zijn granen slecht voor paarden

Zijn granen slecht voor paarden?

In Natuurlijke gezondheid paard, Natuurlijke paardenvoeding by Linda Lebesque1 Comment

Zijn granen slecht voor paarden? Naar aanleiding van een artikel op BitMagazine.nl en de reacties daarop, leek het mij een goed idee om hier zelf een artikel over te schrijven. Want hoe kunnen granen slecht zijn voor paarden als bijna alle paarden toch al jaren granen krijgen? Toch hoor je steeds vaker dat granen slecht zijn voor je paard. Hoe zit dat?

Paarden zijn gemaakt om vezels te verteren

Hun hele spijsverteringssysteem is hierop ingesteld. Krijgt een paard niet genoeg vezels dan wordt het hele darmmilieu verstoord, met allerlei negatieve gevolgen voor de gezondheid van dien. Ook zijn vezels de belangrijkste energiebron voor een paard, energie die langzaam vrijkomt.

Omdat een gedomesticeerd paard niet zelf rond kan struinen en uit honderden plantensoorten kan kiezen wat hij eet, krijgt hij van hooi alleen niet genoeg voedingsstoffen binnen. Daarom vullen we het ruwvoer aan met een supplement of krachtvoer.

En waar komen die granen dan om de hoek kijken?

Vroeger werd van een paard veel meer gevraagd. Hij moest acht uur of langer zwoegen op de akker, moest snel en explosief kunnen reageren tijdens een veldslag of de jacht, of moest dagen aan een stuk kunnen lopen om mensen en goederen te vervoeren. Daarom kreeg een paard granen gevoerd. Die bevatten suiker en zetmeel en leveren op korte termijn energie.

Een paard kan echter maar een kleine hoeveelheid suiker en zetmeel in één keer verteren.

Suiker en zetmeel zit trouwens in veel meer andere producten die wij onze paarden voeren: appels, wortels en brood, maar ook in kleine hoeveelheden in ruwvoer.

Bacteriën in de darm zijn ingesteld op vezels, niet op suiker en zetmeel

De grote microbacteriële populatie zorgt voor een goede darmgezondheid. Zij hebben vezels nodig om te kunnen blijven bestaan. Weinig vezels, veel suiker en zetmeel beïnvloeden het darmmilieu negatief. Het teveel aan suikers en zetmeel dat in de dunne darm niet opgenomen kon worden, gaat door naar de dikke darm. De dikke darm en de bacteriën in de darm zijn echter ingesteld op het fermenteren van vezels, niet van suikers en zetmeel.

Wat gebeurt er bij te veel suiker en zetmeel?

Wat gebeurt er als er teveel suiker en zetmeel in de dikke darm van een paard aanwezig is? Dan gaat de pH-waarde omlaag. De goede bacteriën kunnen hier niet tegen en gaan dood, wat ruimte biedt voor de slechte bacteriën. De pH-waarde gaat nog verder omlaag, vezels worden minder goed verteerd, wat onder andere kan leiden tot verstoppingen.

De darm is de basis van de gezondheid van een paard. Een ongezond darmmilieu kan allerlei gevolgen hebben zoals een algemene slechte gezondheid en allerlei vage klachten, maar ook koliek en hoefbevangenheid.

Tips voor het voeren van je paard

  1. Voer jij je paard granen, bijvoorbeeld om hem of haar te voorzien van snelle energie ten behoeve van lichamelijke inspanning, let er dan op dat je kleine beetjes voert. Te grote hoeveelheden graan zijn niet goed voor je paard.
  2. Je kunt ook graanvrij voeren. Veel van onze recreatiepaarden hebben echt wel genoeg aan veel (liefst altijd) ruwvoer, aangevuld met voldoende vitaminen en mineralen.
  3. Heeft je paard meer energie nodig? Dan kun je hem of haar ook van energie voorzien door middel van vetten en eiwitten.
  4. Loopt jouw paard bijvoorbeeld in de sport? Dan kun je ook een paardenvoer op basis van rijst overwegen. Dit is beter verteerbaar dan andere granen en levert wel direct vrijkomende energie.

Vergeet niet dat ruwvoer de allerbelangrijkste voedingsbron is en dat je paard – naast dat hij het nodig heeft om gezond te blijven – er ook energie van krijgt!

Comments

  1. Hallo,
    Heb je ook bronnen die deze uitspraken kunnen onderbouwen?
    Ik ben bezig met het schrijven van een stuk over het beste krachtvoer voor tinkers. En ik kom overal wel tegen dat een laag suikergehalte beter is voor hen, maar nergens is echt een bron van een onderzoek te vinden.
    Kun jij mij hier misschien bij verder helpen?

Leave a Comment