eetbare haag voor paarden

Eetbare planten voor paarden: tijd voor een salade!

In Do It Yourself, Natuurlijk paarden houden, Natuurlijk weidebeheer, Natuurlijke paardenvoeding by Sietske MetzLeave a Comment

In mijn vorige blog schreef ik over de gezondheid van winterse takken en knoppen van de voor paarden eetbare planten. Ondertussen is het groeiseizoen weer losgebarsten en begint niet alleen het gras in de wei weer flink te groeien maar vooral ook lopen alle bomen, struiken en kruiden weer uit. Als plantenkenner en lekkerbek kijk ik ieder voorjaar weer verlekkerd naar al die malse, sappige blaadjes; het is weer tijd voor een frisse voorjaarssalade! Niet alleen voor mezelf, maar ook voor mijn paarden.

Paardensalade: Zelfbediening of driegangenmenu?

Mij wordt vaak de vraag gesteld of de paardenplanten die ik verkoop en gebruik rechtstreeks in de wei uitgeplant kunnen worden. Dat zou makkelijk zijn maar helaas kan dat niet: planten, of het nou kruidachtigen, struiken of bomen betreft zijn kwetsbaar voor vertrapping en, zeker in een jong stadium, overbegrazing. Na een paar happen blijft er van een jonge plant simpelweg niets meer over!

Bovendien overleven de wortels van de meeste kruidachtigen, struiken en bomen het niet als ze door de paardenhoeven belopen worden. De wortels gaan daar simpelweg kapot van!
Vaak hoor je me zeggen: zorg dat je net zoveel van je planten houdt als van je paard en bescherm ze!

Chef-kok

Daarom oogst ik veel eetbare planten voor mijn paarden zelf en voer iedere keer een menging van verschillende takken met bladeren, of maak ik een paardensalade. Voor dat laatste hoef je heus geen chef-kok en plantenkenner te zijn: kijk onderaan deze blog voor een heerlijk recept! Daarnaast zorg ik dat de paarden rondom hun weiland bomen en stuiken hebben staan waarvan ze wel bij de toppen kunnen komen, maar niet bij de wortels en stam.

Eetbare planten voor paarden: knotwilgen langs track

Knotwilgen langs de track: de lange takken zijn nét bereikbaar voor de paarden

Gelukkig zijn er dus verschillende methoden om toch vrij eenvoudig gezonde eetbare planten voor je paarden te planten, en ze er zelf van te laten eten, ook rond je weiland of paddock.

Kruiden

Kruidenplanten voor paarden zoals bijvoorbeeld esparcette, luzerne, bosaardbei of citroenmelisse kun je net achter de draad of het hek planten, op zo’n afstand dat de paarden er door te reiken net bij kunnen en zo enkel de jonge topjes kunnen afknabbelen. Het kwetsbare hart van de plant en wortels blijven onbereikbaar. Zo kun je bovendien een mooie groene en bloeiende rand eetbare planten voor paarden langs je weiland creëren.

Bomen en struiken

Bomen en struiken zijn ook kwetsbaar voor vertrapping, en zullen bovendien snel dood gaan of sterk in conditie achteruit gaan als hun bast / stam wordt aangeknaagd. Dat gaat heel snel! Ook hier is een goede bescherming dus vanaf dag 1 noodzakelijk. Ik bescherm de eetbare planten voor paarden door ze net als bij de kruiden simpelweg buiten bereik van de mijn paarden te zetten, zodanig dat de paarden (op termijn) wel bij de jonge toppen kunnen maar niet bij de stam en wortels. Ook heb ik met draad een ruime hoek in het weiland afgezet en daar een veelheid aan eetbare planten aangeplant.

paarden eten aan de bast van bomen

Voor deze boom kwam de omheining net te laat. Gelukkig herstelt de boom zich, maar fraai is het niet.

Eetbare hagen

Zoals je bomen en struiken langs de rand van je weiland kan planten als een soort lopend buffet voor je paard, zo kan je natuurlijk ook een eetbare (gemengde) haag planten langs de rand van je weiland. De paarden zullen de weilandzijde en de bovenkant kort houden, de andere zijde zul je zelf af en toe moeten knippen. Het snoeisel geef je natuurlijk aan je paard! Kies voor een gemengde haag zodat je paard keuze heeft en kan variëren.

Eetbare planten voor paarden: hazelaars langs de paardenweide

Hazelaars: we voeren de takken die we snoeien aan de paarden. De vruchten eten we lekker zelf.

Paardentuintje of paardenbalkon

Heb je geen weiland tot je beschikking of is het lastig om er planten rondom heen te planten, denk dan ook eens aan een grote bloembak die je beplant met paardenplanten, of richt je tuin of balkon in met eetbare planten voor paarden. Je oogst hier regelmatig wat scheuten en bladeren van, of je neemt je paard af en toe mee naar de bloembak (een grote speciekuip leent zich hier prima voor!) en laat hem zelf kiezen. Mooi meegenomen: met name veel kruiden zijn niet alleen voor je paard een traktatie maar ook voor jezelf. En het staat hartstikke mooi natuurlijk!

Voorbeeld nodig?

Op mijn website staan enkele voorbeelden van hoe je beplanting toe kan passen in en rond je weiland of paddock. Een goede planning en voorbereiding zijn in dit geval het halve werk!

eetbare planten voor paarden: voorbeeldontwerp Paard & Plant - paardenplant

Voorbeeld ontwerp van Paard & Plant

Voorzomerse Paardensalade: een recept

Neem van alle ingrediënten hieronder een handjevol, en biedt het aan in een emmer of ruime bak. Uitstrooien op de grond kan natuurlijk ook.

  • Lindebladeren (bevatten volop calcium, en zijn bovendien zeer smakelijk, ook voor ons!)
  • Bosaardbei blad
  • Venkel scheuten (ook lekker voor thee!)
  • Kardoen blad (goed voor de lever)
  • Hazelaarblad
  • Rozenbottel, de scheuten en bloemknoppen
  • Frambozenblad

Ieder paard heeft zo zijn eigen voorkeuren, en die kunnen bovendien wisselen door de seizoenen heen. Leer de culinaire voorkeuren van je paard kennen door hem regelmatig een gemende salade aan te bieden.

Eet smakelijk, en geniet van al het moois dat de natuur jou en je paard te bieden heeft!

Paard&Plant heeft als doel  het aanbieden van eetbare planten voor paarden en het verspreiden van kennis hierover zodat je als paardeneigenaar zelf een gezonde en uitdagende leefomgeving voor je paard kan creëren! In een serie blogs lees je wat Sietske op haar groene en paardvriendelijke erf allemaal doet met paardenplanten.

Image

Sietske Metz

Eigenaar kwekerij Arborealis en Paard&Plant
Blogs | Paard&Plant

Leave a Comment