bamboe voor je paard in de winter

Wat eten we vandaag? Winterse kost!

In Natuurlijk paarden houden, Natuurlijk weidebeheer, Natuurlijke paardenvoeding by Sietske Metz55 Comments

'Februari guur en nat, ik wou dat ik bij de kachel zat!' Dit rijmpje is deze dagen regelmatig van toepassing. Toch gaan mijn paarden en ik iedere dag naar buiten, op zoek naar gezonde en lekkere winterse kost. Kou, sneeuw en wind worden moeiteloos getrotseerd. Want mijn paarden weten: in ieder seizoen is er buiten altijd wel iets te beleven. En te eten!

Vers groenvoer voor je paard in de winter

Op het moment dat ik deze blog schrijf sneeuwt het buiten. Niet echt een moment om aan planten voor paarden te denken! Of toch wel? Het zal je verbazen misschien maar ook in februari is er buiten, in de tuin en in de natuur, nog het een en ander aan vers groenvoer te vinden voor je paard. Een welkome afwisseling op het winterse rantsoen!

braamblad blijft groen in de winter

Misschien is het je wel eens opgevallen dat braamstruiken bijna nooit helemaal kaal zijn: altijd hangen er hier en daar nog wel wat groene blaadjes aan. Gaan de meeste paarden in de zomer liever voor een sappig groen scheutje, in de winter gaat zo’n braamblad er ook prima in. Goed voor de vitaminen en mineralen!

Achter op het erf heb ik een grote pol bamboe staan; ook hier kan je paarden in de winter blij mee maken. Bamboe - eigenlijk een reuzengras - is bovendien een van de weinige wintergroene planten die geschikt zijn voor je paard. Ik knip regelmatig wat takken af en geeft die aan de paarden. Ze zijn er een tijdje mee zoet; de blaadjes knabbelen ze er een voor een af.

bamboe als groenvoer voor je paard in de winter

Ook een aanrader: bind eens een handvol takken bij elkaar en hang die op in de stal. Het kaal eten ervan is een leuke en actieve bezigheid voor je paard.

Gezondheid in de knop

Dat planten veel verschillende vitaminen en mineralen bevatten weten de meesten van ons wel. Maar wist je dat de meeste vitaminen en mineralen bij planten in de (blad)knoppen zitten?

Hier verzamelt de plant als het ware alle kracht en energie, opgeslagen tot het moment dat de zon en het licht de knop prikkelen om zich te gaan ontwikkelen tot een blaadje of scheut.

zwarte bes in de knop

Op het moment van schrijven zijn bijna alle planten nog in rust. Maar als je de komende weken goed oplet zal je zien dat de knoppen van sommige planten, bijvoorbeeld die van de zwarte bes en de els, langzaam steeds ietsje dikker worden. Sappig en vol mineralen zullen zich in het vroege voorjaar, als de zon aan kracht wint, ontwikkelen tot kleine blaadjes.

Zo lang hoef je echter niet te wachten om je paard er blij mee te maken! Veel paarden weten van nature deze rijke voedingsbommetjes te waarderen. Je kan de knoppen voor ze door hun voer mengen, ook kun je ze jonge scheuten met knop en al voeren.

Deze knoppen (en de jonge takken) kun je in ieder geval voeren: berk, haagbeuk, zwarte bes, braam, hazelaar, wilg, linde en els.

Benieuwd wat je paard eet? Ik eet zelf ook af en toe een knopje van bovengenoemde planten mee, en verbaas me er iedere keer weer over dat iedere plant zijn eigen typische smaak heeft. Zo zijn de knoppen van de meidoorn bijvoorbeeld een beetje bitter.

zwarte bes tak in de knop

Gemmotherapie

De toepassing van knoppen en jonge scheuten wordt in de geneeskunde gemmotherapie genoemd. Gemmo komt van Gemma, wat knop betekent.

Feitelijk zitten de ogenschijnlijk levenloze planten in de winter dus vol kracht en energie. Het seizoen van de paardenplanten begint al voor het stadium van het ontluiken van de blaadjes! En zo begint het voorjaar dus ook al eerder dan je op het eerste gezicht zou zeggen.

Paardenplantenparadijs

Tussen de sneeuwbuien door, en als de grond het toelaat om bewerkt te worden, maak ik nog even van het winterseizoen gebruik door een paar extra gemengde paardenhagen aan te planten. Zolang de planten nog in rust zijn en de knoppen dus nog niet uitlopen kan er prima geplant worden.

Paardenhagen zijn mooi, en bieden bovendien jaarrond allerlei voordelen voor mens, paard en natuur. Zo kun je van een flinke haag bijvoorbeeld takkenhooi maken.

Daarover de volgende keer meer!

Paard&Plant heeft als doel  het aanbieden van eetbare planten voor paarden en het verspreiden van kennis hierover zodat je als paardeneigenaar zelf een gezonde en uitdagende leefomgeving voor je paard kan creëren! In een serie blogs lees je wat Sietske op haar groene en paardvriendelijke erf allemaal doet met paardenplanten.

Image

Sietske Metz

Eigenaar kwekerij Arborealis en Paard&Plant
Blogs | Paard&Plant

Leave a Comment