Goed kunnen bewegen is van levensbelang voor een paard. Hoe zorg je dat jouw paard in een goede conditie blijft? En wat doe je als hij minder soepel is in zijn bewegingen? Vandaag kijk ik een dagje mee met Ingrid van der Heijden van Stable Fysio. Ingrid heeft zich gespecialiseerd in het behandelen van zowel het paard als de ruiter. "Een bewegingsbeperking bij paard of berijder kan grote invloed hebben op de kwaliteit van beweging van de ander: het is een wisselwerking."
Waggelende pony
De eerste patiënt van vandaag is Daantje: een appaloosa shetlandpony van 13 jaar oud. Vol in de wintervacht doet de pony aan als een enorme, knuffelbare my little pony. Na een eerste kennismaking met de pony wil Ingrid Daantje eerst even zien bewegen. We lopen op harde ondergrond heen en weer, eerst rechtuit, dan op een kleine volte linksom en rechtsom. Ook moet Daantje een paar passen achterwaarts. Al direct bij de eerste stappen is duidelijk dat Daantje een behandeling wel kan gebruiken: hij ‘waggelt’ bij het lopen.
Wat is er aan de hand: een eerste onderzoek
“Het eerste wat ik ga doen, is de pony helemaal onderzoeken”, vertelt Ingrid. Ze gaat hierbij grondig te werk. Daantjes achterbenen worden naar voren en achter gestrekt, zijn ruggenwervels en bekken nagelopen en de buiging in zijn hals wordt gecheckt. Ondertussen vraagt Ingrid door over de geschiedenis van de pony en wil ze meer weten over zijn bewegingspatroon.
Daantje is een paar weken geleden verhuisd, samen met zijn appaloosa vriendje. Op hun vorige plek stonden de pony’s met z’n tweeën in een relatief kleine paddock waarin ze niet echt veel bewogen. Hun nieuwe plek is in een kudde met vier grotere paarden en een paddock paradise omgeving waarin de paarden worden uitgedaagd tot beweging. “De sterk toegenomen hoeveelheid beweging zou best een van de oorzaken van Daantjes stramme passen kunnen zijn”, denkt Ingrid.
De behandeling
Daantje krijgt een uitvoerige behandeling. Hij blijkt flink vast te zitten in zijn bekken, maar ook in zijn hals. Het is een hele klus en Ingrid blijkt perfectionistisch: als na een stukje lopen blijkt dat het resultaat nog niet helemaal naar verwachting is, gaat ze nog even verder met behandelen. Het meegebrachte opstapje heeft Ingrid niet nodig: “wel handig, zo’n rug op deze hoogte!” Daantje staat lekker mee te bewegen op Ingrids grepen. Hij lijkt de speciale aandacht heerlijk te vinden. “Nu mag hij terug in de kudde. Volgende keer kijken we hoe hij op de behandeling heeft gereageerd.” Ingrid adviseert dagelijks wat rustige beweging, tien minuten stappen aan de hand.
Prioriteiten: welk gezondheidsprobleem is het meest urgent?
Om te weten te komen of een fysiotherapie behandeling voor een patiënt op dit moment de juiste keuze is, is het van belang om na te gaan of er geen andere problemen spelen die een hogere prioriteit hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er een omvangrijk probleem in de hoeven van het paard zit, of in het gebit. Dit kan grote gevolgen hebben voor de mogelijkheden soepel te bewegen. Ingrid: “Soms kan ik adviseren om eerst dat andere, op dit moment grotere, gezondheidsprobleem aan te pakken, voordat ik met fysiotherapie aan de gang kan.”
De tweede patiënt: in de hoefrevalidatie
Zo gaan we naar Gina, patiënt op Hoefrevalidatie Klaas Feuth. Ingrid vertelt: “Dit paard is zo ernstig hoefbevangen en heeft zo’n langdurig revalidatietraject voor de boeg, dat er eerst veel werk voor de hoefspecialist te doen is. Pas als het paard de hoeveelheid beweging weer kan gaan opbouwen, kom ik erbij.”
Ingrid is de afgelopen maanden al enkele keren bij Gina geweest. “Per keer beslissen we of het bij een korte check-up blijft, of dat ik ook daadwerkelijk ga behandelen.” Vandaag blijft het bij de check. “We willen het paard zo ver brengen dat het sterk genoeg wordt om zichzelf te kunnen verbeteren. Je ziet dat er al heel veel ten goede is veranderd: de spiermassa is weer aan het opbouwen en ze reageert heel goed op mijn handgrepen”.
Ingrid heeft zich tot nu toe op de behandeling van de achterhand gericht. Wetend dat er aan de voorhand en hals ook nog veel werk te doen is in de toekomst. “Ik wil altijd de belastbaarheid van het paard in acht nemen. Wanneer het er nog niet aan toe is om ook voor losgemaakt te worden, zoals bij Gina het geval is, stellen we dat uit.”
Stable Fysio: voor paard én ruiter
Ingrid heeft inmiddels jaren ervaring als fysio- en manueel therapeut voor mensen. Naast haar werk heeft ze de opleiding tot dierfysiotherapeut gevolgd om ook paarden en honden te kunnen behandelen. Stable fysio biedt zo een totaalconcept voor paard en ruiter. “Het is ideaal als ik zowel het paard als de berijder kan behandelen”, zegt Ingrid. De bewegingsvrijheid, maar juist ook de beperkingen in de beweging van zowel het paard als de ruiter hebben grote invloed op elkaar. “Ik zie vaak dat bijvoorbeeld een beperking in het bekken van de ruiter de beweging van het paard in de sport beïnvloedt. Ik kan de ruiter dan helpen met een behandeling en bijvoorbeeld strekoefeningen geven.”
Van belang is dat er door de ruiter op tijd aan de bel getrokken wordt. “Vaak word ik pas ingeschakeld als het paard problemen in de beweging laat zien.” In de sport wordt dit soms over het hoofd gezien en als onwil van het paard bestempeld. Dit hoeft echter niet zo te zijn: als een paard een beweging niet kán maken, is het logisch dat hij in verzet gaat. De wisselwerking tussen paard en ruiter is daarom des te interessanter. Preventief, dus nog voordat er klachten zichtbaar zijn, kan Stable Fysio dan ook veel betekenen voor de (sport)combinatie.
“Ik ben altijd erg geïnteresseerd in hoe dingen biomechanisch werken,” vertelt Ingrid. “Als ik aan het behandelen ben, vind ik het belangrijk dat ik precies weet wat het effect van mijn handgrepen op het lichaam is.” Ingrid blijft zich voortdurend verdiepen in het vakgebied en breidt zo haar kennis en ervaring steeds uit: “in juni start ik met de tweejarige opleiding chiropractie voor paarden, daar heb ik echt heel veel zin in!”
Wil je meer weten over fysiotherapie voor paard en ruiter? Kijk dan op de website van Stable Fysio.
Wil je meer informatie over Hoefrevalidatie Klaas Feuth? Kijk dan op de website van Hoefspecialist Klaas Feuth.
Tip: ondersteun je paard met dit supplement voor soepele spieren en gewrichten
Hilton Herbs heeft verschillende kruidensupplementen samengesteld om je paard te ondersteunen bij een soepele beweging. Multi-Flex helpt bij de natuurlijke weerstand van je paard tegen ontstekingen door bijvoorbeeld blessures. Multi-Flex ondersteunt sterke, gezonde, soepele gewrichten en een goede circulatie voor optimale mobiliteit. Geschikt voor paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid. Zonder dierlijke bijproducten.
Marianne Gloudemans
Redactie NatuurlijkPaarden.nl
Blogs