Een haag planten in je paardenwei

In Advertorial, Do It Yourself, Natuurlijk paarden houden, Natuurlijk weidebeheer by Linda Lebesque4 Comments

Een haag planten in je paardenwei, hoe leuk is dat? Veel mooier dan schrikdraad of lint, goedkoper dan hout en een super aanvulling op het natuurlijk rantsoen van je paard. Oké, het duurt even voordat de kleine plantjes uitgroeien tot een weelderige haag, maar dan heb je ook wat.

De rechterkant van ons paddock paradise wilde ik heel graag ‘afgerasterd’ hebben met een meidoornhaag. Geschikt voor ons type grond, natuurlijk in ons landschap aanwezig, goed voor vlinders, bijen en vogels én door de prikkels maar matig aantrekkelijk voor paarden. Voor de zekerheid hebben we de boel toch maar even afgezet. Hieronder zie je de situatie voor.

weide-onderhoud-haag-planten-paardenwei-7

Wanneer kun je een haag planten?

Je kunt het hele jaar een haag planten, behalve als het vriest. Van oktober tot april kies je voor een haag met kluit of kale wortel. De rest van het jaar kun je haagplanten planten die in pot gekweekt zijn. Hou er wel rekening mee dat de meeste hagen direct na het planten een flinke slok water nodig hebben. Omdat onze grond erg droog is, hebben wij een druppelslang aangelegd.

haag planten in paardenweiEen haag planten in je paardenwei

Haagplanten die geschikt zijn voor paarden zijn bijvoorbeeld de meidoorn, haagbeuk en wilg. Meidoorn doet het bijvoorbeeld goed op droge grond, wilg weer op natte grond. Een goede hovenier kan je adviseren welke haag het meest geschikt voor je is.

Door met kleine struikjes te beginnen, zorg je voor een mooie dicht vertakte haag. Door ze te snoeien maakt de haag steeds nieuwe uitlopers, waardoor de haag mooi dicht groeit. Heb je al wat grotere haagplanten, dan is het belangrijk dat ze van onderaf goed vertakt zijn.

Zoals je ziet hebben wij voor kleine plantjes gekozen. Op termijn zouden we hier heel graag een vlechthaag van laten maken, maar dat kan nog jaren duren. Tot dan zorgen we gewoon voor een extra stukje schrikdraad.

Stappenplan voor het planten van een haag

  1. Graaf een sleuf die breder en dieper is dan de wortels van je haagplantjes.
  2. Laat de grond uit de sleuf ernaast liggen, die gebruik je later weer.
  3. Verbeter de grond met compost. Strooi dit in de sleuf en meng dit met de uitgegraven grond.
  4. Zorg dat je de haag straks net ze diep kunt planten als ze in de kwekerij stonden. Dit kun je zien aan de wortelhals. Hou er rekening mee dat de grond straks nog wat inzakt.
  5. Spreid de wortels van de haagplanten voorzichtig uit en zorg dat ze niet uitdrogen. Heb je een lang stuk haag te planten, dan kun je dit dus het beste in etappes doen.
  6. Dompel de wortels voor het planten eerst even in een emmer water.
  7. Zet de planten een voor een op de juiste hoogte in de sleuf, vul aan met aarde en druk stevig aan.
  8. Geef ruim water! En zorg vooral het eerste jaar dat je ook in droge perioden genoeg water geeft.
  9. Door de haagplanten na het planten tot een derde terug te knippen, stimuleer je een ‘bossige’ groei en goede vertakking.

weide-onderhoud-haag-planten-paardenwei

Een beetje geduld

Als de grond goed is, groeit een gemiddelde haag ongeveer 10-15 cm per jaar. Een beetje geduld moet je dus wel hebben. Direct na het planten is een haag niet geschikt als afrastering, dit kan jaren duren. Wel kun je natuurlijk een haag planten om een stuk track af te zetten, je bak, paddock, longeercirkel, voor een mooier aanzicht of gewoon als lekker extraatje voor je paarden.

Het is verstandig om je paarden er pas bij te laten als de plantjes goed geworteld en een beetje uitgelopen zijn. Wij laten de rechterkant een paar maanden afgezet, zo weten we zeker dat de eerste groene blaadjes en dunne uitlopers niet sneuvelen.

Onze haag slaat al goed aan! We hebben gekozen om de haag nu te planten omdat ie zo mooi de eerste voorjaarsgroeispurt meepakt. Natuurlijk duurt het nog even voordat de haag echt mooi dicht wordt, maar het kijkt al zoveel leuker en natuurlijker dan het was, echt een aanrader!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Directplant, leverancier van haagplanten zoals de meidoornhaag en haagbeuk.

Comments

  1. Hallo,
    In de omschrijving lees ik dat de meidoorn smakelijk is voor paarden. Zijn de doornen niet gevaarlijk om te eten?
    Mvg D.de Jong

    1. Hoi,
      Nee hoor, paarden zijn slim genoeg om de doornen met rust te laten – die prikken in hun neus! Dat voorkomt meteen dat je paard de hele struik ineens kaal eet.

  2. Door onze verhuizing naar de Veluwe krijgen wij onze twee paarden aan huis. Er is een kleine hectare waar we een Paradise Paddock gaan realiseren. Het erf is rondom voorzien van een hoge, dikke haag van meidoorn (1.70m hoog) Mijn vraag is of het verstandig is om aan de binnenkant toch schrikdraad te spannen. Zelf denk ik dat het erg overbodig is omdat ik niet geloof dat de paarden door de heg heen gaan maar ik vraag me wel af of ze niet gaan eten aan de haag. Wat is jullie ervaring?

    1. Author

      Als het een dikke, gevlochten haag is zou het moeten kunnen. Ik zou zelf voor de zekerheid een klein dun stroomdraadje spannen. Gewoon voor de zekerheid.

Leave a Comment