yakutian horse

Yakutian horse overleeft in extreme kou tot wel -70˚C

In Natuurlijk paarden houden, Natuurlijke gezondheid paard by Linda LebesqueLeave a Comment

Zie je al op tegen de winter in ons land? Dan laten we je graag even kennis maken met de Yakutian horse. Een paardenras dat zich door de eeuwen heen op een hele bijzondere wijze heeft weten aan te passen aan de extreme kou in Siberië. De zeldzame Yakutian paarden kunnen temperaturen tot wel -70˚ C verdragen. En dat voor een ras dat oorspronkelijk niet eens thuishoort in Siberië.

Een bijzondere ontdekking dus, waar onderzoekers pas recentelijk achter zijn gekomen. Waarschijnlijk komt het ras oorspronkelijk uit Mongolië. De wetenschappers stellen dat ze zo’n 800 jaar geleden moeten zijn meegekomen tijdens een volksverhuizing vanuit dit land. “Het is ongelooflijk hoe snel dit ras zich heeft weten aan te passen,” stelt Dr Ludovic Orlando, hoofd van het internationale team van onderzoekers. “Het betekent dat er slechts 100 generaties overheen zijn gegaan om zich te kunnen passen aan de extreme omstandigheden van dit gebied.”

Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de genen van de Yakutian horse. Hieruit blijkt dat dit ras een duidelijke overeenkomt vertoont met de inheemse bevolking en zelfs de uitgestorven wollige mammoets. Het gen TGM3 is wat hen met elkaar verbindt en wat waarschijnlijk verantwoordelijk is voor het ruige en harige uiterlijk van dit ras. Het TGM3 gen heeft, behalve invloed op de beharing, ook invloed op de stokmaat, stofwisseling en hormonen. Het ras heeft geen directe relatie tot welk ander paardenras dan ook, zelfs niet het uitgestorven ras dat 5200 jaar geleden op exact dezelfde plek leefde.

Een Russische onderzoeker die betrokken was bij dit onderzoek, zegt: “We hebben laten zien dat aanpassing van de Yakutian één van de snelste gevallen van aanpassing is aan de extreme Arctische temperaturen ooit”

Dacht je dat jouw paard een dikke wintervacht krijgt? Bekijk de foto’s in dit artikel maar eens. Ook al zien ze er soms behoorlijk bevroren uit, die prachtige dikke wintervacht moet ze toch heerlijk warm houden!

Bron: Siberiantimes.com, Afbeelding: Wikipedia

Leave a Comment