buitenkijken natuurlijk paarden happination

Buitenkijken – Paardenparadijs in de Randstad

In Natuurlijk paarden houden by Linda Lebesque57 Comments

door Evelien

Middenin de randstad ervaren we rust middenin het Bieslandse bos, op het randje van Delft. Wat voel ik me een bofkont dat ik 8 jaar geleden aan het hek vroeg of ik m’n paard hierheen mocht brengen. En Jafar zal daar niet anders over denken. Ik noem het een paardenparadijs in de randstad!

buitenkijken natuurlijk paardenDe kudde

We hebben een kudde van 7 paarden. Twee ijslanders, twee tinkers, twee NRPS en een draver.

Ze staan dag en nacht samen en hebben een voerruif tot hun beschikking waar ze bijna onbeperkt ruwvoer kunnen eten. Ze kunnen zelf kiezen waar ze willen staan, wanneer ze willen eten, rusten en spelen.

Zomers gaat het weiland weer open, want in de winter staat de grond dat helaas niet toe. Ze kunnen dan zelf kiezen om de wei op te gaan of te genieten van het verkoelende zand in de paddock.

 

Samenwerken

buitenkijken natuurlijk paardenIk geniet telkens weer van de fascinerende samenwerking die de paarden hebben. Samen rusten, spelen en de stoelendans die soms door de rangorde plaatsvindt rond de voerruif. Niet alleen de kudde werkt samen. Alle eigenaren van de paarden werken samen om de locatie en de paarden te verzorgen. We wisselen de voer-en mestdiensten samen af. Eigenlijk zijn we dus één grote kudde.

Aan het werk

In mijn bedrijf Happination voel ik me een bofkont dat ik op deze locatie mag werken en dat daarnaast ook alle paarden mee mogen doen. In mijn lessen en cursussen gaat alles over gedrag, omgang en communicatie.

buitenkijken natuurlijk paardenHet observeren van de kudde geeft heel veel informatie over natuurlijk paardengedrag. Hoe werken ze samen, hoe werkt non-verbale communicatie, hoe werkt leiderschap…

Komt daar contact met mensen bij, dan werken ze mee door te laten zien wat belangrijk is in de omgang en communicatie. Gewoon door zichzelf te zijn!

De locatie

Die is volledig natuurlijk! Alles gaat op natuurlijke wijze, want er is geen stroom aanwezig. Het regenwater wordt opgevangen en als drinkwater gebruikt. De zonne-energie zorgt voor stroom en de waterbakken kunnen we met de aggregaat vullen.

buitenkijken natuurlijk paarden

In de winter zorgt de houtkachel voor warmte en een gasstel voor een lekker warm kopje thee. In de zomer dient het gras als ligstoel, terwijl de zon straalt en de kudde voortbeweegt. En sinds kort kunnen we ons ecotoilet ook niet meer missen.

buitenkijken natuurlijk paardenNatuurlijke behoeftes

Deze manier van paarden houden zorgt er ook voor dat de paarden volledig aan hun natuurlijke behoefte kunnen voldoen en er weinig gedragsproblemen en ondeugden ontstaan. Binnenkort schrijf ik hier mijn eerste gastblog over voor Natuurlijkpaarden.nl.

Het is volledig genieten van het natuurlijk paarden houden!

Foto’s en tekst bron: happination

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Comments

Leave a Comment