weerstand paard

De weerstand van een paard

In Natuurlijke gezondheid paard by Redactie Natuurlijk Paarden6 Comments

Paarden die dag en nacht in de wei staan, hebben vaak te kampen met veel regen, een gure wind en in sommige gevallen een modderige weide. Meestal geen enkel probleem, maar het vraagt wel wat van de weerstand. De weerstand van een paard dat voornamelijk op stal staat, heeft vaak nog veel meer te verduren vanwege de onnatuurlijke levensomstandigheden.

Hoe dat kan? Denk bijvoorbeeld aan te weinig beweging, verveling, veel stof in de lucht, scherpe ammoniak geur, onhygiënische omstandigheden en een gebrek aan sociaal contact.

Waaruit bestaat de weerstand van een paard

De weerstand bestaat eigenlijk uit twee onderdelen, de mentale weerstand en de fysieke weerstand. Beiden hebben een hele grote invloed op elkaar. Als een paard stress ervaart, heeft dit direct een negatieve invloed op de weerstand. Als het paard mentaal zeer stabiel is, krijgen virussen en bacteriën nauwelijks een kans. Mocht er wel een infectie optreden dan zal deze zo weer voorbij zijn. Ook als de fysieke weerstand niet in orde is, heeft dit invloed op de mentale balans. Bijvoorbeeld als een paard steeds jeuk of pijn heeft, raakt hij of zij veel sneller geïrriteerd en kan opstandig gedrag gaan vertonen.

weerstand van een paardDe weerstand wordt bepaald door het immuunsysteem, een verdedigingssysteem van het lichaam. Dit verdedigingssysteem geeft bescherming tegen virussen, bacteriën en parasieten en ruimt afvalstoffen op. De thymus, de darmen, het lymfesysteem, de witte bloedcellen, de antistoffen, de slijmvliezen, de huid, de milt en de lever maken allen deel uit van het immuunsysteem.

Hoe kun je zien dat je paard een verlaagde weerstand heeft?

Je paard wordt bevattelijk voor allerlei bacteriën, virussen en parasieten. Je paard loopt daardoor sneller te snotteren, heeft af en toe vieze ogen, hoest soms, is wat sloom, heeft last van mok, heeft last van luizen of andere huidparasieten, is gevoelig voor een wormbesmetting, heeft rotstraal etc.

Wat zijn mogelijke oorzaken die de weerstand verlagen?

Mogelijke oorzaken, ook wel stressoren, zijn bijvoorbeeld:

  • chemische stressoren zoals wormmiddelen, medicatie, straling
  • niet passende voeding
  • stress

Als paarden kortdurend aan een stressor worden blootgesteld, dan kan het hier nog prima van herstellen. Houdt de stressor langer aan dan kunnen er problemen op gaan treden. Daarom zie je bij sommige paarden pas aan het einde van de winter klachten ontstaan.

Het is dus van belang de weerstand hoog te houden, maar hoe doe je dat?

Een heel belangrijke aandachtspunt is om zoveel mogelijk bij de natuurlijke behoeften van je paard aan te sluiten. Zowel fysiek als mentaal is dit heel belangrijk!

De meest belangrijksten basisbehoeften zijn:

  • veel beweging, liefste buiten in de wei of paddock
  • zoveel mogelijk, als het kan onbeperkt, hooi van een goede kwaliteit
  • zorg er voor dat je paard in een kudde loopt of in ieder geval een paardenmaatje heeft

Soms blijft er, ondanks het feit dat de levensomstandigheden van je paard optimaal zijn, toch sprake van een emotionele of mentale disbalans. Dan kan de keus voor een bach bloesemremedie of essentiële oliën een uitkomst bieden.

De weerstand van een paard ondersteunen

Daarnaast zijn er zeer veel natuurlijke middelen die de weerstand kunnen ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan een probiotica. Een heel belangrijk deel van een goede weerstand wordt namelijk veroorzaakt door een goede darmflora. Daarnaast kunnen kruiden als bijvoorbeeld Echinecea en Cats Claw (Uncaria tomentosa) een belangrijke aanvulling geven. Maar ook bepaalde celzouten of essentiële oliën kunnen de weerstand verhogen.

echinacea weerstand paard verhogen

Welk middel het beste effect heeft, hangt af van de oorzaak van de verlaagde weerstand. Als bijvoorbeeld de oorzaak van een slechte weerstand ligt in het feit dat het paard een matige kwaliteit kuil krijgt, dan hebben weerstand verhogende producten weinig effect. De oplossing is dan een betere kwaliteit ruwvoer aanbieden. Goede voeding is dus zeker een basisvoorwaarde. In sommige gevallen is een vitamine- en mineralensupplement een goede aanvulling. Met name vitamine B3, 6, zink, magnesium, vitamine C en omega vetzuren zijn van belang voor een goed werkend immuunsysteem.

De weerstand is onderhevig aan bepaalde schommeling. Soms is de weerstand optimaal en op andere momenten gaat hij wat naar beneden. Vaak kan het paard zelf de balans wel weer herstellen. Maar als er te veel belastende factoren zijn, kan de balans zoekraken en is ondersteuning nodig. Kijk dus altijd goed naar je paard en hoe het met zijn of haar weerstand is gesteld, zodat je op tijd actie kunt ondernemen om de weerstand te ondersteunen.

meer artikelen van Wanda

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Comments

  1. maar wat kan ik nu mijn paard geven om de weerstand te verhogen ? mijn paard heeft momenteel straalkanker en daar lees ik over dat het imuumsysteem verhoogd moet worden. hij heeft ook altijd last van mijten/mok. hij krijgt nu pafo vital voor vit en mineralen. en verder alleen kuil. ik zou graag weten wat ik nog meer kan doen om de weerstand te verhogen. mvr gr els

  2. Hey there, You have done a great job. I’ll definitely digg it and personally recommend to kdfefdkeaedcedae

Leave a Comment