paard planten kruiden

Culinaire herfsttips voor je paard

In Natuurlijk paarden houden, Natuurlijk weidebeheer, Natuurlijke paardenvoeding by Sietske Metz59 Comments

Wie denkt dat er met het naderen van de herfst voor paarden en voor ons buiten steeds minder te beleven is, heeft het mis! In deze blog ontdek je wat je allemaal in je tuin of op je erf voor je paard kan doen, hoe je een lekkere herfstsalade (inderdaad, voor je paard!) samenstelt en hoe je van een buitenrit een culinaire wandeling maakt.

Paarden zijn van nature dieren die zeker niet alleen gras eten! Van oorsprong vullen paarden een groot deel van de dag met het zoeken naar eetbare planten, takken, twijgen en kruiden. Wil je je paard zo natuurlijk en paard-eigen verzorgen, dan is het zinvol om in deze natuurlijke behoefte te voorzien. In de herfst doe je dat bijvoorbeeld met de volgende tips!

paarden planten kruiden herfst

November, de planten gaan in rust, maar wij niet!

Het is herfst, het blad valt langzaamaan van de bomen en dat houdt in dat het beste seizoen om planten te planten er weer aankomt. Zodra planten hun bladeren laten vallen, komen ze in hun winterrust en dat is de allerbeste periode om te gaan aanplanten! De grondtemperatuur is nu nog hoog waardoor nieuwe aanplant alvast gaan wortelen, op zoek naar voedsel en vocht. Bomen en struiken die in deze tijd aangeplant worden, hebben daardoor een voorsprong ten opzichte van planten die na de winter worden aangeplant!

paarden hagen plantenDe rustperiode van planten duurt tot april, daarna komen de planten in nieuw voorjaarsblad. Dat betekent dat je de komende 5 maanden lekker aan de slag kunt om dat ene hoekje nog groener, of dat andere stukje nog kleurrijker te maken. Voor jezelf, en voor je paarden natuurlijk

Op mijn kwekerij beginnen de mensen weer naar hagen voor in hun tuin te vragen. Wist je dat je ook hagen voor paarden aan kan planten? Met soorten als rozenbottel, zwarte bes, linde, hazelaar en framboos maak je simpel een gezonde eetbare haag voor rond je paddock of op je erf. Wel even zorgen dat de paarden niet bij de jonge aanplant kunnen komen… Komend voorjaar oogst je dan al de eerste jonge scheutjes voor je paard! En het ziet er natuurlijk prachtig uit, zo’n gemengde haag! Ook de vogels en insecten zullen je dankbaar zijn…

herfst salade paard

Wat eten we vandaag? Herfstsalade!

Je denkt in dit seizoen misschien niet meer aan een lekkere salade… Nou, zeker weten dat je de meeste paarden heel blij kan maken met een vitamine rijke  herfstsalade op basis van bijvoorbeeld braamblad, de nog groene toppen van de druif, enkele malse wilgentwijgjes, en dat alles gemengd met wat rode biet en gegarneerd met rozenbottels. Klinkt goed, niet?

Kijk eens rond wat er in je directe omgeving nog allemaal te vinden is, dat is vaak meer dan je denkt. Mijn paarden maak ik er regelmatig blij mee, en door te variëren blijft de verrassing groot! Niets is zo leuk als zelf een gezond extraatje voor je paarden klaarmaken. En wat extra vitaminen kunnen we voor de lange winter allemaal wel gebruiken

Culinaire rit

Als ik samen met mijn paard een rit ga maken staan we regelmatig stil om even iets lekkers te snoepen (hij, en ik ook!). Wat blaadjes van de hazelaar, een glanzend rode rozenbottel, hier en daar een verlate framboos en wat citroenmelisse uit de kruidentuin.

kruiden paarden

Plantenkennis is natuurlijk onontbeerlijk als je culinair gaat stappen met je paard. Maar sommige planten zal je vast herkennen of in je eigen tuin hebben staan. Laat de teugels eens vieren en kijk waar de voorkeur van jouw paard naar uit gaat! Je zal merken dat je paard door de seizoenen heen wisselende voorkeuren heeft. Niet iedere plant is ieder moment namelijk even smaakvol.

Zo, ik ga weer naar buiten. Geniet van de herfst. Er is – samen – zo veel te beleven! De volgende keer vertel ik meer over wat jonge scheuten en knoppen van planten in het voorjaar voor  je paard kunnen betekenen, en van welke kruiden jij en je paard allebeide kunnen eten!

Paard&Plant heeft als doel  het aanbieden van eetbare planten voor paarden en het verspreiden van kennis hierover zodat je als paardeneigenaar zelf een gezonde en uitdagende leefomgeving voor je paard kan creëren! In een serie blogs lees je wat Sietske op haar groene en paardvriendelijke erf allemaal doet met paardenplanten.

Image

Sietske Metz

Eigenaar kwekerij Arborealis en Paard&Plant
Blogs | Paard&Plant

Comments

  1. Heel fijn stukje om te lezen dank je wel enne wie is er nu met deze prachtige kleuren niet graag in het bos.
    Ik vergeet altijd de tijd????

Leave a Comment