paddock paradise natte bodem

Budget tip: tijdelijke oplossing voor ‘verharding’ van modderpaden

In Do It Yourself, Natuurlijk weidebeheer, Reviews paardenspullen by Linda Lebesque4 Comments

Heb jij net als ik ook zo’n last van modderige stukken in je paddock? Krijg jij je kruiwagen ook haast niet meer door de blub gesleept? Dan heb ik een goede budget tip voor een tijdelijke oplossing. Vorige herfst en winter heb ik over oude golfplaten gewandeld, van die kartonnen dingen. Dat werkte op zich goed, maar die golfplaten zijn behoorlijk duur en houden het misschien net een seizoen uit. Omdat wij hier helaas niet meer kunnen bestraten, moesten we dus op zoek naar een andere, liefst niet te dure oplossing. En dat werd kunstgras.

Waarom kunstgras?

Kunstgras is veel lichter dan die rubberen koeienmatten, veel sterker dan golfplaten en lekker goedkoop. Het water loopt er gewoon doorheen dus het wordt niet zo glad. Het veert mee als je paard er overheen loopt, er komen niet makkelijk gaten in. En het werkt hoor, zeker als tijdelijke budgetproof oplossing.

Waar koop je kunstgras?

Je hebt allerlei hoveniersbedrijven die ook kunstgras leggen bij particulieren. Daar moet je niet zijn. Het kunstgras dat ze daar meestal hebben is van hoge kwaliteit en kan wel €25,- per vierkante meter kosten. Daarnaast zijn de restjes die zij over hebben veel te klein om een fatsoenlijke modderoverbrugging van te maken.

Ik heb gebeld naar een groothandel/snijder van kunstgras, er zit er toevallig één bij ons in de buurt. Zij bleken een heel magazijn te hebben met restanten en oude matten die ze zelf niet meer kwijt kunnen. Zij waren heel erg blij om zo’n grasmat aan mij te verkopen.

kunstgras

Kies voor een wat ouder stuk van redelijke kwaliteit, zo zorg je dat de mat sterk is en de stukjes kunstgras niet zomaar loslaten. Deze mat van 5 bij 2,5 meter kostte €35,- (!). Ik heb er eerst één meegenomen om het uit te proberen.

Snijden maar!

Zo’n grasmat is echt super makkelijk te snijden met een gewoon keukenmesje. Als je onderkant bovenop legt zie je precies hoe je recht blijft.

kunstgras-snijden

Ik heb de mat in drie stukken gesneden, maar ik zou de volgende keer voor twee gekozen hebben. Je kunt aanhouden dat een strook kunstgras zeker wel een meter breed moet zijn om mooi te blijven liggen.

grasmat-schriktraining

Ik heb er maar meteen een mooie schriktraining van gemaakt. De paarden hebben even aan de matten geroken en besloten dat dit geen gras is wat je kunt opeten.

Hieronder zie je goed wat een leuke blubberzooi het bij mij is. Ik heb de mat langs de rand gelegd zodat ik er zelf en met kruiwagen overheen kan lopen.

looppad-van-kunstgras-2

En hieronder nog zo’n mooi plaatje. Ach, we gaan voor een realistisch beeld toch? Zien jullie meteen het mijn charmante hoekje van mijn paardenparadijs. Je ziet ook dat ik eigenlijk meer nodig heb, maar voor nu helpt het me net die stukken te overbruggen waar ik voorheen met een volle kruiwagen niet meer doorheen kwam.

looppad-van-kunstgras

Kunstgras als tijdelijke overbrugging van modder, ik vind het geslaagd. Het werkt prima en is lekker goedkoop. Het is natuurlijk niet zo mooi als bestraten of betonplaten, maar dat kan nou eenmaal niet altijd. Roeien met de riemen die je hebt, toch?

Als je er meer overheen loopt zakt het kunstgras wel wat in de modder. Je kunt dit makkelijk weer rechttrekken. Met al die regen van de afgelopen dagen is er geen water op blijven liggen.

Hebben jullie nog andere goeie tips op dit gebied?

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Comments

 1. Hallo,
  Even een vraagje hoor
  Gaan ze dat dan niet proberen te eten ??
  En word het dan niet dnel vies?
  Gr. Kim

  1. Author

   Hoi Kim,

   Mijn paarden probeerden het niet te eten, ze roken er even aan en toen was het niet meer interessant.
   Het wordt wel vies maar dat kun je weer uitkloppen/schoonmaken. Dat is wel zwaar. Het is natuurlijk niet ideaal, maar voor mij op bepaalde stukken een goede tijdelijke oplossing omdat ik niet kan bestraten en van die looproosters te duur vind.

   Groetjes,
   Linda

Leave a Comment