bodemmonster

Project: van productieland naar kruidenrijke paardenwei

In Gezondheid, Natuurlijk paarden houden, Natuurlijk weidebeheer, Natuurlijke gezondheid paard by Marianne Gloudemans63 Comments

Aan het begin van dit jaar kreeg ik een e-mail van Filippien Koornneef. Ze was al struinend op het web op NatuurlijkPaarden.nl gestuit. Direct enthousiast over onze gedeelde missie om het leven van zo veel mogelijk paarden gezonder te maken nam Filippien contact met me op voor een samenwerking. Filippien adviseert paardenhouders vanuit haar bedrijf Landerade hoe ze hun weide kunnen ontwikkelen tot kruidenrijk paardenweiland. Samen starten we het project: Van productieland tot kruidenrijke paardenwei.

Gezamenlijk project

Al brainstormend zijn Landerade en NatuurlijkPaarden.nl een fantastisch projectidee overeen gekomen. We gaan beginnen met het omvormen van een van onze weiden tot kruidenrijk paardenweiland en daar uitgebreid verslag van doen op NatuurlijkPaarden.nl. “Er is wel wat geduld voor nodig”, waarschuwt Filippien ons. Gelukkig beseffen wij dat de natuur zich niet laat dwingen. Hoewel ik ook maar een mens ben en liefst vandáág resultaat wil zien, heb ik het geduld er graag voor over. In een serie blogs ga ik met jullie delen hoe de omvorming van ons weiland verloopt. Filippien gaat daarnaast ook als gastblogger schrijven over haar ervaringen en inhoudelijke kennis.

Landerade bodeminventarisatie

Productieweiland voor koeien is geen paardenwei

Jarenlang was onze plek een melkveehouderij. Pas in het laatste kwartaal van 2017 zijn wij hier met ons paardenbedrijf gevestigd. Gelukkig had de vorige eigenaar ook paarden, zodat onze paarden in ieder geval alvast voldoende leefruimte hadden na hun verhuizing. Aan het gras dat op het weiland staat, hebben we tot nu toe nog niets gedaan. Het bestaat nog voor het grootste deel uit productiegras: het zogenaamde Engels raaigras.

Filippien vertelt: “Het gangbare grasland waar paarden op geweid worden is over het algemeen geen gezond grasland voor paarden. Het bevat te veel hoogproductieve grassen, is vezelarm en er staan weinig gezonde kruiden die vitaminen en mineralen bevatten.”

Hoe wordt het weiland gebruikt?

Het is van belang om de geschiedenis van het weiland te kennen. Zo vraagt Filippien naar de bemesting in het verleden, maar ook in welke tijd van het jaar onze paarden er voor het eerst zijn op gegaan. Ook wil ze weten of de paardenmest door ons van het weiland wordt afgehaald of dat we het laten liggen. Vorig jaar hebben wij het laten liggen en in de rustperiode met de sleep uit elkaar getrokken. Onze paarden gaan altijd pas op de wei als het gras in bloei staat en dus al lang gegroeid is. Het weiland is in ieder geval de afgelopen anderhalf jaar niet meer bemest.

Een gezonde weide begint bij de bodem

“Wat de meeste paardenhouders niet weten is dat je duurzaam, gezond paardengrasland kan ontwikkelen, je moet alleen weten hoe!” Filippien benadrukt het belang van een goede bodem: “De bodem bepaalt namelijk wat er groeit. Het evenwicht in de bodem is bijna altijd verstoord door eenzijdige overmatige bemesting in het verleden. Door de bodem gezonder te maken ontwikkelen gezonde grassen en kruiden zich vanzelf.” Hoe belangrijk een gezonde bodem is voor de ontwikkeling van een evenwichtig paardenweiland lees je hier.

Landerade bodemonderzoek

Om tot een gevarieerd, kruidenrijk paardenweiland te komen, moet daarom eerst gekeken worden naar hoe het met de bodem gesteld is. Filippien gaat met grondsteker en plastic zakje een ronde maken door onze weide. Ze steekt op verschillende plekken zand uit de bodem en stopt dit in de zak. “Dit bodemmonster wordt onderzocht in het laboratorium”, vertelt Filippien.

Inventariseren van aanwezige planten

Ook onderdeel van deze eerste stap is het inventariseren van de plantensoorten die op onze weide nu al groeien. “Aan de hand van de aanwezig soorten kan ik afleiden in welk stadium van ontwikkeling dit weiland zich bevindt”. Ik loop al speurend over de grond met Filippien mee. Er blijken meer planten te groeien dan ik dacht! Na de warme dagen van eind februari is er al een en ander aan jonge planten te vinden. Goed nieuws is de aanwezigheid van veldzuring, smalle weegbree en duizendblad. “Dit zijn de kruiden die je straks graag in je paardenwei wilt zien groeien” legt Filippien uit.

veldzuring NatuurlijkPaarden.nl

Helaas groeien er ook soorten die we liever niet in onze weide zien, zoals de kruipende boterbloem en ridderzuring. “Ridderzuring zorgt zelf voor een ideale ridderzuring-bodem” vertelt Filippien. Het enige wat je aan deze plant kan doen, is hem weghalen, liefst vlak voordat hij in bloei staat. Alle voedingsstoffen zitten dan in de plant. “Ridderzuring vergt een lange adem” lacht Filippien. Ik begin te beseffen dat de omvorming van het weiland wat werk van onszelf gaat vragen. Inderdaad beaamt Filippien dat er wel wat commitment nodig is van de paardenhouder om te komen tot het gewenste resultaat.

Gewoon maar wat inzaaien heeft geen zin

Het eerste gesprek met Filippien maakt me wel duidelijk dat het zomaar inzaaien van een kruidenmengsel geen enkele zin heeft. “De bodem is nu vooral geschikt voor het raaigras. Zaai daar andere soorten tussen en ze zullen al snel weer verdrukt worden door het raaigras.”

Landerade inventarisatie weiland

Voorbereidingen op de vervolgstap

Na de grondige inventarisatie en het nemen van het bodemmonster vertelt Filippien wat de volgende stap in dit project wordt. “Het duurt een paar weken voordat ik de uitslag van het bodemonderzoek binnen heb. Daarna kan ik aan de hand van de onderzoeksresultaten en de inventarisatielijst een advies uitbrengen.” In dit advies kan bijvoorbeeld staan welke mineralen of natuurlijke meststoffen er nodig zijn om de bodem te verbeteren. Ook biedt Filippien een uitgebreid stappenplan aan voor de ontwikkeling van onze kruidenrijke paardenweide.

Volg jij dit project ook?

Ben jij ook zo benieuwd of het ons gaat lukken om van productieweiland voor melkvee te komen tot een duurzame kruidenrijke paardenwei? Blijf dan deze serie blogs volgen!

Verm-X natuurlijke ontwormingGiveaway

Meld je aan voor de Natuurlijk Paarden nieuwsbrief en win een gratis kuur Verm-X natuurlijke ontworming voor je paard.
Aanmelden

Image

Marianne Gloudemans

Redactie NatuurlijkPaarden.nl
Blogs  

Leave a Comment