paddock systeem paard

Buitenkijken – Droom in uitvoering

In Natuurlijk paarden houden, Natuurlijk weidebeheer, Natuurlijke gezondheid paard by Linda LebesqueLeave a Comment

door Marieke

Het is vast niet alleen mijn droom, de huisvesting van je paard zo natuurlijk mogelijk inrichten. Dit jaar kreeg ik eindelijk de kans om 7500 m2 geheel in te richten naar mijn wensen voor de paarden. Wat die zijn? Beweging, altijd ruwvoer, droge voeten, schuilmogelijkheid en sociaal contact. En dan dat hele lijstje 24 uur per dag!

paddock systeem paard

Naast de wensen voor de paarden had ik zelf de wens om in deze vorm vakantiestalling aan te bieden. Ik ging aan het denken en tekenen en dit is het geworden.

Een Paddock Systeem met:

4 meter brede witte zandpaden

 • de paarden kunnen elkaar altijd veilig passeren
 • ze hebben droge voeten
 • ze glijden niet uit als het regent
 • ze een sprintje trekken
 • hun hoeven slijten mooi door het grind dat door het zand zit

paddock systeem paard

6 voerbakken met slowfeeders

 • altijd eten
 • beweging wordt gestimuleerd

2 waterplekken

 • altijd vers water

Kleine weilandjes

 • als de weersomstandigheden gunstig zijn mogen de paarden beperkt grazen

Afgeronde ruime hoeken

 • om blessures te voorkomen
 • om ruime voerplekken te bieden

Doodlopende paden met aan het eind een voerbak

 • om beweging te stimuleren

Open rijbaan 20×40

 • de paarden hebben daar de ruimte om te ravotten en te rollen

paddock systeem paard

Open schuilstal met tussenwand

 • de paarden kunnen samen of apart van elkaar staan
 • ook daar is in iedere stal een slowfeeder aanwezig
 • de paarden houden overzicht
 • de paarden kunnen droog en uit de wind staan

Beplanting

 • om beschutting te bieden tegen regen, wind en zon

Afzonderlijke Systemen

 • 3 losse systemen of 1 hele grote
 • per systeem 2 bakken en weidegang

Het begin

Ik ben begonnen met vette weilanden zonder omheining. Het eerste wat we gedaan hebben is de weilanden omheinen en de paarden laten grazen. Het was een ware McDonalds voor de paarden, heerlijk maar ongezond.

paddock systeem paard

Als omheining heb ik gekozen voor dun koord, omdat ik graag zo min mogelijk omheining wil zien. Het geeft mij een ruimtelijk gevoel en neem aan dat dat ook zo voor de paarden werkt. Daarnaast breekt het in een paniek situatie makkelijk, wat ik ook erg belangrijk vind.

Vervolgens heb ik de paden uitgezet en de rijbaan laten keren: zwarte grond naar beneden en wit zand naar boven.

paddock systeem paard

Inmiddels waren mijn eerste vakantiegasten een feit en heb ik de paden in die systemen als eerste laten keren. De klant is immers koning. Mijn paarden moesten nog even met hun voeten in de blubber staan, maar hadden wel als enige toegang tot de schuilstal.

paddock systeem paard

Low budget

Er moest heel erg veel gebeuren op onze nieuwe woonplek, dus het Paddock Systeem voor de paarden moest zo goedkoop mogelijk worden ingericht. Het dunne koord voor de omheining voldeed zowel aan mijn visie van ruimtelijkheid als aan de eisen van mijn portemonnee.

De palen waren een restpartij en dus ook niet de duurste, naast de graafwerkzaamheden wel het duurste van het hele systeem. Qua graafwerkzaamheden had ik de mazzel dat het witte zand niet ver onder het zwarte zand verstopt zat wat veel scheelde in uurtjes van de loonwerker.

paddock systeem paard

Als voerbakken heb ik oude waterreservoirs gebruikt en doormidden gezaagd. Vervolgens gaten onderin geboord voor de waterafvoer en aan weerszijde twee gaten om een strotouwtje doorheen te rijgen voor bevestiging van de slowfeeders. De slowfeeders heb ik voorzien van 2 musketonhaken van 10cm, zodat ik ze in de bakken kan vast maken.

Het nadeel van strotouwtjes is dat ze snel gaan rafelen, waardoor het wisselen van de netten er niet makkelijker op werd. De strotouwtjes zijn inmiddels vervangen door ijzerdraad dat ik heb vast gemaakt met harpsluitinkjes, dit werkt perfect! Cementkuipen als waterbakken waren ook de kosten niet.

paddock systeem paard

Als bodembedekking in de schuilstal heb ik gekozen voor vlas, dit neemt erg veel vocht op en bij het weg scheppen van de drollen gaat er weinig mee de kruiwagen in. Het scheelt dus zowel in aanschaf als bij de mest afvoer.

paddock systeem paardNatte plekken

Je houdt ze toch… plekken die bij regen nat worden en blijven. Ik had geluk bij een ongeluk; toen de loonwerker met zijn zware graafmachine bezig ging heeft hij op de natte plekken diepe geulen gemaakt. Eerst baalde ik als een stekker, maar bij de eerste regen bleek het een uitkomst. De geulen vulde zich met water en in het midden kwam een droog dijkje. Ik had het niet kunnen verzinnen, maar het werkt perfect.

Eikenbomen

Ieder jaar is er weer veel ophef over eikels en paarden. Ik heb een aantal grote eiken rond het systeem staan en heb simpelweg de paden daar afgezet toen de eikels met grote getalen naar beneden kwamen, ze daarna opgeruimd en de paar die er toen nog lagen aan de kundige monden van de paarden over gelaten.

Je blijft dromen

Het systeem werkt zoals ik had gehoopt en al doende leer je. Klaar is het Paddock Systeem nog niet, dit is wat ik nog graag wil:

 • schuilmogelijkheid in ieder afzonderlijk te gebruiken systeem
 • natuurlijke afrastering
 • meer natuurlijke beschutting
 • waterplas in ieder systeem

Een droom in uitvoering dus!

Meer zien van Marieke en haar paarden? Kijk dan op haar website M’s Horsemanship

Leave a Comment