mee van het ‘Grote Niets’ en voelt tegelijkertijd hoe belangrijk het is om terug te kunnen vallen op de hulp van andere mensen. Het is een leuk extraatje om vlak voor pagina 100 een aantal bladzijden met kleurenfoto's aan te treffen en verderop in het boek nog meer.

Recensie op zoek naar niets Carolien Staal

'Niets' gevonden?

Op zoek naar niets is een inspirerend verhaal van een paardenvrouw op zoek naar zichzelf. Mocht je zelf een lange trektocht met je paard overwegen, dan geeft dit boek je een goede indruk van de zaken die je voorafgaand aan je reis moet regelen. Maar vooral ook geeft het een realistisch beeld hoe het is om met een paard onderweg te zijn. Hoe prachtig de ervaring is om samen met je paard, alleen op de wereld, te trekken door de natuur. Maar ook de voortdurende zorg of het paard wel goed genoeg verzorgd wordt, het belang van het steeds weer vinden van een juiste plek om mét je paard te kunnen overnachten en de tijd die gaat zitten in het opbouwen en afbreken van een kamp.

“Heb je nu gevonden wat je zocht?” Is een vraag die Carolien na haar reis vaak hoort. “Ik was op zoek naar niets. Zweden was groots, onvergetelijk, overweldigend en boven alles leeg. Het kan me nog steeds niet ‘niets’ genoeg zijn. Maar wat ik wel gevonden heb, is mezelf.” En met die woorden mag je Caroliens verhaal toch ook best een beetje als een zelfhulpboek zien – ook al heeft ze het niet per se zo bedoeld.

Lezen!

Carolien Staal Op zoek naar niets  (Mediaboek, april 2019)

Meer over de trektocht van Carolien en Timo? Kijk op: Trektochttepaard.eu

Verm-X natuurlijke ontwormingGiveaway

Meld je aan voor de Natuurlijk Paarden nieuwsbrief en win een gratis kuur Verm-X natuurlijke ontworming voor je paard.
Aanmelden

Image

Marianne Gloudemans

Redactie NatuurlijkPaarden.nl
Blogs  

Leave a Comment