hit actief stal

De Hit Actief stal

In Natuurlijk paarden houden by Linda Lebesque5 Comments

Naast het houden van een paard in een individuele stal, wordt het aantal groepsstallingen ook steeds groter. Een voorbeeld van een groepsstalling is de Hit Actief stal. Dit is een bewegingsstal waar paarden in de groep veel kunnen bewegen, veel buiten zijn, veel sociaal contact hebben en verdeeld over de dag kleine porties voer kunnen eten. Het idee voor deze stal komt uit Duitsland, maar ook in Nederland zie je steeds meer van dit type groepsstallingen.

Hoe werkt de Hit Actief stal

De paarden lopen buiten in een groep en als ze willen kunnen ze ook in een binnenruimte. Er is veel sociaal contact mogelijk, maar ze kunnen elkaar ook ontvluchten als dat nodig is. In elke ruimte zijn één of meerdere vluchtwegen zodat de paarden altijd weg kunnen. Als er nieuwe paarden in de groep komen, worden zij meestal eerst apart gezet om ze rustig te introduceren. Het verschil tussen een Actief stal of bewegingsstal en traditionele groepsstalling is dat er meer beweging mogelijk is. Beweging wordt gestimuleerd wordt voer en water op verschillende plekken aan te bieden.

Op het terrein zijn meerdere ‘ruwvoerstations’ en één of meer ‘krachtvoerstations’. De paarden in de Hit Actief stal hebben microchips in de hals. In de voerstations worden de paarden herkend aan de chip en krijgen toegang tot meerdere porties ruwvoer en krachtvoer, speciaal op het paard afgestemd.

In de stations staan de paarden in een soort doorloopstand. Ze krijgen een bepaalde tijd in het station waarbinnen ze kunnen eten, als hun tijd op is kunnen ze weer uit het station lopen. De paarden worden zo niet opgejaagd tijdens het eten. Het stuk waar de voerstations staan is geheel of gedeeltelijk verhard. Verder worden er in de ideale situatie verschillende ondergronden aangeboden, zoals zand en zacht strooisel. Per paard is ongeveer 100 vierkante meter terrein beschikbaar.

Voordelen Hit actief stal

 • Veel sociaal contact wat veel voordelen heeft in de omgang met je paard en op wedstrijd.
 • Veel beweging, wat zorgt voor een goede basisconditie en goed is voor maag, darmen en het bewegingsapparaat.
 • Door de kortere tijd tussen de maaltijden is er minder kans op maagzweren en ontstekingen.
 • Je paard verveelt zich minder snel en ontwikkelt minder snel stalondeugden.
 • Het is voor een paard erg goed om in de frisse buitenlucht te leven.
 • De paarden krijgen veel daglicht.
 • Je kunt de hoeveelheid voer helemaal afstellen op het paard.

Nadelen Hit actief stal

 • Risico op (kleine) verwondingen.
 • Sommige paarden voelen zich minder prettig in een groep, waardoor ze niet genoeg kunnen rusten.
 • Paarden lager in rangorde moeten langer wachten op hun beurt bij de voerstations, wat kan leiden tot stress.
 • De samenstelling van de groep is erg belangrijk.
 • De voerstations zijn duur in aanschaf, wat het voor de particulier vaak niet haalbaar maakt om zo’n stal te bouwen.
 • Je paard moet een speciale chip in de hals of een ‘halsband’ om.

Wil je meer weten over Hit Actief stallen? De officiële website is www.aktivstall.de, daar vind je ook hele leuke afbeeldingen van Hit Actief stallen.

Heb jij thuis een Hit actief stal of sta jij op een pensionstal waar ze dit principe aanhouden en wil je hier meer over vertellen? Neem dan contact met me op, ik schrijf graag een artikel over jouw stal!

Bron afbeelding: www.aktivstall.de

Leave a Comment