Je hebt al van alles geprobeerd om de gezondheidsproblemen van jouw paard aan te pakken. En je hebt vast al allerlei middelen van de dierenarts geprobeerd. Ineens stuit je op de website van een klassiek homeopaat voor paarden. Dit is het! Dan komen de vragen: wat is homeopathie eigenlijk en hoe werkt het precies? In deze blog vertel ik je er meer over.
Dhr. Hahnemann
Klassieke homeopathie is onderdeel van de natuurgeneeskunde. Onder klassieke homeopathie versta ik de manier van werken volgens Dhr. Hahnemann.
Dhr. Hahnemann ontdekte in de 19e eeuw dat na het innemen van een bepaalde stof, bijvoorbeeld een plant of een mineraal, er bepaalde ziekteverschijnselen kunnen optreden.
Hij ontdekte dat als een ziek persoon de kenmerken vertoont die dezelfde kenmerken heeft die ook veroorzaakt kunnen worden door een bepaalde stof zoals een plant of mineraal, het toedienen van deze stof de sleutel tot genezing kan zijn. Hij noemde deze manier van denken 'Similia Similibus Curentur': Het gelijke kan het gelijksoortige genezen.
Klassieke homeopathie kan ingezet worden bij gezondheids- en gedragsklachten. Niet alleen bij mensen, maar ook voor paarden.
Een afspraak met een paardenhomeopaat
Zoals hierboven al is te lezen gaat een klassiek homeopaat op zoek naar bepaalde kenmerken. Uiteraard zal er, net als bijvoorbeeld bij een natuurgeneeskundige, een gehele anamnese en een fysiek onderzoek uitgevoerd worden. Hierna zal er gezocht gaan worden naar kenmerken waarop jouw paard anders is dan andere paarden. Wat maakt hem of haar uniek? Is dit bijvoorbeeld doordat jouw paard vanuit het niets ineens heel lelijk kan doen naar anderen of naar zichzelf, is jouw paard degene met zomereczeem, enz. Tijdens het gesprek zal er ook uitgevraagd worden of de klachten altijd zijn, of juist op een bepaald tijdstip of bepaald seizoen. Dit soort informatie zorgt ervoor dat er een compleet beeld is over jouw paard.
Op zoek naar het passende middel
Vervolgens gaat de homeopaat aan de slag. Hij of zij gaat per uniek symptoom van jouw paard op zoek naar een bijbehorend passend middel. Dit middel (deze stof) moet, zoals al eerder benoemd is, voldoen aan dezelfde kenmerken als de ziekte laat zien. Hierna wordt er gekeken naar welke potentie, oftewel sterkte, voor jouw paard de juiste is. Ook wordt de juiste dosering bepaald.
Een klassiek homeopaat gaat er dus vanuit dat één middel op dat moment het juiste middel is voor jouw paard. Het is wel mogelijk dat jouw paard bij een vervolgconsult een ander middel nodig heeft.
Noot: Homeopathie kan succesvol ingezet worden zolang de ziekte of de klachten nog niet in een onomkeerbaar stadium zijn beland. Een klassiek homeopaat vervangt nooit de dierenarts!
Beginverergering
Je hebt vast wel eens gelezen dat er bij het innemen van een homeopathisch middel een beginverergering kan ontstaan. Dit klopt. Vaak is dit een teken dat de homeopaat het juiste middel heeft gekozen. Door het toedienen van het middel (lees: prikkel) wordt het systeem geprikkeld om een reactie te geven (genezing).
Vaak houdt een beginverergering een paar uur tot een paar dagen aan. Twijfel je of je alles wel goed gaat? Neem dan contact op met jouw homeopaat.
Tijdens de behandeling klassieke homeopathie voor paarden kunnen na verloop van tijd ook klachten terugkomen die jouw paard vroeger gehad heeft. Vaak geeft dit aan dat jouw paard het juiste middel heeft gekregen. We komen zo steeds dichter bij de oorzaak en pakken het probleem dus bij de bron aan.
Giveaway
Meld je aan voor de Natuurlijk Paarden nieuwsbrief en win een gratis kuur Verm-X natuurlijke ontworming voor je paard.
Aanmelden
Cynthia Muller
Holistisch adviseur voor mens en paard & Cranio-sacraal therapeut i.o.
Blogs | CynthiaMuller.nl